Jump to content
zegancio

Empire Ale M15 - szybki koniec burzliwej

Recommended Posts

Czy ktoś miał do czynienia z tymi drożdżami? Kilka dni temu warzyłem Milk Shake IPA o dość wysokim blg 17°(+2 z laktozy) i pierwszy etap burzliwej zakończył się po 1szym dniu z temp 21-19°C. Piania gdzieś 1-2cm praktycznie znikła, co2 też z powolniło. Planowałem 2 tyg burzliwej dla dobrego dofermentowania ale tym drożdżom chyba się spieszyło z robotą i za kilka dni będę robił pomiary.

Jakie wy macie doświadczenia z M15?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że fermentowałeś na tych drożdżach i masz już doświadczenie na nich stad twoja wypowiedz tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy Ci napiszę, że to się zdarza w tej temperaturze. Kilka dni temu miałem identyczną sytuację, bo też fermentowałem w temp. Około 20C drozdzami górnej fermentacji. Była to IPA 14BLG. W dwa dni fermentacja burzliwa się skończyła i jest 6BLG

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zegancio napisał:

Rozumiem że fermentowałeś na tych drożdżach i masz już doświadczenie na nich stad twoja wypowiedz tak?

NIe trzeba mieć doświadczenia z tym konkretnym szczepem żeby wiedzieć że fermentację zaczyna się w dolnych temperaturach szczepu ( chyba że ktośz premedytacją  fermentuje w górnych i wie co robi ) a nawet  poniżej dolnych temperatur szczepu . Rozpocząłeś fermentację w prawie górnej temp fermentacji więc drożdże szybko zeżarły najlepsze cukry i poszły spać obżarciuchy. A zalecana temperatura fermentacji 18-23 stopni to chodzi o brzeczkę a nie o temperaturę otoczenia która powinna być o2 ,3 stopnie niższa Więc powinieneś zacząć z 15 a skończyć na 20 stopniach temp otoczenia

Edited by Szakal75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja, temperatura trochę poleciała w górę z racji tego że nie fermentowałem w pudle stypianowym a w pomieszczeniu o w miarę stabilnej temp. ale jednak w 19°C. Nie miałem jednak nigdy do czynienia z tak krótką burzliwą, stąd moje zdziwienie.

Czy można teraz jeszcze pobudzić drożdże to pracy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Szakal75 napisał:

A zalecana temperatura fermentacji 18-23 stopni to chodzi o brzeczkę a nie o temperaturę otoczenia

A tego jesteś pewien? Już kilka warek zrobiłem a tego nigdy nie byłem pewien 😂 Mam właśnie na garze Milk Stouta więc taka wiedza się przyda 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, advisorylyrics napisał:

A tego jesteś pewien? 

Tego akurat pewnych jest wielu, jeśli nie wszyscy piwowarzy domowi. Trochę taki pacież piwowarski.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, zasada napisał:

Tego akurat pewnych jest wielu, jeśli nie wszyscy piwowarzy domowi. Trochę taki pacież piwowarski.

