Skocz do zawartości

Polski KOLSCH


burczas

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mam zamiar popełnić coś takiego. Oczywiście zmodyfikowana receptura któregoś z forumowych kolegów.

Czy to będzie pijalne ??

Polski KOLSCH.bsmx

PL KÖLSCH

Kölsch

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 0.26kg Płatki Owsiane Błuskawiczne - Zacieranie 0 minut
  2. 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 76.9%)
  3. 1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 19.2%)
  4. 0.2kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 3.8%)
  5. 20g Marynka 11.5AA (21IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (7.4IBU) granulat - Gotowanie 45min

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 14l wody 69°C
  2. Nazwa kroku Zacierania (Infuzja 4min) 72°C 15min Dodano 0l wody 72°C
  3. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm. To znaczy jakaś modyfikacja jest wskazana?

 

A, jakie grzyby polecasz ??

myślałem o US - 5 gęstwa

wb - 06 suchary

S - 04  suchary

 

Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do coobry poszło coś innego 

Już się zaciera.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem?

Każda krytyka będzie dla mnie konstruktywna ?

sybilla Citra PIPA.bsmx

 

Drożdże US-5 gęstwa po American Wheat

sybilla citra IPA (1,1)

White IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.3* (OG 1.0611)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.7%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 0.2kg Płatki Owsiane Błuskawiczne - Zacieranie 60 minut
  2. 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 63.5%)
  3. 2kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 31.7%)
  4. 0.3kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 4.8%)
  5. 30g Amarillo 9.2AA (24.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Sybilla 7AA (19IBU) granulat - Gotowanie 50min
  7. 20g Sybilla 7AA (5.2IBU) granulat - Gotowanie 16min
  8. 20g Sybilla 7AA (3.6IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 20g Citra 12AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 20g Sybilla 7AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  11. 20g Citra 12AA (0.9IBU) granulat - Gotowanie 1min
  12. 20g Sybilla 7AA (0.4IBU) granulat - Gotowanie 1min

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 67°C 60min Dodano 19l wody 73°C
  2. II (Podgrzewanie 4min) 72°C 12min
  3. Mash out (Infuzja 4min) 78°C 15min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

 


Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, burczas napisał:

Może nie napisałem, że koncepcja się zmieniła.

Robi się PIPA ?

 

To piwo z pierwszego postu z Kolszem tez nie ma wiele wspolnego. 

Najwazniejsza sprawa w Kolszu to drozdze. Nie zrobisz go na sucharach. 

A i karmele sa zupelnie nie na miejscu. 

Marynka i lublin spoko, bo i tak sie tego piwa mocno nie chmieli.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie coś mi nie pasowało.

Czy w tej PIPA co warzę nie zaszkodzi na ostatnie 10 min. gotowania dodać skórki z jednej świeżej cytryny ??

Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, burczas napisał:

Czy w tej PIPA co warzę nie zaszkodzi na ostatnie 10 min. gotowania dodać skórki z jednej świeżej cytryny ??

A po co? Dodac mozesz, ale na co liczysz? 

I nie bardzo wiem po co chmielisz na 50 minut sybilla? Wrzuc co ma dac goryczke na 60 minut i tyle. 

Tak samo z tym chmielem na 16 minut, dodaj go do tych na 10 minut. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Lasek napisał:

A po co? Dodac mozesz, ale na co liczysz? 

Ot, tak moja fanaberia. Nie wiem na co liczyć, wpadło mi do głowy to starłem. może cos wniesie. Przy 9 warce to jeszcze nauka..

34 minuty temu, Lasek napisał:

I nie bardzo wiem po co chmielisz na 50 minut sybilla? Wrzuc co ma dac goryczke na 60 minut i tyle.

Było w podpatrzonej recepturze. 

34 minuty temu, Lasek napisał:

Tak samo z tym chmielem na 16 minut, dodaj go do tych na 10 minut. 

 

Tak zrobię ?

 

Edytowane przez burczas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, burczas napisał:

Ot, tak moja fanaberia. Nie wiem na co liczyć, wpadło mi do głowy to starłem. może cos wniesie. Przy 9 warce to jeszcze nauka.

Wiem, ze to bedzie trucie, ale jak masz 9 warek to ogarnij warsztat i podstawy, w stylu czego po jakich slodach, chmielach i drozdzach mozesz sie spodziewac. 

(Mam na mysli te najpopularniejsze, bo zeby ogarnac wszystkie to zycia nie starczy)

To bedzie nauka. 

 

A nie kombinujesz z dodawaniem skorki nie wiedzac czego oczekujesz. 

Zeby eksperyment mial sens musisz miec jakies zalozenia/oczekiwania. 

Dodajac na pale skorke z cytryny bez punktu odniesienia nie bedziesz wiedzial czy cytrusowosc pochodzi z chmielu czy cytryny. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.