Jump to content
jagonek

Refermentacja w butelkach psuje smak?

Recommended Posts

Witajcie. Mam szybkie pytanie - czy refermentacja może tak wyraźnie zmienić smak? Nie piszę "pogorszyć" z uwagi na to, że komuś może to pasować. Otóż 2 tygodnie temu temu zlewałem mojego zacieranego pilsa, który pracował w temperaturze 9-10stopni przez 5 tygodni (2,5tyg burzliwa i 2,5 cicha) oczywiście podczas zlewania spróbowałem go dość sporo. Piwko wyśmienite! Lekkie, bez niepotrzebnych posmaków, drożdże ledwie wyczuwalne w smaku i w zapachu. Jedyne czego mu brakowało to gazu. Po zakapslowaniu i refermentacji w temp. Pokojowej, spróbowałem ponownie po 2 tyg. Smak zupełnie odmienny, drożdże wyczuwalne, piwo w smaku cięższe, bez porównania z tym sprzed 2 tyg. Czy gdybym użył sztucznego gazowania zamiast refermentacji smak się nie zmieni? 

Edited by jagonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 tygodnie refermentacji dla lagera to nic, czekaj.

Refermentacja to też fermentacja, drożdże muszą po sobie posprzątać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...