Piotr Piotr 0 Zgłoś Napisano 10 Listopad 2018 Witam wszystkich forumowiczów Jestem amatorem w dziedzinie produkcji piwa, obecnie rozlałem do butelek swoją drugą Warkę Chcialem pokazać początkującymi piwowarą jak prosto i bardzo skutecznie odfiltrować brzeczkę, tak jak w temacie, fitr powstał oczywiscie na podstawie zebranych informacji i doświadczeń piwowarów na forum. U mnie sprawdził się w 100%, tak dla wyjaśnienia lejek z pończochą wkładamy do wiadra do którego zlewam piwo. Pozdrawiam 🍻 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piotr 0 Zgłoś Napisano 6 Styczeń Witam Panowie i Panie może opiszecie lub pokażecie jakie stosujecie metody oddzielania chmielin od brzeczki po cichej. Na pewno dużo Piwowarów ma swoje metody,k któreprzynoszą leprze efekty lub są bardziej skuteczne i efektywne i mniej z nimi pracy, oraz zmniejszają ryzyko zakażenia brzeczki. Pozdrawiam 🍺 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fotohobby 21 Zgłoś Napisano 6 Styczeń Nylonowy woreczk 100-150 mikronów na końcu wężyka. Trwaly, odporny na gotowanie. Nigdy nie mialem gushingu w swoich piwach 1 Piotr Piotr dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piotr 0 Zgłoś Napisano 6 Styczeń 4 minuty temu, fotohobby napisał: Nylonowy woreczk 100-150 mikronów na końcu wężyka. Trwaly, odporny na gotowanie. Nigdy nie mialem gushingu w swoich piwach Gdzie można taki woreczek zakupić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
314wo.pl 10 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Styczeń Moim zdaniem pończocha ma wadę, że się rozciąga, czyli oczka rosną. Ja używam od niedawna metalowego hopspidera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piotr 0 Zgłoś Napisano 6 Styczeń 5 godzin temu, 314wo.pl napisał: Moim zdaniem pończocha ma wadę, że się rozciąga, czyli oczka rosną. Ja używam od niedawna metalowego hopspidera. Wsypujesz do niego chmiel i zanurzasz go w brzecce na cichą ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
314wo.pl 10 1 Browary Zgłoś Napisano 7 Styczeń Nie, tylko podczas gotowania. Na cichą sypię bezpośrednio, a potem przez hopspider filtruję. 1 Piotr Piotr dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 8 Styczeń W dniu 6.01.2019 o 13:10, Piotr Piotr napisał: Gdzie można taki woreczek zakupić W sklepie piwowarskim w stolicy 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 381 1 Browary Zgłoś Napisano 8 Styczeń Pończocha jest słaba. Ile sobie piw nią zepsułem, bo na koniec puściła jakieś chmieliny, to nie zliczę. Trochę się w tym temacie nagimnastykowałem, bo jestem na tym punkcie strasznie wyczulony. Nie ma dla mnie nic gorszego, niż trawiasta, granulatowa APA/AIPA i ta wada przeszkadza mi na ekstremalnie niskich poziomach. Doszedłem do wniosku, że jedno zabezpieczenie to mało i trzeba kombinować na kilka sposobów. Ostatnio przetestowałem coś takiego: Na wlocie druciak, na wylocie filtr nylonowy z aliexpress wsadzony w filtr metalowy z aliexpress (niestety już nie pamiętam ile obie te rzeczy mają mikronów) + wąż przyczepiony tą czerwoną zaczepką do kupienia w sklepach piwowarskich. Zdaje się, że wyszło zdecydowanie lepiej niż zwykle, ale testowałem na razie tylko na jednej warce, która i tak wyszła kiepsko przez słabej jakości chmiel, więc ciężko mi jeszcze jednoznacznie ocenić tę metodę. W przyszłych warkach chmielonych na zimno mam zamiar dalej iść w tę stronę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 8 Styczeń W dniu 6.01.2019 o 13:05, fotohobby napisał: Nylonowy woreczk 100-150 mikronów na końcu wężyka. A jaką ma przewagę nad woreczkiem z chmielem zatopionym w fermentorze ? Przymierzam się do pierwszego chmielenia na zimno i szukam sposobu. Pończocha jakoś mi nie pasuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Pawlicki 16 Zgłoś Napisano 8 Styczeń A jaką ma przewagę nad woreczkiem z chmielem zatopionym w fermentorze ? Przymierzam się do pierwszego chmielenia na zimno i szukam sposobu. Pończocha jakoś mi nie pasuje.Taka, że chmiel na zimno wrzucony w woreczku nawet jeśli nie przepuści drobinek do piwa, to nie odda tyle, ile odda wrzucony luzem (z wierzchu następuje ekstrakcja a często jak wyciagniesz potem taki woreczek to w środku "kulki" chmiel jest nadal suchy) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 8 Styczeń A szyszka da radę ? Worek jest spory, będzie luz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hanys93 8 Zgłoś Napisano 8 Styczeń Mozesz tez uzyc jednorazowych woreczkow na herbate. Przepuszczaja aromaty bardzo dobrze a drobinki chmielu sie nie wydostaja. Jest to bardzo praktyczne rozwiazanie. 1 Robert87 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 8 Styczeń Nawet nie wiedziałem ze takie woreczki istnieją (nie piję herbaty). Spróbuję.🍺 1 Robert87 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hanys93 8 Zgłoś Napisano 8 Styczeń Ja tez herbaty nie pijam ale do chmielenia piwa na zimno sie jak najbardziej nadaje 1 Robert87 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 8 Styczeń Życie jest za krótkie aby pić herbatę . 🤣 1 Robert87 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
garot 6 Zgłoś Napisano 8 Styczeń 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Mozesz tez uzyc jednorazowych woreczkow na herbate. