Skocz do zawartości

Miodowe z ekstraktów


kapi

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie by się dało. W dziale receptury jest przepis na słodach. Dodaj kilogram na koniec gotowania i zamiast rezerwy to daj ten sztuczny i z 80g glukozy. Tak mi się wydaje że powinno być. Dodam że tam użyto gryczanego ale może i inne gatunki też by były dobre, w sumie podobne są chociaż np.rzepakowy od spadziowego to duża różnica.

Edytowane przez fabians
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego :

 

Jejski napisał :

 

 

" Pytanie do ekspertów od miodu. Co powiecie na "warkę" :

pilzeński 2 kg

carchell 150g

caraaroma 50g

miód 1 kg bądź, 1,2kg (nie wiem w jakich opakowaniach jest dostępny) i jaki gatunek

chmiel lubelski 35g

drożdże WB-06 lub Wyeast 3333 German Wheat

 

Zacieranie

44°C - 15min.

52°C - 10min.

62°C - 30min

72°C - 30min

 

Gotowanie

60 min. Od początku 20g. lubelskiego, w 45min. miód, a w 50min. 15g lubelskiego.

Przy 20l. warce jake może wyjść °Blg ? Zastanawiam się jeszcze nad 5 do 10g imbiru. "

 

 

 

Co powiecie na taką warkę ze słodów :

 

- Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg

 

- Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.2kg

 

- Miód 1,2 kg

 

- Chmiel aromatyczny Cascade 35 - 40g

 

- Drożdże górnej fermentacji Safale US-05

 

Gotowanie : 60 min.

 

Chmielenie : Na początku, po 45 min, razem z miodem

 

Powinno wyjść pi razy oko 15 °Blg ...

 

 

Czy taka warka ma sens ? Czy może któryś ze składników powinienem zmienić ?:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.