Skocz do zawartości
zegancio

Osad po gotowaniu brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Po gotowaniu brzeczki i jej ostudzeniu wytrąca się mętny osad. Nigdy nie filtrowałem go. Zastanawia mnie jednak czy taki osad wpływa na jakość piwa a co ważniejsze na proces fermentacji. Brzeczka na zdjęciu jest przed zadaniem drożdży więc mogę jeszcze zlać ją pozostawiając na dnie osad.

WP_20181111_09_25_22_Rich.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też się nad tym zastanawiam. Czytałem gdzieś, że piwo się szybciej starzeje ale nie wiem czy było to oparte na przeprowadzonych eksperymentach. Na pewno jeśli chcesz użyć ponownie gęstwy to mniej na uwadze, że cały ten osad zbije się na dnie razem z drożdżami. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ma wpływ. Bardziej na smak - taniny i garbniki zawarte w tym osadzie. Sam osobiście zrobiłem eksperyment i fermentowałem tą samą warkę (2*19l) jedną z początku zlaną bez osadów, drugą z osadami. Piło to parę osób i kilku sędziów - różnice były wyraźne w smaku i aromacie - wychodziła trawiastość oraz właśnie łodyga. Jeżeli chcesz się pozbyć tych osadów to zacznij stosować Mech irlandzki albo Whicflora - zbiją Ci ten osad w zol na dnie garnka i ładnie zdekantujesz znad niego wszystko - warunkiem jest chłodzenie w garze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie łodyga często pojawiała się w moich piwach. Oczywiście zastosuje się do rad i zacznę stosować mech irlandzki. Tą brzeczkę zlałem z nad osadu którego było ok 1,5 l. 

 

Dlaczego warunkiem jest chłodzenie brzeczki w garze?

Edytowane przez zegancio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, zegancio napisał:

Dlaczego warunkiem jest chłodzenie brzeczki w garze?

 

Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Jeżeli chłodzisz w fermentorze chill out to wtedy musisz przelewać do kolejnego fermentora, a to już dodatkowe mycie i punkt gdzie może wleźć infekcja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tym razem przelałem ale oczywiście jestem za minimalizacją pracy. Stąd zakup ostatnio kociołka do zacierania. Chłodnica jest następna w planach zakupowych. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Podłączę się do tematu: możecie spojrzeć na te farfocle ze zdjęcia? Co to jest?

Zacieram w warniku, używam FD z blachy perforowanej i worka do filtracji, po zakończeniu wysładzania i filtrowaniu, gdy zleje już całą brzeczkę z warnika przeznaczoną do chmielenia to zawsze między dnem warnika a jego kranikiem zostają mi 2-3 litry po których pływa sobie taki osad. Zawsze to wylewam w kanał, bo nie wiem jak to może wpłynąć na całość piwa. Ale może marnuje dobry materiał? 🤔

Z góry dziękuje za odpowiedź.

IMG_20180630_113405.jpg

IMG_20180630_113407.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
44 minuty temu, kefa81 napisał:

Cześć,

Podłączę się do tematu: możecie spojrzeć na te farfocle ze zdjęcia? Co to jest?

Zacieram w warniku, używam FD z blachy perforowanej i worka do filtracji, po zakończeniu wysładzania i filtrowaniu, gdy zleje już całą brzeczkę z warnika przeznaczoną do chmielenia to zawsze między dnem warnika a jego kranikiem zostają mi 2-3 litry po których pływa sobie taki osad. Zawsze to wylewam w kanał, bo nie wiem jak to może wpłynąć na całość piwa. Ale może marnuje dobry materiał? 🤔

Z góry dziękuje za odpowiedź.

 

Stosujesz mech irlandzki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Stosujesz mech irlandzki?
W sumie czasem stosuje. Zwrócę uwagę czy gdy nie dodaje mchu to również taki osad się pojawia. Rozumiem że to mogą być pozostałości po nim. A można to dodać do reszty i chmielić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W sumie czasem stosuje. Zwrócę uwagę czy gdy nie dodaje mchu to również taki osad się pojawia. Rozumiem że to mogą być pozostałości po nim. A można to dodać do reszty i chmielić?

Dodajesz mech do zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×