Jump to content
Piotr Krzysztof Podlodowski

Pierwsze piwo z zacieraniem z gotowego zestawu

Recommended Posts

Wlasnie przymierzam sie do robienia piwka z zacieraniem z gotowego zestawu na 20 litrów. Jezeli mam w instrukcji napisane ze zacierac wszystko w 13 litrach wody a następnie wysładzać w 14 litrach wody 78 stopni. To rozumiem ze po przefiltrowaniu ma mi wyjsc 14 litrow brzeczki a nastepnie mam dolac do garnka te 6 litrow wody zeby wyszlo 20 litrow? Czy mam wlewać do pojemnika wodę w którym zachodzi filtracja tak aby brzeczka doszła do 2 blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz zacierać w 13l wysłodzić a następnie dolać wody do zacieru i ponownie wysłodzić. Najlepiej utrzymuj stale wodę ponad złożem obejrzyj sobie jakiś filmik na youtubie polecam któregoś z Tomków

Edited by Szakal75

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał:

Wtedy wyjdzie mi 27 litrow to pewnie podczas gotowania cos mi wyparuje plus straty jakies to wyjdzie te 20 :)

Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. 

Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

można też zostawić  (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan )

Edited by Szakal75

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Szakal75 napisał:

można też zostawić  (będzie najwyżej nieco bardziej mętne) i też nic się nie stanie ale dobrą praktyką jest oddzielanie osadów od brzeczki . To jest pierwsze piwo albo jedno z pierwszych więc na konkurs to je raczej nie wyślesz A na początku im prościej tym lepiej. Przyłóż się tylko do dbałości o czystość i zdezynfekuj wszystko co ma styczność z zimną brzeczką (Oxi, starsan )

to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał:

to bedzie moja trzecia warka ,dwie robilem z brewkitu .Robie witbiera ktory ma byc metny ale i tak oddziele wszystko :)

Część osadów zostaw, pomogą mętności a piwu nie zaszkodzą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja po po chłodzeniu zlewam wszystko z gara do pojemnika filtracyjnego przez pończoche założoną na koniec rurki i chmieliny się nie przedostają. Wcześniej możesz jeszcze zastosować "whirpool"

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa?

Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie.

Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne.

Daj link do zestawu.

Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zasada napisał:

Czy zgodnie z radą z pierwszego posta przeczytałeś cokolwiek o warzeniu piwa?

Ekstrakt słodowy niechmielony dodajesz żeby podnieść ekstrakt/ gęstość początkową i możliwy poziom alkoholu w gotowym piwie.

Jeśli warzysz z zestawu z zacieraniem, nie powinno to być potrzebne.

Daj link do zestawu.

Dobrego piwa i dobrego czasu przy uczeniu się warzenia i samym warzeniu.

Tak właśnie poczytalem i faktycznie :) link https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/721-witbier-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 15.11.2018 o 10:57, Lasek napisał:

Az tyle Ci nie wyjdzie, slod wiaze wode, mniej wiecej litr na kilogram. 

Wiec pewnie bedziesz mial 22-23 litry przed gotowaniem i jakies 10% powinienes odparowac. 

Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji

Edited by Piotr Krzysztof Podlodowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.11.2018 o 13:08, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał:

Wyszlo mi 16 litrow xD Nie wiem gdzie sie podzialy te 11 litrow czesc w słodzie pewnie reszta odparowala ale poziom blg wyszedl mi taki sam jak w instrukcji

Czyli z malo wysladzales.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również jestem początkującym piwowarem i z własnych obserwacji wiem że przy pierwszych kilku zacieraniach człowiek się gubi i zapomina o kluczowych rzeczach. Doczytaj, pooglądaj, zapamiętaj a wydajność wzrośnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, 

Do tego momentu zrobilem 2 warki wiec tak naprawde nic nie wiem o warzeniu ale, z tego co zauwazylem to niestety po gotowaniu zawsze cos gdzies jeszcze ci ucieknie na fermentacji i chmieleniu. Polecal bym mierzyc w litr  llub dwa wiecej po gotowaniu zeby na koniec bylo to co zakladales. 

 

Pozdrawiam. 

Tomasz

 

P.S. Brak polskich znakow spowodowany brakiem polskich ustawien w pracy. Nie bijcie prosze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...