Skocz do zawartości

Kellerbräu Hopfenkunst


Hanys93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

swoja przygode z browarnictwem rozpoczalem w Grudniu 2017.

Spora liczba warek jest eksperymentalna, dlatego nie beda dodawane aktualne warki, tylko te ktore na stale zagoscily w moim repertuarze autorskich przepisow.

Ponizej dane techniczne mojego domowego browaru:

 

Sprzet:

 

Zacieranie, wysladzanie i  gotowanie - One Concept Hopfengott 30l.

Woda do wysladzania - podgrzewacz gastronomiczny firmy Kesser 8l.

Fermentacja - Klarstein, fermentor ze stali nierdzewnej 20l.

Chlodzenia - Klarstein, spirala 12 zwojow

 

Parametry wody z kranu:

 

Calcium 89 mg/l
Magnesium 30 mg/l
Sodium (natrium) 6 mg/l
Chloride 12 mg/l
Sulfate 58 mg/l
Bicaronate 280 mg/l
pH : 7,6

 

Pozdrawiam

 

 

Edytowane przez Hanys93
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czech Dark Lager (13 Plato, ca. 23 IBU, Alk: ca. 5,5 % mas/vol.)

 

Zasyp:
1,6 kg Weyermann Pilsner Malz

0,6 kg Weyermann Münchner Malz

0,1 kg Weyermann Carahell

0,1 kg Weyermann Carafa Spezial

 

Chmiel:
Magnum 14,1 % AA (2017)  
Saaz        4,3 % AA (2017)

 

Drozdze:
Zymoferm 008 Dunkel Lager

 

Woda:
Zacieranie - 8l. (100% kranowa) + 1 ml. Ekstrakt slodu zakwaszajacego (55%)
Wysladzanie - 7l. (100% kranowa) + 1 ml. Ekstrakt slodu zakwaszajacego (55%)

 

Zacieranie:
62 stopnie C (Mash in)  30´
72 stopnie C            30´
78 stopnie C (Mash out) 10´ - dodatek Carafa Spezial

 

Chmielenie:

Magnum 14,1 % AA (2017)    - 7g. 60´
Saaz        4,3 % AA (2017)      - 25g. 10` przelewanie na chlodzenie

 

Brzeczka nastawna:

Uzyskane 11l. brzeczki nastawnej

 

Fermentacja:
10 dni - 10 stopni C
10 dni - 5 stopni C
Fermentacja w jednym fermentorze

 

Nagazowanie:

2,5 Vol.


Cel:

Moje pierwsze piwo ciemne, mialo sluzyc do przelamania sie do piw tego typu.

Celem bylo piwo ciemne ktore nie jest zbyt przytlaczajace slodami palonymi oraz zbytnia slodkoscia, z lekko wyczuwalnym chmieleniem.


 

Opis piwa:

Cel zostal osiagniety. Wyszlo piwo o lekkim stopniu palonosci oraz lekkiej slodyczy. Odpowiedni kolor oraz piana. Lekko wyczuwalne nachmielenie.

Po raz kolejny przekonalem sie iz para chmieli Magnum oraz Saaz pieknie ze soba wspolgra.

Piwo przeroslo moje oczekiwania i zagoscilo na stale w moim repertuarze.

 

 

 

Tmavy Lezak.jpeg

Edytowane przez Hanys93
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IPL (14 Plato, ca. 25 IBU, Alk: ca. 6,0% mas/vol.)

 

Zasyp:
4,25 kg Weyermann Pale Ale Malz

 

Chmiel:
Chinook  11,6 % AA (2018)
Amarillo  7,9 % AA (2018)

Simcoe   13,4 % AA (2018)

 

Drozdze:
Szczep W34/70

 

Woda:

27 litrow (18l. kranowa/9l. destylowana ; dodatek 3g. chlorku wapnia i 1g. soli kuchennej oraz 2 ml. Sauergut 55%)

Woda podzielona na:
Zacieranie -19l
Wysladzanie - 8l + 2,5 ml Ekstrakt slodu zakwaszajacego

 

Zacieranie:
62 stopnie C (Mash in)  30´
72 stopnie C            30´
78 stopnie C (Mash out) 10´

 

Chmielenie:

Chinook - 10g. 60´
Amarillo - 10g. 30´

Simcoe -   10g. 5´

Whirpool - po 5g. Chinook, Amarillo, Simcoe (ponizej 80 stopni C, ok.20`)

Na zimno po 13g. Chinook, Amarillo, Simcoe - ostatnie 3 dni przed rozlewem

 

Brzeczka nastawna:

Uzyskane 20l. brzeczki nastawnej

 

Fermentacja:
14 dni - 10 stopni C
10 dni - 5 stopni C
Fermentacja w jednym fermentorze, ostatnie 3 dni chmielenie na zimno przed rozlewem

 

Nagazowanie:

2,7 Vol.


Cel:

Piwo bylo poniekad eksperymentem. Z racji, iz uwielbiam piwa lagerowe chcialem przetestowac jak wyjdzie lager w stylu IPA. Wyszla bomba owocowa przy czystym lagerowym profilu. Nastepnym razem zrobie dokladnie ta sama wersje ale sesyjna gdzies ok. 11 Plato ktora bedzie idealnym trunkiem na gaszenie pragnienia w lato.

 

Opis piwa:

Piwo czyste lagerowe, dominujace owoce cytrusowe i tropikalne w aromacie. Dobra piana, lekko bursztynowy kolor piwa.

Do refermentacji polecam uzyc ekstraktu slodowego, z racji na bardzo czysty profil tego piwa.

Edytowane przez Hanys93
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.