Skocz do zawartości
Mario23

Czy piwo jest zakażone

Rekomendowane odpowiedzi

witam 

Na początku się przedstawię   nazywam się Mariusz i jestem z okolic Częstochowy   w poniedziałek uwarzyłem pierwszą warkę   wczoraj zajrzałem do fermentatora   fermentacja według mnie przebiega ok  zapach ładny  ale na pianie  pojawił sie taki brązowy   nalot   czy to jest zakażenie  czy po prostu drożdże  a ja panikuję:)

piwko.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To piana drożdżowa. Normalne, że brązowieje. Nie panikuj pooglądaj na YT jak wygląda fermentacja jest wiele fajnych filmików w przyspieszonym tempie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko dodam, że zostaw to piwo w spokoju na minimum 2 tygodnie, nie otwieraj pokrywy, nie mieszkaj, nie ruszaj.  Pewnie to było 2543535 razy powtarzane i dlatego nikt nie wspomniał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chmielone ? Szyszka, granulat ?

Taki wygląd po/w trakcie fermentacji burzliwej to deka. Żywice twarde + drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na twoim zdjeciu nie widac nic innego jak pieknie fermentujace piwo :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×