Skocz do zawartości
Hanys93

Kellerbräu Hopfenkunst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

 

Po pewnym czasie eksperymentow z piwem postanowilem rozpoczac "nowy rozdzial", wyzerowac stan warek i prowadzic zapiski.

Na poczatek moze krotkie slowo na wstep.

Moje warki warze z reguly 7 litrowe, sprzet mozna szybko i bezproblemowo wyczyscic, cala procedura jet rowniez szybsza oraz czesciej moge warzyc, no a w razie niepowodzenia jest tylko 8 litrow slabego piwa ;)

Jesli chodzi o moje gusta piwne to jestem typem piw "jasnych" zaczynajac od Pilsa poprzez Hellesy, Exporty oraz metnych Ip´y a na Kellerbier konczac.

Nie jestem fanem piw ciemnych, mocno slodowych, oraz zbyt mocno alkoholowych, o russian imperial stout nie wspominajac.

 

Sprzet :

Podgrzewacz gastronomiczny 9l; 1800 W , stal nierdzewna, z regulacja 30 - 100 stopni + filtr oplotowy - wykorzystywany do zacierania oraz warzenia (czyszczenie trwa pare minut)

Garnek 12 litrow - podgrzewanie wody do wysladzania oraz jako naczynie do chlodzenia brzeczki.

Fast Ferment 11 l (oraz inne mniejsze wiadra w razie "W")

 

Chlodzenie :

Mala lodowka - przy gorniakach butelki PET (wersja eko), dolniaki przy wlaczonej lodowce - niestety regulacja manualna wiec troche wprawy wymagane ;)

 

Stosowane srodki do dezynfekcji :

OXI, Starsan HB

 

Do zapiskow beda dolaczal zdjecia oraz wrazenia z degustacji, jak i rowniez uwagi dotyczace jakosci i parametrow ktore mozna poprawic.

Licze rowniez na opinie oraz uwagi, aby jakosc moich piw naturalnie wzrastala na podstawie doswiadczen kolegow z forum.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1. Session IPA

 

7l./  ~35 IBU/  9 Brix  /ca.  3,6% Alk

18.11.2018

 

Warka zainspirowana Targami Piwnymi w Norymberdze, gdzie probowalem bardzo dobrego sesyjnego IPA na bazie Citry i Mosaica.

Moja wersja jest z Citra oraz Cascade, gdyz takie chmiele mialem na stanie.

Prosty zasyp, drozdze S-33 ktorych jeszcze nie mialem okazji wyprobowac.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pale Ale 850g

 

Chmiel:

- CItra - 11,00 % AA (zbior 2016) - 8g.

- Cascade - 5,00% AA (zbior 2016) - 10g.

 

Drożdże:

- Fermentis Safbrew S-33

 

Zacieranie:

 

- 67C - mash in - 3,5 l wody

- 65C - 30'

- 68C - 30''

- 78C - mash out

 

 

Wysładzanie:

 

- 5 l w 76 - 78C

 

Uwagi : Niestety wysladzanie nie poszlo po mojej mysli, ta warka charakteryzowala sie dosc niska wydajnoscia - dlatego tez zamiast planowanych 10,5 Brix wyszlo 9 Brix.

Nastepnym razem musze dac nieco wiecej slodu oraz nie spieszyc sie z filtracja.

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Citra - 8g

- Whirlpool - 10' po schłodzeniu do 78C - Cascade - 10 g

 

Notatki:

- wyszło 7,7 l brzeczki przedniej 8 Brix

- po gotowaniu odparowało do 6,7 l 9 Brix

- słaba wydajność

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 6 l - 9 Brix

- chlodzenie ok.45 min w zimnej wodzie

- 4 g drozdzy zadane do brzeczki o temperaturze ok.20C

- lodowka schlodzona uprzednio do ok. 14C - w ciagu najblizszych godzin temperatura powinna sie ustatkowac w okolicach 16 stopni

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- dzień 1 : 16C

- dzien 2 : 17C

- dzien 3 : 18C

+ Pozostaly okres fermentacji (w sumie 2 tygodnie 18C) - Piwo zeszlo juz po pierwszym tygodniu do 2,7 blg i tak rowniez zostalo do konca.

 

Cicha:

Brak

 

 

Rozlew : 02.12.18 z dodatkiem glukozy.

 

Degustacja :

Piwo wyszlo niezle, byc moze nieco zbyt wodniste. Dobre nagazowanie, piana niezbyt trwala.Barwa slomkowa. Idealnie wywazona goryczka i lekkie cytrusy.

Warto zauwazyc iz piwo to bylo czym swiezsze tym lepsze. Koncowym butelka brakowalo tej swiezosci i aromatycznosci chmielowej.

