Jump to content
Sign in to follow this  
kapi

Miodowe z ekstraktów

Recommended Posts

Witam !

 

Mam pytanie, czy z ekstraktów da się uwarzyć jakieś sensowne piwo miodowe?

 

pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie by się dało. W dziale receptury jest przepis na słodach. Dodaj kilogram na koniec gotowania i zamiast rezerwy to daj ten sztuczny i z 80g glukozy. Tak mi się wydaje że powinno być. Dodam że tam użyto gryczanego ale może i inne gatunki też by były dobre, w sumie podobne są chociaż np.rzepakowy od spadziowego to duża różnica.

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem coś takiego :

 

Jejski napisał :

 

 

" Pytanie do ekspertów od miodu. Co powiecie na "warkę" :

pilzeński 2 kg

carchell 150g

caraaroma 50g

miód 1 kg bądź, 1,2kg (nie wiem w jakich opakowaniach jest dostępny) i jaki gatunek

chmiel lubelski 35g

drożdże WB-06 lub Wyeast 3333 German Wheat

 

Zacieranie

44°C - 15min.

52°C - 10min.

62°C - 30min

72°C - 30min

 

Gotowanie

60 min. Od początku 20g. lubelskiego, w 45min. miód, a w 50min. 15g lubelskiego.

Przy 20l. warce jake może wyjść °Blg ? Zastanawiam się jeszcze nad 5 do 10g imbiru. "

 

 

 

Co powiecie na taką warkę ze słodów :

 

- Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg

 

- Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.2kg

 

- Miód 1,2 kg

 

- Chmiel aromatyczny Cascade 35 - 40g

 

- Drożdże górnej fermentacji Safale US-05

 

Gotowanie : 60 min.

 

Chmielenie : Na początku, po 45 min, razem z miodem

 

Powinno wyjść pi razy oko 15 °Blg ...

 

 

Czy taka warka ma sens ? Czy może któryś ze składników powinienem zmienić ?:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na przepisach się nie znam ale co do miodu to chyba źle jest gotowanie go przez 15min. Bo to nic nie da tylko może pogorszyć. Po to dodają na koniec gotowania żeby go wysterylizować a aromat żeby pozostał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.