Skocz do zawartości
mlyko

Brew-kit, ile dać sproszkowanego słodu do butelki?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry!

Powoli wchodzę w "warzenie piwa domowego", jednak próbuję na początek przygodę z brew-kitami, aby poznać podstawy fermentacji, drożdży, czystości i wszystkim co z tym związane, po paru warkach spróbuję zacierania.

Jednak jestem na etapie trzeciego brew-kita, poprzednie się udały, chociaż pierwsza warka wyszła średnio, bo dałem glukozę zamiast słodu (nuty bimbrowe, ale da się wypić :D)

Moje pytanie dla was bardziej doświadczonych:
Zawsze dawałem do każdej butelki 4g glukozy, aby nagazować piwo i wytworzyć dobrą obfitą pianę. Jednak chciałbym spróbować dodać  ekstrakt słodowy w proszku SPRYMALT zamiast glukozy.

Ile mam dać gram sproszkowanego słodu do butelki? I czy to dobre rozwiązanie? Po prostu chciałbym spróbować i poznać różnice.

Czytałem dość trochę i wiem, że do refermentacji (nagazowanie w butelkach) - średnio dodajemy 190-220 g suchego ekstraktu na 20 -23l piwa.

Jednak ja bym chciał dać do każdej z butelki osobna wymierzoną porcję. Nie mam drugiego fermentora, nie mogę wlać roztworu jak opisany wyżej.

 

 

 

Edytowane przez mlyko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Różnica będzie raczej niewielka jeśli chodzi o końcowy efekt. 

Edytowane przez Jancewicz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie! Nie wiedziałem, że są takie kalkulatory piwowarskie. Warto było spytać. Dziękuje

Mimo wszystko sprawdzę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×