Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 15, 2018 Wlasnie przymierzam sie do robienia piwka z zacieraniem z gotowego zestawu na 20 litrów. Jezeli mam w instrukcji napisane ze zacierac wszystko w 13 litrach wody a następnie wysładzać w 14 litrach wody 78 stopni. To rozumiem ze po przefiltrowaniu ma mi wyjsc 14 litrow brzeczki a nastepnie mam dolac do garnka te 6 litrow wody zeby wyszlo 20 litrow? Czy mam wlewać do pojemnika wodę w którym zachodzi filtracja tak aby brzeczka doszła do 2 blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pan Łyżwa 36 Report post Posted November 15, 2018 Polecam na Wiki zapoznać się z terminem wysładzanie jak również z innymi. 1 Pingwinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Report post Posted November 15, 2018 (edited) masz zacierać w 13l wysłodzić a następnie dolać wody do zacieru i ponownie wysłodzić. Najlepiej utrzymuj stale wodę ponad złożem obejrzyj sobie jakiś filmik na youtubie polecam któregoś z Tomków Edited November 15, 2018 by Szakal75 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 15, 2018 3 minuty temu, Szakal75 napisał: masz zacierać w 13l wysłodzić a następnie dolać wody do zacieru i ponownie wysłodzić. Najlepiej utrzymuj stale wodę ponad złożem Wtedy wyjdzie mi 27 litrow to pewnie podczas gotowania cos mi wyparuje plus straty jakies to wyjdzie te 20 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Report post Posted November 15, 2018 ja wysładzam do 30l ale ja mam duże odparowanie i celuje w 22-23 l gotowego piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Report post Posted November 15, 2018 1 minutę temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Wtedy wyjdzie mi 27 litrow to pewnie podczas gotowania cos mi wyparuje plus straty jakies to wyjdzie te 20 Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 16, 2018 (edited) Mam pytanie jeszcze co do chmielenia podczas gotowania. Po gotowaniu chmiel mam oddzielic od brzeczki czy zostawic? Edited November 16, 2018 by Piotr Krzysztof Podlodowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
sihox 19 Report post Posted November 16, 2018 Oddzielić. Tzn. brzeczkę zlewasz, a chmiel zostaje w garze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Report post Posted November 16, 2018 (edited) można też zostawić (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan ) Edited November 16, 2018 by Szakal75 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 16, 2018 3 godziny temu, Szakal75 napisał: można też zostawić (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan ) to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 23 Report post Posted November 16, 2018 2 godziny temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko Część osadów zostaw, pomogą mętności a piwu nie zaszkodzą Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 16, 2018 Może wleje brzeczke spowrotem do wyczyszczonego juz wiadra z oplotem i ja przefiltruje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 288 Report post Posted November 16, 2018 2 minuty temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Może wleje brzeczke spowrotem do wyczyszczonego juz wiadra z oplotem i ja przefiltruje? nie kombinuj, 1 Pingwinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 16, 2018 12 minut temu, dziedzicpruski napisał: nie kombinuj, Jak usuwacie chmiel ? Sitkiem? Czy opada na dno poprostu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 16, 2018 (edited) Ja po po chłodzeniu zlewam wszystko z gara do pojemnika filtracyjnego przez pończoche założoną na koniec rurki i chmieliny się nie przedostają. Wcześniej możesz jeszcze zastosować "whirpool" Edited November 16, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 16, 2018 Do witbiera mam troche przypraw rozumiem ze je tez musze usunac 1 Pingwinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 17, 2018 Do brzeczki dodajemy rowniez ekstrakt slodowy niechmielony? 1 Pingwinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 373 2 Items Report post Posted November 17, 2018 Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa? Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie. Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne. Daj link do zestawu. Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 17, 2018 1 godzinę temu, zasada napisał: Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa? Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie. Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne. Daj link do zestawu. Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu. Tak właśnie poczytalem i faktycznie link https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/721-witbier-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 19, 2018 (edited) W dniu 15.11.2018 o 10:57, Lasek napisał: Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji Edited November 19, 2018 by Piotr Krzysztof Podlodowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Report post Posted November 20, 2018 W dniu 19.11.2018 o 13:08, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji Czyli z malo wysladzales. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Noekke 0 1 Items Report post Posted November 20, 2018 Również jestem początkującym piwowarem i z własnych obserwacji wiem że przy pierwszych kilku zacieraniach człowiek się gubi i zapomina o kluczowych rzeczach. Doczytaj, pooglądaj, zapamiętaj a wydajność wzrośnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helcik 3 Report post Posted November 21, 2018 Witam, Do tego momentu zrobilem 2 warki wiec tak naprawde nic nie wiem o warzeniu ale, z tego co zauwazylem to niestety po gotowaniu zawsze cos gdzies jeszcze ci ucieknie na fermentacji i chmieleniu. Polecal bym mierzyc w litr llub dwa wiecej po gotowaniu zeby na koniec bylo to co zakladales. Pozdrawiam. Tomasz P.S. Brak polskich znakow spowodowany brakiem polskich ustawien w pracy. Nie bijcie prosze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 26, 2018 Powiem wam ze probowalem mojego witbiera z zacierania i mimo ze do rozlania zostal mi jeszcze okolo tydzien to piwo wyszlo pyszne.Brewkity się chowają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Krzysztof Podlodowski 0 Report post Posted November 26, 2018 (edited) W dniu 20.11.2018 o 16:18, Lasek napisał: Czyli z malo wysladzales. Wszystki wdg instrukcji Edited November 26, 2018 by Piotr Krzysztof Podlodowski Quote Share this post Link to post Share on other sites