Jump to content
GrubyDzoló

pomoc z pierwszą warką.

Recommended Posts

Cześć od jakiegoś roku zacząłem się interesować światem piwowarskim. Jak narazie tylko kupowałem i degustowałem, ale teraz wzięło mnie na warzenie. Szczególnie gdy dowiedziałem się ,źe można zrobić piwo takie jak w kraftowych browarach w domowym zaciszu. Postawiłem na IPA. Pierwsze zamówienie napewno z browamatora gdyż najbardziej podoba mi się tamten zestaw. Do tego chciałbym kupić to https://browamator.pl/ba-english-ipa-angielska-ipa-14-zestaw-na-20,3,37,955 . I właśnie teraz pytanie czy w tym zestawie jest wszystko co jest potrzebne do uwarzenia IPY, czy może dokupić jakieś fajne chmiele albo drożdze? Wiem ,że pierwsze piwo z zacieraniem to ciężka sprawa dla kogoś kto nigdy nie warzył, ale postanowiłem się  rzucić nad głeboką brzeczkę. Jeśli będe robil zgodnie z z wskazówkami to powinno wyjść co nie ? :D. Brakuje mi jeszzcze czegoś? oczywiście dokupię jeszcze wkład filtracyjny i pewnie przyda się też 3 fermentor. Jak macie jakieś specjalne uwagi co jeszcze dokupić i na co uważać to proszę o pomoc :D. Dzięki i pozdrawiam

Edited by GrubyDzoló

Share this post


Link to post
Share on other sites

To proste jak robienie zupy,wysładzaj do objętości nie mierz blg  wysłodków bo Cie szlag trafi, nie przejmuj się tak temp. zacierania, byleby byłą w granicach 60-70 i zrób sobie filtrator ze sraczwężyka a nie tych wiader z dziurami,

 

no i to jest angielskie ipa, jak chcesz mieć jak ze sklepu,czyli dające multiwitaminą,owocami egzotycznymi itp to zapewne chodzi o amerykańskie ipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W trakcie warzenia możesz pytać na forum,zawsze znajdzie się ktoś kto chętnie odpowie.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, dziedzicpruski napisał:

.. byleby byłą w granicach 60-70...

 

No tutaj raczej uczyłbym kolegi dokładności 1-2°C to mała różnica ale zacieranie w 60 lub 70 da trochę już inny profil piwa.

 

BTW obejrzysz dwa razy warzę z kopyrem i dasz radę uwarzyć piwko samodzielnie bez większych błędów. Najważniejsza to receptura i temperatura fermentacji oczywiście zachowujac podstawowe zasady warzenia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, zegancio napisał:

No tutaj raczej uczyłbym kolegi dokładności 1-2°C to mała różnica ale zacieranie w 60 lub 70 da trochę już inny profil piwa.

E ,tam, w życiu by nikt nie określił jak było zacierane piwo, tym bardziej ,że są drożdże które potrafią to kompletnie zignorować i zjadają do spodu,a jak ma termometr do bani to se już w ogóle  morze może mierzyć nim.

