Skocz do zawartości
Andrzej Gablota

zbyt długa fermentacja, i mocne nagazowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Edytowane przez Andrzej Gablota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, Andrzej Gablota napisał:

Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?

Ostatnio trafiła się trefna partia us05.  Objawy to długi start i ślimacząca się fermentacja. Dotyczyło to opakowań z datą do 02.2020. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam. Pierwszy raz robie piwo z brewkita (zawsze zacierałem) zwykle angielskie IPA 14blg zadałem us05. Mija 10 dni a to pracuje jakby dopiero sie rozkreciło. Do tego wszystkiego mega nagazowane. Zostało jakieś 3blg, nie czuje zadnych nieprzyjemnych nut, w smaku nie ma nic niepokojacego. Temperatura piwa to jakies 19stopni. Czy to normalne z brewkitami?
Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, czemu zlałeś na cichą skoro widziałeś, że fermentacja jest w toku? Sprawdzałes blg 2 dni z rzędu i nie maleje?
Obawiam się, że przy tak przerwanej fermentacji, mega nagazowanie to będziesz miał w butelkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?
 
Lepszym pomysłem było zostawienie tego na dwa tygodnie w spokoju,niż przelanie na cichą fermentującego piwa.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

Wyjeżdzam na dwa tygodnie i nie mogłem zostawic tego na tak długo. Sadze ze w dwa tygodnie na cichej wszystko sie wyprostuje ?

 

Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

zlałem na cichą, nachmieliłem na chłodno

 

7 godzin temu, Andrzej Gablota napisał:

w dwa tygodnie na cichej

2 tygodnie z chmielem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Gawron napisał:

Dlaczego nie mogłeś zostawić na dwa tygodnie? 

Kiedyś zostawiłem to dość mocny zapach drożdży miałem w pilsie. Wiec pomyślałem że teraz też może tak być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, Wuuu napisał:

Andrzeju, Andrzeju. Rety, rety, jeju!
Trzeba było zostawić w jednym fermentorze na te 3 tyg, po powrocie sypnąć chmielu na 3 dni do tego samego wiadra, bo pewnie gęstwy nie zbierałeś.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli ;) Dzieki za wszystkie uwagi

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie ma mnie na chacie ale poprosilem kolege zeby podszedł i zobaczył co sie dzieje. Po zlaniu na cicha piwo pracuje w najlepsze. Dalej kumpel sie tym zainteresuje. Zleje z cichej na cicha i dochmieli Dzieki za wszystkie uwagi
 
Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Wuuu napisał:

Już nie przelewajcie trzeci raz, bo tylko prosicie się o infekcję. Niech sypnie chmielu pod koniec tej "pierwszej cichej". I tak trzeba będzie przed butelkowaniem jeszcze zdekantować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Tak też uczyni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×