Skocz do zawartości
krzysiekw3

Imperialna Black IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę słody czekoladowe i zamiast nich dam kilogram więcej pale ale i zrobię jasną wersję. Słody czekoladowe planuję dodać do mash outa.  Oto receptura, zacieranie na lenia 68'C 90 min.Będzie coś z tego?

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma

8.8 kg

 

Ziarno Strzegom Pale Ale 6 kg 68.2% 79 % 6
Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 9.1% 85 % 3
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 5.7% 85 % 4
Ziarno Strzegom Karmel 30 0.5 kg 5.7% 75 % 30
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 5.7% 68 % 1200
Ziarno Strzegom Czekoladowy 400 0.5 kg 5.7% 68 % 400
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 40 g 60 min 11 %
Gotowanie Citra 20 g 20 min 12 %
Gotowanie Mosaic 20 g 10 min 10 %
Whirlpool Citra 30 g 5 min 12 %
Whirlpool Mosaic 30 g 5 min 10 %
Na zimno Citra 50 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 50 g 5 dni 10 %
Na zimno Azacca 50 g 5 dni

14 %

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten 400 ebc za jasny daruj sobie.
Ja do swojej black ipy dawałem 0,5 kg carafa II special na mash out i wyszła ładnie czarna bez posmaków palonych. Carafa II ma 1300 ebc wiec ta twoja pszenica powinna się nadać.
Ewentualnie możesz ją zmielić drobniej, utrzeć w moździerzu, zblendować. Drobniej zmielona odda więcej koloru.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×