Tym to się można bawić później, gość chce zrobić pierwsza warkę zacieraną i wszyscy na poczatku się miotają z temp. i z objętością nastawu i filtracją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne z dokładnością stopni  przy zacieraniu nie będzie problemów, termometr kosztuje 10 zł :D. Co do wysłodków to co to jest? Chodzi o brzeczkę przy filtrowaniu którą mierzył Kopyra? Gdzie mówił ,że filtrujemy do 2 blg i koniec. Nie mam niestety takiej maszynki do mierzenia jak kopyr, a pewnie trochę kosztuje. Co do chmieli zamówić jeszcze jakieś czy starczą te z zestawu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście zgadzam się z Tobą w 100%. Wiele czynników wpływa na smak piwa a temp zacierania ma z nich najmniejszy wpływ ale jednak ma. Sam w ostatnich kilkunastu warkach nie miałem możliwości precyzyjnej kontroli temp zacierania, zmieniło się to teraz kiedy zacząłem warzyć w kociołku lidlowskim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra dzięki wielkie, na wszelki wypadek dokupię jakieś chmiele do IPY i drożdze jakby za pierwszym razem te nie zastartowały. Jest jakiś przyrząd do pomiaru IBU w piwie? Co do filtracji to będe musiał się w nią zagłębić bo nie ogarniam tego do końca szczególnie przy użyciu "Sraczwężyka" ale to sobie ogarnę na spokojnie. Na przesyłkę z browamatora podobno się długo czeka więc mam czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak myślicie którą IPE zabrać napewno musi być 20L i chcę żebym uzyskał smak zbliżony do szeryfa z gościszewa ( wiem ,że napewno nie będzie aż tak dobre, chodzi mi poprostu o podobieństwo w smaku, taka egzotyczna multiwitamina tylko może z mniejszą goryczką jednak.) Po kupieniu drożdzy i chmielu ile mogę je trzymać aby się nie zepsuły (nie chciałbym mrozić chmielu. Jedynie lodówka). Sorki ,wiem ,że pytania są pewnie głupie i za pewien czas będe się z nich śmiał. To raczej wszystko co chce wiedzieć, podczas warzenia będe pytał jeśli czegoś nie będe wiedział. Aha jeszcze jedno ten zestaw superstart zawiera wszystko co będzie mi potrzebne? Oprócz termometra, wężyka silikonowego i wskaźnika do sodu gdy będe zacierał tak?  Tu link do wszystkich dostęnych India Pale Ale.   https://browamator.pl/produkty,2?search=IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka podpowiedzi, kup zestaw/słód już ześrutowany, drożdże raczej suche na pierwszą warkę, takie już możesz stosunkowo długo przechowywać, np US-05 mają teraz jakoś terminy do 2020r, chmiel jest hermetycznie zapakowany więc spoko, chyba że będziesz trzymać go miesiącami to wtedy warto zamrażać. Nie mam pojęcia co zawierają zestawy, ale jak chcesz odrazu zrobić piwko w stylu IPY to czeka cię prawdopodobnie chmielenie na zimno :) warto dokupić z dwa worki muślinowe do chmielu. Jak masz gdzieś blisko ikea to mają fajne sitko, które można użyć zamiast sraczwężyka do wysładzania. Ogólnie musisz popełnić pierwszą warkę żeby się dowiedzieć czego ci jeszcze potrzeba zarówno z podstawowego sprzętu jak i wiedzy.

Dobrze też żebyś miał chłodne pomieszczenie do fermentacji. Czytaj i pytaj jak czegoś nie wiesz powodzonka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam znów ja i znów pojawily się kłopoty. Wszystko co potrzebne już przyszło. Jednak dziś jak na złość zachorowałem. Czy może to przeszkadzać w warzeniu piwa i zwiększyć szanse na zakażenie (objawy to tylko spory ból gardła i katar bez kaszlu i kichania) Drugi problem to 25l garnek. Wystarczy na zestaw 20 litrowy? Brzeczki będzie pewnie około 23L. Został jeszcze jeden problem a mianowicie temperatura w pokoju. Mam w nim od 20-25C. Po skręceniu kaloryferów miałbym pewnie około 20C przez dzień. Pomysłałem ,żeby dać fermentor z piwem do garnka w którym będe gotował brzeczke i nalać do niego zimnej wody i raz za czas wymieniać. Średnica garnka nie jest dużo większa , ale wiem ,że pomysł może być głupi. Chyba ,że te 24C nie będą większym problemem i nie będzie miał jakiegoś mega złego wpływu na piwo. oprócz estrów.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam znów ja i znów pojawily się kłopoty. Wszystko co potrzebne już przyszło. Jednak dziś jak na złość zachorowałem. Czy może to przeszkadzać w warzeniu piwa i zwiększyć szanse na zakażenie (objawy to tylko spory ból gardła i katar bez kaszlu i kichania) Drugi problem to 25l garnek. Wystarczy na zestaw 20 litrowy? Brzeczki będzie pewnie około 23L. Został jeszcze jeden problem a mianowicie temperatura w pokoju. Mam w nim od 20-25C. Po skręceniu kaloryferów miałbym pewnie około 20C przez dzień. Pomysłałem ,żeby dać fermentor z piwem do garnka w którym będe gotował brzeczke i nalać do niego zimnej wody i raz za czas wymieniać. Średnica garnka nie jest dużo większa , ale wiem ,że pomysł może być głupi. Chyba ,że te 24C nie będą większym problemem i nie będzie miał jakiegoś mega złego wpływu na piwo. oprócz estrów.
 
Twoja choroba w niczym nie szkodzi piwu.
20l zestaw to troche mało info, na 20l RISa - No Way. Na 20l Grodziskiego - spoko. Generalnie szykuj się na problemy

Fermentacja to kluczowa część procesu. Piwowar robi brzeczke, piwo robią drożdże. To nie tylko estry, to aromaty zbliżone do zmywacza do paznokci w skrajnych przypadkach, którym 24 stopnie zdecydowanie są.


Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja się rozpoczęła i bulgocze aż miło. temperatura fermentującej brzeczki to 20 stopni, więc jest tyle ile powinno być na nowozelandzkie IPA. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy fermentor powinienem trzymać w zacienionym miejscu.? W tej chwili jest u mnie w pokoju i wieczorem zawsze świeci się tu światło, w sensie żarówka :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja się rozpoczęła i bulgocze aż miło. temperatura fermentującej brzeczki to 20 stopni, więc jest tyle ile powinno być na nowozelandzkie IPA. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy fermentor powinienem trzymać w zacienionym miejscu.? W tej chwili jest u mnie w pokoju i wieczorem zawsze świeci się tu światło, w sensie żarówka :D.
Skąd info, że właśnie tyle powinno być? ;]

Jeśli masz przezroczysty fermentor to może być problem. Ale nie pamiętam czy sztuczne światło też go stanowiło, czy chodzi typowo o słoneczne.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie też nie wiem jak to jest ze sztucznym światłem. Fermentor z browamatora, tak przymętnia widok więc jakiś 100% przeźroczysty nie jest. Co do temperatury fermentacji to  tak jest napisane w instrukcji aby fermentować w temperaturzeod 19-21 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć znów wszystkim po tygodniu przelałem można powiedzieć już piwo, na cichą fermentacje. Zmierzyłem blg i wyniosło ono 4. Spadło z 13,5. Oczywiście próbke spróbowałrm i muszę powiedzieć. Mślałem ,że będzie gorsze. Już czuć wyraźną goryczkę i słodowość. Piwo narazie jest dosyć słodkie no ale 4blg. Myślicie ,że wszystko w porządku? To blg spadnie przez 2 tygodnie cichej? Nie czuć estrów, rozpuszczalnika ani nic takiego. Jedyny minus to w zapachu troszkę ubogie ale jeszcze będe chmielić 40 g. Take pytanie mam bo mam tylko jeden termometr taki przyklejany na fermentor. Teraz piwo jest w drugim fermentorze i nie zabardzo jest jak mierzyć. Czy ten termomentr na pustym wiaderku będzie dużo naciągał temperature, bo chciałbym z niego sczytywać? najwyżej będe utrzymywał w pokoju około 20 stopni a na drugą warke już dokupię drugi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No widzisz czyli kolejny mój błąd.  Na instrukcji jest napisane 7 dni  burzliwej,14 dni cichej. Zmierzyłem BLG tylko raz w trakcie przelewania już na cichą. Mimo wszystko 2  dni temu bulgotanie zwolniło a dziś w nocy i rano już praktycznie nie bulgotało. Teraz bulgocze bardzo rzadko, chyba tak jak powinno. Myśle ,że podczas cichej to BLG spadnie. Jeżeli nie to dodam mniej cukru do butelkowania. Do ilu powinno spaść to BLG?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, GrubyDzoló napisał:

 Do ilu powinno spaść to BLG?

Tego to Ci nikt nie powie. Może np. już w ogóle nie spaść i zostać na tych 4 stopniach. Najlepiej daj piwku trochę czasu, nie trzymaj się ściśle tych instrukcji. Jak potrzymasz w wiadrze tydzień czy dwa dłużej to nic się nie stanie. Po 10 dniach na cichej mierz blg później za 3-4 dni ponownie. Jak nie będzie się zmieniać to do butli. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/23/2018 at 4:35 PM, GrubyDzoló said:

Pomysłałem ,żeby dać fermentor z piwem do garnka w którym będe gotował brzeczke i nalać do niego zimnej wody i raz za czas wymieniać. Średnica garnka nie jest dużo większa , ale wiem ,że pomysł może być głupi

 

Dorzuć zamrożoną butelkę po wodzie obok / pod fermentor w garnku i będziesz miał spokojnie 4-5 st. mniej niż temp. otoczenia. Butelka do wymiany średnio raz na 12h.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Pingwinho napisał:

Dorzuć zamrożoną butelkę po wodzie obok / pod fermentor w garnku i będziesz miał spokojnie 4-5 st. mniej niż temp. otoczenia. Butelka do wymiany średnio raz na 12h.

Jednak temperatura jest dobra 19-21C  ma brzeczka, tyle ile jest napisane w instrukcji. Wystarcza raz za czas skręcać kaloryfery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...