Super, wielkie dzięki. To mi wiele daję. Wcześniej obawiałem się wrzucać warkę do boxa gdzie z jednym wkładem miałem 15c. Myślałem że fermentacja nie ruszy. Pozdrawiam i lecę chłodzić brzeczkę 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, u mnie to jakoś tak szybko nie idzie. Używam Safale US-05 i z reguły ta fermentacja trwa ok. 3-4 dni. A piana się trzyma po kożuchu z drożdży jeszcze z tydzień. Te drożdże mają przedział 15-20 * C, ja zawsze chłodzę brzeczkę do 20 stopni C i wlewam uwodnione drożdże. Potem wynoszę fermentor do piwnicy, gdzie temperaturę mam 17-18* C. Temperatura piwa z reguły mi wzrasta o jeden stopień w czasie fermentacji. Zacieram raczej na słodko/treściwie, więc z 15 blg schodzi przeważnie do 5, ale to pod dwóch tygodniach mam wyniki, bo wcześniej nawet nie sprawdzam. Później jeszcze zlewam na cichą na tydzień. Wszystko stoi obok siebie w piwnicy (tzn. piwa fermentujące na burzliwej i na cichej) i jak do tej pory wychodzą dobre :) Teraz mam dry stout'a z wysłodzin po RIS'ie, i na gozdawa pure ale yeast 7 też już słyszalnie pracuje tydzień i piana też się jeszcze trzyma na wierzchu. Tylko drożdży coraz więcej na dnie :D Zatem mnie trochę dziwi fermentacja burzliwa jednodniowa :) ale dopiero się uczę :D może dobrze, że trafiłem na ten wątek - jak mi drożdże zeżrą te 15 blg w jeden dzień, to przynajmniej nie będę zdziwiony :d 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podrecznikowo fermentacja burzliwa drozdzy gornej fermentacji trwa 3 dni a dolnej 7 dni. Niemieckie Hefeweizeny sa zlewane na lager po 3-4 dniach od rozpoczecia fermentacji.

W piwowarstwie domowym jest z tym jednak roznie - nie jestes w stanie nigdy w 100% zachowac tego samego schematu produkcyjnego dlatego czasem masz odstepstwa od reguly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Hanys93 napisał:

Niemieckie Hefeweizeny sa zlewane na lager

No popatrz człowiek się całe życie uczy (i umiera głupi)

a tak na poważnie to możesz napisać co Ty rozumiesz pod pojęciem "na lager"?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Hanys93 napisał:

Niemieckie Hefeweizeny sa zlewane na lager po 3-4 dniach od rozpoczecia fermentacji.

O ile pamiętam Stan Hieronymus inaczej to przedstawia. Wieczorem poszukam fragmentów.

edit: a skąd temat niemieckich pszenic w wątku o brytyjskich drożdżach, bo nie kąsam fabułki?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Dr2 napisał:

No popatrz człowiek się całe życie uczy (i umiera głupi)

a tak na poważnie to możesz napisać co Ty rozumiesz pod pojęciem "na lager"?

 

Z tanka fermentacyjnego do tanka lagerowego w niskich temperaturach.

 

Godzinę temu, zasada napisał:

O ile pamiętam Stan Hieronymus inaczej to przedstawia. Wieczorem poszukam fragmentów.

edit: a skąd temat niemieckich pszenic w wątku o brytyjskich drożdżach, bo nie kąsam fabułki?

Temat niemieckiej pszenicy wkradl sie jako przyklad dla dlugosci fermentacji burzliwej gorniakow.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.03.2019 o 17:14, Hanys93 napisał:

Niemieckie Hefeweizeny sa zlewane na lager po 3-4 dniach od rozpoczecia fermentacji.

Dzień później, ale dobrze pamiętałem więc ciągnę offtopic ;)

O Schneider & Sohn, Stan Hieronymus pisze na 87 stronie Brewing with wheat tak:

large.IMG_20190319_210106203.jpg.5142412973c01091f4b299c70e0707b3.jpg

 

Jednocześnie na stronach 88 i 89 German Wheat Beer - Erica Warnera (Classic Beer Style Series) można przeczytać coś innego:

large.IMG_20190319_2114.jpg.31e598355ac1adc93da15ef860ee48b8.jpg

 

large.IMG_20190319_2116.jpg.677e57ddbc4e55654ddf6a5e25a3d88c.jpg

 

Czyli jedno źródło zapamiętałem dobrze, drugie pokazuje większą ilość opcji.

Relax don't worry & have a homebrew jak radzi klasyk.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest wiele metod oraz sporo zalezy tez od tego jakim szczepem jest fermentowane.

 

A co do Aventinusa trzeba zwrocic uwage na to ze ten protoplasta Weizendoppelbocka ma 18,5 stopnia plato, wiec ma tam co odefermentowac ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...