Jump to content
Mario23

Czy piwo jest zakażone

Recommended Posts

witam 

Na początku się przedstawię   nazywam się Mariusz i jestem z okolic Częstochowy   w poniedziałek uwarzyłem pierwszą warkę   wczoraj zajrzałem do fermentatora   fermentacja według mnie przebiega ok  zapach ładny  ale na pianie  pojawił sie taki brązowy   nalot   czy to jest zakażenie  czy po prostu drożdże  a ja panikuję:)

piwko.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To piana drożdżowa. Normalne, że brązowieje. Nie panikuj pooglądaj na YT jak wygląda fermentacja jest wiele fajnych filmików w przyspieszonym tempie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tylko dodam, że zostaw to piwo w spokoju na minimum 2 tygodnie, nie otwieraj pokrywy, nie mieszkaj, nie ruszaj.  Pewnie to było 2543535 razy powtarzane i dlatego nikt nie wspomniał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chmielone ? Szyszka, granulat ?

Taki wygląd po/w trakcie fermentacji burzliwej to deka. Żywice twarde + drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...