Nastepnym razem piwo zrobilbym nieco tresciwsze i dochmieli dodatkowo na zimno odrobina Cascade i Citry.

S-33 fermentowane w nizszych temperaturach sa bardzo neutralne i napewno bede z nich czesciej korzystal.

Zjecia niestety nie bedzie gdyz przypomnialo mi sie o nim wraz z ostatnia butelka :D

 

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2.  IPA

 

5l./  ~60 IBU/  13 Brix  / ca. 6,0 Alk. Vol

25.11.2018

 

Z tygodniowym opoznieniem dodaje kolejny zapis.

Kolejna warka na bazie Citry i Cascade, tym razem nieco mocniejsza odmiana i bardziej chmielona - dodalem rowniez dodatkowe chmielenie w postaci Mandarina Bavaria ktora mi bardzo w piwach podchodzi.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pale Ale 1000g

 

Chmiel:

- CItra - 11,00 % AA (zbior 2016) - 10g.

- Cascade - 5,00% AA (zbior 2016) - 10g.

- Mandarina Bavaria - 8,1%AA (zbior 2017) - 10g.

 

Drożdże:

- Fermentis Safbrew S-33

 

Zacieranie:

 

- 67C - mash in - 3,5 l wody

- 65C - 30'

- 68C - 30''

- 78C - mash out

 

 

Wysładzanie:

 

- 4 l w 76 - 78C

 

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Citra - 10g

- 0' - Cascade - 10g

- Whirlpool - 10' po schłodzeniu do 78C - Mandarina Bavaria - 10 g

 

Notatki:

- wyszło ok. 7 l brzeczki przedniej 14 Brix

- po gotowaniu odparowało do ok. 5,5 l 13 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 5 l - 13 Brix

- chlodzenie ok.45 min w zimnej wodzie

- 4 g drozdzy zadane do brzeczki o temperaturze ok.20C

- lodowka schlodzona uprzednio do ok. 14C - w ciagu najblizszych godzin temperatura powinna sie ustatkowac w okolicach 16 stopni

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- dzień 1 : 16C

- dzien 2 : 17C

- dzien 3 : 18C 

- Temperatura utrzymywana na tym poziomie przez 3 tygodnie - BLG koncowe 2,5 Brix

 

Cicha:

Brak

 

Rozlew : 16.12.18 z dodatkiem glukozy.

 

Degustacja :

Piwo pije sie bardzo przyjemnie, barwa ciemno zlota, klarowna, goryczka wyszla dosyc mocna, nieco wytrwane, czuc jednak zdecydowanie cytrsowe aromaty, mandarina bavaria gra tu pierwsze skrzypce.

Nagazowanie odpowiednie, piana nieco nietrwala.

Nastepnym razem chmielilbym Mandarina na zimno, aby jeszcze bardziej uwykuplic jej aromaty.

Jestem jak najbardziej zadowolony z drozdzy S-33 ktore fermentowane w nieco nizszych temperaturach sa bardzo neutralne co akurat ja w piwach preferuje.

 

 

 

 

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3. German Pils

 

10l./  ~39 IBU/  12 Brix / ca. 6% Alk. Vol

16.12.2018

 

Podejscie do Niemieckiego Pilsa z nuta nowofalowej Mandariny Bavaria, ktora ma polaczyc cechy klasycznego pilsa na tradycyjnym niemieckim chmielu z nuta cytrusowych posmakow.

Mandarina Bavaria ma tu nie zdominowac smaku, lecz tylko oddac lekko wyczuwalna cytrusowa nute i swiezosc.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pilsner Malz 1,9 kg

- Carapils 0,1 kg

 

Chmiel:

- Magnum - 14,1 % AA (zbior 2017) - 7g.

- Perle - 7,5% AA (zbior 2017) - 10g.

- Tettnager - 4,2 % AA (zbior 2017) - 10g.

- Mandarina Bavaria - 8,1 AA (zbior 2017) - 5g.

 

Drożdże:

- "Firmowe" dolniaki - gestwa

 

Zacieranie:

 

- 52C - mash in - 6 l wody

- 62C - 30'

- 72C - 30''

- 78C - mash out

 

 

Wysładzanie:

 

- 7 l w 76 - 78C

 

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Magnum - 7g

- 30´ Perle - 10g

- 0´ Tettnager - 10g

- Whirlpool - po schłodzeniu do 78C - Mandarina Bavaria - 5g

 

Notatki:

- wyszło 11 l brzeczki przedniej 13 Brix

- po gotowaniu odparowało do 10 l. 12 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 10l - 12 Brix

- chlodzenie ok.90 min w zimnej wodzie, nastepnie lodowka

- Gestwa zadana do brzeczki o temperaturze ok. 10 stopni.

