Mario23 0 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2018 witam Na początku się przedstawię nazywam się Mariusz i jestem z okolic Częstochowy w poniedziałek uwarzyłem pierwszą warkę wczoraj zajrzałem do fermentatora fermentacja według mnie przebiega ok zapach ładny ale na pianie pojawił sie taki brązowy nalot czy to jest zakażenie czy po prostu drożdże a ja panikuję:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasada 294 2 Browary Zgłoś Napisano 15 Listopad 2018 Jest osobny, wydzielony i przyklejony wątek na takie pytania: https://www.piwo.org/forums/topic/20185-infekcje-wszystkie-problemy-z-tym-związane/ I tak. Panikujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Undeath 1116 1 Browary Zgłoś Napisano 15 Listopad 2018 To piana drożdżowa. Normalne, że brązowieje. Nie panikuj pooglądaj na YT jak wygląda fermentacja jest wiele fajnych filmików w przyspieszonym tempie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario23 0 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2018 ok dziękuję bardzo , następny temat postaram się w odpowiednim dziale napisać Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Pawlicki 16 Zgłoś Napisano 16 Listopad 2018 Dział dobry, tylko wątek od tego już jest ;] Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1221 30 Zgłoś Napisano 16 Listopad 2018 Ja tylko dodam, że zostaw to piwo w spokoju na minimum 2 tygodnie, nie otwieraj pokrywy, nie mieszkaj, nie ruszaj. Pewnie to było 2543535 razy powtarzane i dlatego nikt nie wspomniał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joosto 13 Zgłoś Napisano 16 Listopad 2018 Jak chmielone ? Szyszka, granulat ? Taki wygląd po/w trakcie fermentacji burzliwej to deka. Żywice twarde + drożdże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hanys93 8 Zgłoś Napisano 18 Listopad 2018 Na twoim zdjeciu nie widac nic innego jak pieknie fermentujace piwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach