Jump to content
Sign in to follow this  
Juniorek

Sprawdzenie receptury ciemnego piwka

Recommended Posts

Hejka wszystkim piowarom! :D

Ostatnio zrobiłem pszeniczniaka i powiem szczerze ze jest niezły, a ze "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i robienie piwa jest ekstra postanowiłem zrobić coś innego :D

Wybór padł na ciemne piwko tylko nie tak mocno wytrawne jak Porter a raczej bardziej delikatne i łagodne.

Poszukałem receptur i postanowiłem spróbwać stworzyć coś swojego na podobe, wyszło to co zaraz napisze i prosiłbym, aby ktoś rzucił okiem czy coś z tego ma prawo wyjść.

Zasyp:

Słód pilzneński 2,76kg (55%)

Słód monachijski 1,5kg (30%)

Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%)


Zacieranie z udziałem 12L wody

62°C 55minut

72°C 30min

podgrzanie do 78°C zasyp dwóch ostatnich słodów i filtracja

 

Oczywiście dwa ostatnie słody wsypane podczas wysładzania dopier

 Gotowanie 60min

Chmielenie na około 20IBU

Marynka 12g 8,8% AA 45min gotowania

Sybilla 20g  6,5% AA dodany po 45min i gotowany przez 60min

 

Piwko schładzane wymiennikiem płytowym, po czym zadane drożdżami SAFLAGER S-23  i fermentowane w temperaturze 12°C +/-1°C

Refermentacja z użyciem glukozy około 9,5g/1L piwa, leżakowane w sposób ilość ekstraktu= ilość tygodni czyli pewnie około 12BLG i leżakowane 12tyg.

 

Jak myślicie czy ma to jaki kolwiek sens? Jeżeli nie to możecie mnie troche nakierować? Dziekuję z góry

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak niespecjalnie w jakimkolwiek stylu to będzie. jeżeli to Twoja druga warka to dałbym se jeszcze na wstrzymanie z układaniem własnych przepisów - wydaje mi się że te 10 warek to rozsądne minimum. piwko oczywiście Ci wyjdzie, jest szansa że nawet smaczne (czego życzę).

czemu akurat dolna fermentacja? jakbyś dał ejlowej grzybki i sypnął jęczmienia palonego to miałbyś zgrabnego stouta. Us05 powinny pociągnąć to w tej temperaturze. 

chmielenie na 45' sensu żadnego nie ma ;). wrzucaj na 60' (goryczka), albo na 15' bądź mniej (smak+aromat).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łącznie 5%, przy dotychczasowej ilości wyjdzie Ci ciężkie w odbiorze piwo, zwłaszcza że monacha jest też trochę. Co do drożdży to zrób na us05, dają neutralny profil i wybaczają więcej błędów niż lagerowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał:

Słód karmelowy 40EBC 0,38kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,22kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.16kg (3%)

 

2 godziny temu, Juniorek napisał:

Okej to trochę zmienię ilość karnej, a czy czekoladowego tez zmniejszyć?

 

Zredukował bym ilość karmeli tak mniej więcej o połowę; czekoladowego w sumie też (i tak ci da ciemny kolor nawet w mniejszej ilości):

Słód karmelowy 40EBC 0,2kg (7,5%)

Słód karmelowy ciemny 600EBC 0,1kg (4,5%)

Słód czekoladowy 1200EBC 0.1kg (3%)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.11.2018 o 20:36, Juniorek napisał:

Zacieranie z udziałem 12L wody

62°C 55minut

72°C 30min

Podepnę się pod temat jako początkujący. Co daje takie zacieranie jak powyżej (na wytrawnie i na słodko)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic ;) Co zatarło się w 62 na proste cukry już w 72 nie zlepi się już w niefermentowalne ;) Przerwa w 72 jest tu na wszelki wypadek, żeby skonwertować resztki skrobi. Tych po 55 minutach będzie bardzo mało wiec w 72 wystarczyłoby 15 minut.

Generalnie określenie na słodko i na wytrawnie odnosi się raczej do całego schematu zacierania a nie pojedyńczej przerwy. Na słodko mozesz zacierać np przez godzinę w 69stopniach albo 10minut w 62 i 50 w 72.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawiłem troche ilość słodów, tym razem dając karmelli i czekolady MAX 10% ( w wikipedii doczytałem sie ze mozna do 15% dawać więc tak dobrałem je)

Słód pilzneński 60%

Słód monachijski 30%

Słód karmelowy czerwony 50EBC 5%

Słód karmelowy ciemny 600EBC 3%

Słód czekoladowy 1200EBC 2%

 

Myślę że jeżeli nie wypróbuje tej receptury to się nie dowiem, kto wie może mi posmakuje :D

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę pogotowałem :) kolorek do końca ciemny nie wyszedł jakiego bym oczekiwał ale zobaczymy jakie smaki skrywa :D narazie fermentuje temperatura to 10* ile aktualnie blg ma ciężko powiedzieć ponieważ narazie nie jestem w domu aby sprawdzić.

mam dwie fotki z gotowania to je załączę 

095EDC7B-2FDD-4270-9EB3-2D20E9485942.jpeg

D7E2C49E-7C4D-49A3-956C-4AF1266C71B2.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przerwa diacetylowa? Bo będzie bardziej karmelkowe niż krówki ze Społem.

A swoją drogą 10 dni w 10st to zdecydowanie za mało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwy nie robiłem, ale narazie spróbowałem i zmierzyłem 3*aktualnie. Sensorykiem to ja nie jestem ale piwo jest czyste w smaku jak dla mnie goryczka odpowiednia a nuty kawowo czekoladowo bardzo dobre i wyczuwalne :D jak narazie jestem Zadowolony. Jedynie kolor bym wolał bardziej nie przejrzysty ale chyba już po ptakach 

D9B9DE04-6271-48C5-B12C-5813765373EB.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...