Jump to content
Sign in to follow this  
Andrzej Gablota

zbyt długa fermentacja, i mocne nagazowanie

Recommended Posts

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Edited by Andrzej Gablota

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Andrzej Gablota napisał:

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Ostatnio trafiła się trefna partia us05.  Objawy to długi start i ślimacząca się fermentacja. Dotyczyło to opakowań z datą do 02.2020. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?
Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?
 
Lepszym pomysłem było zostawienie tego na dwa tygodnie w spokoju,niż przelanie na cichą fermentującego piwa.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

zlałem na cichą, nachmieliłem na chłodno

 

7 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

w dwa tygodnie na cichej

2 tygodnie z chmielem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli ;) Dzieki za wszystkie uwagi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli Dzieki za wszystkie uwagi
 
Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Wuuu napisał:

Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Tak też uczyni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...