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- 3 tygodnie burzliwej w 9 stopniach

- Przelanie do 2 fermentorow po 5 l, od 06.01.19 lageruje w temp. ok. 0 stopni.

- Jeden fermentor pozostanie bez zmian, drugi dochmielony na zimno dnia 01.02.19 na 2 dni 10g Mandarina Bavaria. - koncowe Blg 0,8.

 

Rozlew :

 

Planowany na 04.02.19 - po 3 tygodniach fermentacji i 4 tygodniach lagerowania.

 

Dalsze informacje i zapiski zostana dolaczone

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

#4. Deutsche Session IPA

 

6l./  ~42 IBU/  12 Brix / Alk. ca. 5,5%

13.01.2019

 

Tym razem Niemiecka IPA Sesyjna na bazie Mandarina Bavaria oraz Hüll Melon - pierwsze konkretne podejscie do tego chmielu.

Planowane rowniez chmielenie na zimno.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pilsner Malz 1,1 kg

 

Chmiel:

- Mandarina Bavaria - 8,1 AA (zbior 2017) - 15g.

- Hüll Melon - 8,0 AA (zbior 2016) - 10g.

 

Drożdże:

- Safale S-33 suchary 5g.

 

Zacieranie:

- 67C - 60'

- 78C - mash out

 

Wysładzanie:

- 4 l w 76 - 78C

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Mandarina Bavaria 5g.

- 30´ Mandarina Bavaria 5g.

- 15´ Mandarina Bavaria 5g

- Whirlpool - po schłodzeniu do 78C - Hüll Melon - 10g

 

Notatki:

- wyszło 7 l brzeczki przedniej 12 Brix

- po gotowaniu odparowało do 6 l. 11 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 6l - 11 Brix

- chlodzenie ok.60 min w zimnej wodzie

- Gestwa zadana do brzeczki o temperaturze ok. 20 stopni.

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- Rozpoczecie fermentacji w 16 stopniach, stopniowo do 18 stopni - 2 tygodnie

 

Cicha:

- 1 Tydzien - ostatnie 2 dni przed rozlewem chmielenie na zimno 10g Hüll Melon

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5. Lekkie Ryzowe

 

6l./  ~23 IBU/  10 Brix /

26.01.2019

 

Dla malej odmiany pierwsze podejscie do ryzowego, lekko chmielonego sama Citra. Wykorzystana gestwa po Deutsche Session IPA.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pilsner Malz 0,7kg.

- Platki ryzowe 0,2 kg.

- Platki owsiane 0,1 kg.

 

Chmiel:

CItra - 11,00 % AA (zbior 2016) 15g.

 

Drożdże:

- Safale S-33 - gestwa po #4. Deutsche Session IPA

 

Zacieranie:

- 67C - 70'

- 78C - mash out

 

Wysładzanie:

- 4 l w 76 - 78C

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Citra 5g.

- 0´ Citra 10g.

 

Notatki:

- wyszło 7 l brzeczki przedniej 9 Brix

- po gotowaniu odparowało do 6 l. 10 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 6l - 11 Brix

- chlodzenie ok.60 min w zimnej wodzie

- Gestwa zadana do brzeczki o temperaturze ok. 20 stopni.

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

Fermentacja burzliwa w 18 stopniach - 6 dni

 

Cicha:

- W 7 dniu przelane na cicha - 2,7 blg.

- planowane 7 Dni na cichej a nastepnie rozlew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

#6. Session West Coast IPA

 

6l./  ~33 IBU/  12 Brix /

01.02.2019

 

Warka zainspirowana degustacja dobrego West Coast IPA z dodatkiem platkow owsianych.

Do chmielenia tylko i wylacznie tradycyjny Amerykanski Cascade.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pilsner Malz 1,0kg.

- Platki owsiane 0,1 kg.

 

Chmiel:

Cascade - 5,00 % AA (zbior 2016) 23g.

 

Drożdże:

- Safale S-33 - gestwa po #5. Lekkie Ryzowe

 

Zacieranie:

- 67C - 50'

- 72C - 20'

- 78C - mash out

 

Wysładzanie:

- 4 l w 76 - 78C

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Cascade 7g.

- 30´ Cascade 10g.

- - Whirlpool - po schłodzeniu do 78C - Cascade - 10g

 

Notatki:

- wyszło 7 l brzeczki przedniej 10 Brix

- po gotowaniu odparowało do 6 l. 12 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 6l - 12 Brix

- chlodzenie ok.60 min w zimnej wodzie

- Gestwa zadana do brzeczki o temperaturze ok. 20 stopni.

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

Start w 18C

 

Edytowane przez Hanys93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×