Jump to content
Hanys93

Kellerbräu Hopfenkunst

Recommended Posts

Witam,

 

swoja przygode z browarnictwem rozpoczalem w Grudniu 2017.

Spora liczba warek jest eksperymentalna, dlatego nie beda dodawane aktualne warki, tylko te ktore na stale zagoscily w moim repertuarze autorskich przepisow.

Ponizej dane techniczne mojego domowego browaru:

 

Sprzet:

 

Zacieranie, wysladzanie i  gotowanie - One Concept Hopfengott 30l.

Woda do wysladzania - podgrzewacz gastronomiczny firmy Kesser 8l.

Fermentacja - Klarstein, fermentor ze stali nierdzewnej 20l.

Chlodzenia - Klarstein, spirala 12 zwojow

 

Parametry wody z kranu:

 

Calcium 89 mg/l
Magnesium 30 mg/l
Sodium (natrium) 6 mg/l
Chloride 12 mg/l
Sulfate 58 mg/l
Bicaronate 280 mg/l
pH : 7,6

 

Pozdrawiam

 

 

Edited by Hanys93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czech Dark Lager (13 Plato, ca. 23 IBU, Alk: ca. 5,5 % mas/vol.)

 

Zasyp:
1,6 kg Weyermann Pilsner Malz

0,6 kg Weyermann Münchner Malz

0,1 kg Weyermann Carahell

0,1 kg Weyermann Carafa Spezial

 

Chmiel:
Magnum 14,1 % AA (2017)  
Saaz        4,3 % AA (2017)

 

Drozdze:
Zymoferm 008 Dunkel Lager

 

Woda:
Zacieranie - 8l. (100% kranowa) + 1 ml. Sauergut (55%)
Wysladzanie - 7l. (100% kranowa) + 1 ml. Sauergut (55%)

 

Zacieranie:
62 stopnie C (Mash in)  30´
72 stopnie C            30´
78 stopnie C (Mash out) 10´ - dodatek Carafa Spezial

 

Chmielenie:

Magnum 14,1 % AA (2017)    - 7g. 60´
Saaz        4,3 % AA (2017)      - 25g. 10` przelewanie na chlodzenie

 

Brzeczka nastawna:

Uzyskane 11l. brzeczki nastawnej

 

Fermentacja:
10 dni - 10 stopni C
10 dni - 5 stopni C
Fermentacja w jednym fermentorze

 

Nagazowanie:

2,5 Vol.


Cel:

Moje pierwsze piwo ciemne, mialo sluzyc do przelamania sie do piw tego typu.

Celem bylo piwo ciemne ktore nie jest zbyt przytlaczajace slodami palonymi oraz zbytnia slodkoscia, z lekko wyczuwalnym chmieleniem.


 

Opis piwa:

Cel zostal osiagniety. Wyszlo piwo o lekkim stopniu palonosci oraz lekkiej slodyczy. Odpowiedni kolor oraz piana. Lekko wyczuwalne nachmielenie.

Po raz kolejny przekonalem sie iz para chmieli Magnum oraz Saaz pieknie ze soba wspolgra.

Piwo przeroslo moje oczekiwania i zagoscilo na stale w moim repertuarze.

 

 

 

Tmavy Lezak.jpeg

Edited by Hanys93

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPL (14 Plato, ca. 25 IBU, Alk: ca. 6,0% mas/vol.)

 

Zasyp:
4,25 kg Weyermann Pale Ale Malz

 

Chmiel:
Chinook  11,6 % AA (2018)
Amarillo  7,9 % AA (2018)

Simcoe   13,4 % AA (2018)

 

Drozdze:
Szczep W34/70

 

Woda:

27 litrow (18l. kranowa/9l. destylowana ; dodatek 3g. chlorku wapnia i 1g. soli kuchennej oraz 2 ml. Sauergut 55%)

Woda podzielona na:
Zacieranie -19l
Wysladzanie - 8l + 2,5 ml Sauergut 55%

 

Zacieranie:
62 stopnie C (Mash in)  30´
72 stopnie C            30´
78 stopnie C (Mash out) 10´

 

Chmielenie:

Chinook - 10g. 60´
Amarillo - 10g. 30´

Simcoe -   10g. 5´

Whirpool - po 5g. Chinook, Amarillo, Simcoe (ponizej 80 stopni C, ok.20`)

Na zimno po 13g. Chinook, Amarillo, Simcoe - ostatnie 3 dni przed rozlewem

 

Brzeczka nastawna:

Uzyskane 20l. brzeczki nastawnej

 

Fermentacja:
14 dni - 10 stopni C
10 dni - 5 stopni C
Fermentacja w jednym fermentorze, ostatnie 3 dni chmielenie na zimno przed rozlewem

 

Nagazowanie:

2,7 Vol.


Cel:

Piwo bylo poniekad eksperymentem. Z racji, iz uwielbiam piwa lagerowe chcialem przetestowac jak wyjdzie lager w stylu IPA. Wyszla bomba owocowa przy czystym lagerowym profilu. Nastepnym razem zrobie dokladnie ta sama wersje ale sesyjna gdzies ok. 11 Plato ktora bedzie idealnym trunkiem na gaszenie pragnienia w lato.

 

Opis piwa:

Piwo czyste lagerowe, dominujace owoce cytrusowe i tropikalne w aromacie. Dobra piana, lekko bursztynowy kolor piwa.

Do refermentacji polecam uzyc ekstraktu slodowego, z racji na bardzo czysty profil tego piwa.

Edited by Hanys93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...