Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

 

Po pewnym czasie eksperymentow z piwem postanowilem rozpoczac "nowy rozdzial", wyzerowac stan warek i prowadzic zapiski.

Na poczatek moze krotkie slowo na wstep.

Moje warki warze z reguly 7 litrowe, sprzet mozna szybko i bezproblemowo wyczyscic, cala procedura jet rowniez szybsza oraz czesciej moge warzyc, no a w razie niepowodzenia jest tylko 8 litrow slabego piwa ;)

Jesli chodzi o moje gusta piwne to jestem typem piw "jasnych" zaczynajac od Pilsa poprzez Hellesy, Exporty oraz metnych Ip´y a na Kellerbier konczac.

Nie jestem fanem piw ciemnych, mocno slodowych, oraz zbyt mocno alkoholowych, o russian imperial stout nie wspominajac.

 

Sprzet :

Podgrzewacz gastronomiczny 9l; 1800 W , stal nierdzewna, z regulacja 30 - 100 stopni + filtr oplotowy - wykorzystywany do zacierania oraz warzenia (czyszczenie trwa pare minut)

Garnek 12 litrow - podgrzewanie wody do wysladzania oraz jako naczynie do chlodzenia brzeczki.

Fast Ferment 11 l (oraz inne mniejsze wiadra w razie "W")

 

Chlodzenie :

Mala lodowka - przy gorniakach butelki PET (wersja eko), dolniaki przy wlaczonej lodowce - niestety regulacja manualna wiec troche wprawy wymagane ;)

 

Stosowane srodki do dezynfekcji :

OXI, Starsan HB, Hasept A (do miejscowej szybkiej dezynfekcji)

 

Do zapiskow beda dolaczal zdjecia oraz wrazenia z degustacji, jak i rowniez uwagi dotyczace jakosci i parametrow ktore mozna poprawic.

Licze rowniez na opinie oraz uwagi, aby jakosc moich piw naturalnie wzrastala na podstawie doswiadczen kolegow z forum.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1. Session IPA

 

7l./  ~35 IBU/  9 Brix  /ca.  3,6% Alk

18.11.2018

 

Warka zainspirowana Targami Piwnymi w Norymberdze, gdzie probowalem bardzo dobrego sesyjnego IPA na bazie Citry i Mosaica.

Moja wersja jest z Citra oraz Cascade, gdyz takie chmiele mialem na stanie.

Prosty zasyp, drozdze S-33 ktorych jeszcze nie mialem okazji wyprobowac.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pale Ale 850g

 

Chmiel:

- CItra - 11,00 % AA (zbior 2016) - 8g.

- Cascade - 5,00% AA (zbior 2016) - 10g.

 

Drożdże:

- Fermentis Safbrew S-33

 

Zacieranie: 5.5 pH

 

- 67C - mash in - 3,5 l wody

- 65C - 30'

- 68C - 30''

- 78C - mash out

 

 

Wysładzanie:

 

- 5 l w 76 - 78C

 

Uwagi : Niestety wysladzanie nie poszlo po mojej mysli, ta warka charakteryzowala sie dosc niska wydajnoscia - dlatego tez zamiast planowanych 10,5 Brix wyszlo 9 Brix.

Nastepnym razem musze dac nieco wiecej slodu oraz nie spieszyc sie z filtracja.

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Citra - 8g

- Whirlpool - 10' po schłodzeniu do 78C - Cascade - 10 g

 

Notatki:

- wyszło 7,7 l brzeczki przedniej 8 Brix

- po gotowaniu odparowało do 6,7 l 9 Brix

- słaba wydajność

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 6 l - 9 Brix

- chlodzenie ok.45 min w zimnej wodzie

- 4 g drozdzy zadane do brzeczki o temperaturze ok.20C

- lodowka schlodzona uprzednio do ok. 14C - w ciagu najblizszych godzin temperatura powinna sie ustatkowac w okolicach 16 stopni

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- dzień 1 : 16C

- dzien 2 : 17C

- dzien 3 : 18C

+ Pozostaly okres fermentacji (w sumie 2 tygodnie 18C) - Piwo zeszlo juz po pierwszym tygodniu do 2,7 blg i tak rowniez zostalo do konca.

 

Cicha:

Brak

 

 

Rozlew : 02.12.18 z dodatkiem glukozy.

 

 

Edytowane przez Hanys93
edycja

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2.  IPA

 

5l./  ~60 IBU/  13 Brix  /

25.11.2018

 

Z tygodniowym opoznieniem dodaje kolejny zapis.

Kolejna warka na bazie Citry i Cascade, tym razem nieco mocniejsza odmiana i bardziej chmielona - dodalem rowniez dodatkowe chmielenie w postaci Mandarina Bavaria ktora mi bardzo w piwach podchodzi.

 

Surowce:

 

Fermentowalne:

- Pale Ale 1000g

 

Chmiel:

- CItra - 11,00 % AA (zbior 2016) - 10g.

- Cascade - 5,00% AA (zbior 2016) - 10g.

- Mandarina Bavaria - 8,1%AA (zbior 2017) - 10g.

 

Drożdże:

- Fermentis Safbrew S-33

 

Zacieranie: 5.5 pH

 

- 67C - mash in - 3,5 l wody

- 65C - 30'

- 68C - 30''

- 78C - mash out

 

 

Wysładzanie:

 

- 4 l w 76 - 78C

 

 

Gotowanie: 70 minut

 

- 60' - Citra - 10g

- 0' - Cascade - 10g

- Whirlpool - 10' po schłodzeniu do 78C - Mandarina Bavaria - 10 g

 

Notatki:

- wyszło ok. 7 l brzeczki przedniej 14 Brix

- po gotowaniu odparowało do ok. 5,5 l 13 Brix

- napowietrzanie brzeczki grawitacyjne

- brzeczka nastawna 5 l - 12 Brix

- chlodzenie ok.45 min w zimnej wodzie

- 4 g drozdzy zadane do brzeczki o temperaturze ok.20C

- lodowka schlodzona uprzednio do ok. 14C - w ciagu najblizszych godzin temperatura powinna sie ustatkowac w okolicach 16 stopni

 

Fermentacja:

 

Burzliwa:

- dzień 1 : 16C

- dzien 2 : 17C

- dzien 3 : 18C 

- Temperatura utrzymywana na tym poziomie do dnia dzisiejszego - BLG jeszcze nie mierzone - Cicha nie planowana.

 

Dalsze temp. fermentacji, zdjecia oraz wrazenia z degustacja zostana dodane.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×