Skocz do zawartości
zegancio

Osad po gotowaniu brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Po gotowaniu brzeczki i jej ostudzeniu wytrąca się mętny osad. Nigdy nie filtrowałem go. Zastanawia mnie jednak czy taki osad wpływa na jakość piwa a co ważniejsze na proces fermentacji. Brzeczka na zdjęciu jest przed zadaniem drożdży więc mogę jeszcze zlać ją pozostawiając na dnie osad.

WP_20181111_09_25_22_Rich.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też się nad tym zastanawiam. Czytałem gdzieś, że piwo się szybciej starzeje ale nie wiem czy było to oparte na przeprowadzonych eksperymentach. Na pewno jeśli chcesz użyć ponownie gęstwy to mniej na uwadze, że cały ten osad zbije się na dnie razem z drożdżami. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ma wpływ. Bardziej na smak - taniny i garbniki zawarte w tym osadzie. Sam osobiście zrobiłem eksperyment i fermentowałem tą samą warkę (2*19l) jedną z początku zlaną bez osadów, drugą z osadami. Piło to parę osób i kilku sędziów - różnice były wyraźne w smaku i aromacie - wychodziła trawiastość oraz właśnie łodyga. Jeżeli chcesz się pozbyć tych osadów to zacznij stosować Mech irlandzki albo Whicflora - zbiją Ci ten osad w zol na dnie garnka i ładnie zdekantujesz znad niego wszystko - warunkiem jest chłodzenie w garze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie łodyga często pojawiała się w moich piwach. Oczywiście zastosuje się do rad i zacznę stosować mech irlandzki. Tą brzeczkę zlałem z nad osadu którego było ok 1,5 l. 

 

Dlaczego warunkiem jest chłodzenie brzeczki w garze?

Edytowane przez zegancio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, zegancio napisał:

Dlaczego warunkiem jest chłodzenie brzeczki w garze?

 

Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Jeżeli chłodzisz w fermentorze chill out to wtedy musisz przelewać do kolejnego fermentora, a to już dodatkowe mycie i punkt gdzie może wleźć infekcja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tym razem przelałem ale oczywiście jestem za minimalizacją pracy. Stąd zakup ostatnio kociołka do zacierania. Chłodnica jest następna w planach zakupowych. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Podłączę się do tematu: możecie spojrzeć na te farfocle ze zdjęcia? Co to jest?

Zacieram w warniku, używam FD z blachy perforowanej i worka do filtracji, po zakończeniu wysładzania i filtrowaniu, gdy zleje już całą brzeczkę z warnika przeznaczoną do chmielenia to zawsze między dnem warnika a jego kranikiem zostają mi 2-3 litry po których pływa sobie taki osad. Zawsze to wylewam w kanał, bo nie wiem jak to może wpłynąć na całość piwa. Ale może marnuje dobry materiał? 🤔

Z góry dziękuje za odpowiedź.

IMG_20180630_113405.jpg

IMG_20180630_113407.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
44 minuty temu, kefa81 napisał:

Cześć,

Podłączę się do tematu: możecie spojrzeć na te farfocle ze zdjęcia? Co to jest?

Zacieram w warniku, używam FD z blachy perforowanej i worka do filtracji, po zakończeniu wysładzania i filtrowaniu, gdy zleje już całą brzeczkę z warnika przeznaczoną do chmielenia to zawsze między dnem warnika a jego kranikiem zostają mi 2-3 litry po których pływa sobie taki osad. Zawsze to wylewam w kanał, bo nie wiem jak to może wpłynąć na całość piwa. Ale może marnuje dobry materiał? 🤔

Z góry dziękuje za odpowiedź.

 

Stosujesz mech irlandzki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Stosujesz mech irlandzki?
W sumie czasem stosuje. Zwrócę uwagę czy gdy nie dodaje mchu to również taki osad się pojawia. Rozumiem że to mogą być pozostałości po nim. A można to dodać do reszty i chmielić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W sumie czasem stosuje. Zwrócę uwagę czy gdy nie dodaje mchu to również taki osad się pojawia. Rozumiem że to mogą być pozostałości po nim. A można to dodać do reszty i chmielić?

