Skocz do zawartości
zegancio

Empire Ale M15 - szybki koniec burzliwej

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał do czynienia z tymi drożdżami? Kilka dni temu warzyłem Milk Shake IPA o dość wysokim blg 17°(+2 z laktozy) i pierwszy etap burzliwej zakończył się po 1szym dniu z temp 21-19°C. Piania gdzieś 1-2cm praktycznie znikła, co2 też z powolniło. Planowałem 2 tyg burzliwej dla dobrego dofermentowania ale tym drożdżom chyba się spieszyło z robotą i za kilka dni będę robił pomiary.

Jakie wy macie doświadczenia z M15?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że fermentowałeś na tych drożdżach i masz już doświadczenie na nich stad twoja wypowiedz tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Każdy Ci napiszę, że to się zdarza w tej temperaturze. Kilka dni temu miałem identyczną sytuację, bo też fermentowałem w temp. Około 20C drozdzami górnej fermentacji. Była to IPA 14BLG. W dwa dni fermentacja burzliwa się skończyła i jest 6BLG

Edytowane przez advisorylyrics

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, zegancio napisał:

Rozumiem że fermentowałeś na tych drożdżach i masz już doświadczenie na nich stad twoja wypowiedz tak?

NIe trzeba mieć doświadczenia z tym konkretnym szczepem żeby wiedzieć że fermentację zaczyna się w dolnych temperaturach szczepu ( chyba że ktośz premedytacją  fermentuje w górnych i wie co robi ) a nawet  poniżej dolnych temperatur szczepu . Rozpocząłeś fermentację w prawie górnej temp fermentacji więc drożdże szybko zeżarły najlepsze cukry i poszły spać obżarciuchy. A zalecana temperatura fermentacji 18-23 stopni to chodzi o brzeczkę a nie o temperaturę otoczenia która powinna być o2 ,3 stopnie niższa Więc powinieneś zacząć z 15 a skończyć na 20 stopniach temp otoczenia

Edytowane przez Szakal75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Racja, temperatura trochę poleciała w górę z racji tego że nie fermentowałem w pudle stypianowym a w pomieszczeniu o w miarę stabilnej temp. ale jednak w 19°C. Nie miałem jednak nigdy do czynienia z tak krótką burzliwą, stąd moje zdziwienie.

Czy można teraz jeszcze pobudzić drożdże to pracy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Szakal75 napisał:

A zalecana temperatura fermentacji 18-23 stopni to chodzi o brzeczkę a nie o temperaturę otoczenia

A tego jesteś pewien? Już kilka warek zrobiłem a tego nigdy nie byłem pewien 😂 Mam właśnie na garze Milk Stouta więc taka wiedza się przyda 😊

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, advisorylyrics napisał:

A tego jesteś pewien? 

Tego akurat pewnych jest wielu, jeśli nie wszyscy piwowarzy domowi. Trochę taki pacież piwowarski.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, zasada napisał:

Tego akurat pewnych jest wielu, jeśli nie wszyscy piwowarzy domowi. Trochę taki pacież piwowarski.

Super, wielkie dzięki. To mi wiele daję. Wcześniej obawiałem się wrzucać warkę do boxa gdzie z jednym wkładem miałem 15c. Myślałem że fermentacja nie ruszy. Pozdrawiam i lecę chłodzić brzeczkę 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×