Dodajesz mech do zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodajesz mech do zacierania?
Nie dodaję do zacierania. Dodaje na ostatnie 15min podczas chmielenia. W sumie z tym mchem to mogłem "zatrybić" już przy pytaniu od kolegi zegancio. Sprawdziłem swoje zapiski piwowarskie i przy ostatniej warce nie dodawałem mchu, a ten osad był. Może to jakaś pozostałość po słodzie - używałem ze Strzegomia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do czasu jak nie miałem hop spidera, to whirpool sporo dawał, osady chyba jakoś łączyły się z chmielinami i tworzyły ładny stożek, deknatacja i po sprawie. Teraz mam hop spider, chmieliny spoko, nie mam nic,  ale właśnie kłopot z osadami ! Stosuję whirfloc, już ćwierć tabletki, niestety tych osadów jest tak dużo że zostaje mi z 2-3L. cieżko to zdekantować bo nawet po zrobieniu wiru nie tworzą stożka tylko zalegają na całym dnie, a są tak delikatne że wystarczy minimalny ruch i wszystko idzie w górę.Chłodzę w garze. Jakieś jeszcze pomysły na pozbycie się osadów? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, fotohobby napisał:

Worek filtracyjny 100-150mikronów

Skąd wziąć? mam taki 300 mikronów, dlatego kupiłem hop spider bo łatwiejszy do utrzymania w sterylności. Świetnie się sprawdza na chmieliny, ale nie pomyślałem o osadach. 

18 godzin temu, Jankasper napisał:

Chmiel w szyszce u mnie redukuje straty,  osad jest,  ale bardziej do sucha się filtruje. Z tym że to przez hopstoper idzie. 

Hop stoper ile mikron siatka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 hour ago, Browarnik Sebol said:

 

Hop stoper ile mikron siatka?

400, po chłodzeniu zwracam pierwszy litr,  reszta klarowna i bez chmielin. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.11.2018 o 17:52, Undeath napisał:

 

Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Jeżeli chłodzisz w fermentorze chill out to wtedy musisz przelewać do kolejnego fermentora, a to już dodatkowe mycie i punkt gdzie może wleźć infekcja.

Wczoraj robiłem warkę z użyciem mchu. Chłodziłem kilka godzin na dworze w temp ok 0°C. Osad niestety pozostał luźny na dnie który oczywiście pozostawiłem nie zlewając go do fermentora. Dlaczego nie wytrącił się w postaci "klusek" jak to zwykle bywa? Czy kluczem jest szybkość chłodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, zegancio napisał:

Wczoraj robiłem warkę z użyciem mchu. Chłodziłem kilka godzin na dworze w temp ok 0°C. Osad niestety pozostał luźny na dnie który oczywiście pozostawiłem nie zlewając go do fermentora. Dlaczego nie wytrącił się w postaci "klusek" jak to zwykle bywa? Czy kluczem jest szybkość chłodzenia?

 

Nie to raczej wina składników i gotowania. Czasem osad jest luźny i zoluje się wolniej ale pomimo tego można spokojnie znad niego zdekantować. Niektórzy stosują woreczki na końcu rurki przy dekantacji lub druciaki wygotowane. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy dekantacji używam zdezynfekowanego sita kuchennego z nałożonym woreczkiem muślinowym, fajnie wyłapuje to właśnie ewentualny osad.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć,
Podłączę się do tematu: możecie spojrzeć na te farfocle ze zdjęcia? Co to jest?
Zacieram w warniku, używam FD z blachy perforowanej i worka do filtracji, po zakończeniu wysładzania i filtrowaniu, gdy zleje już całą brzeczkę z warnika przeznaczoną do chmielenia to zawsze między dnem warnika a jego kranikiem zostają mi 2-3 litry po których pływa sobie taki osad. Zawsze to wylewam w kanał, bo nie wiem jak to może wpłynąć na całość piwa. Ale może marnuje dobry materiał?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
IMG_20180630_113405.thumb.jpg.4c6e7add4e60e1aff25e75eaac00f2c5.jpg
IMG_20180630_113407.thumb.jpg.c1ed02fdaea9fb46964a043fcbff1e2a.jpg
Odpowie ktoś może czy brzeczkę z tym osadem (powstałym po zacieraniu) można dodać do reszty i chmielić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No jeśli masz tak ładnie oddzielony osad to po co pozostawiać go w brzeczce? Ja mam straty po gotowaniu ok 10-15% w postaci osadu na dnie. Mam pewność że nie wpłynie on na smak piwa a i tak będzie on w gestwie gdybym go pozostawił. A tak mam "czystrze" piwo i gęstwę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×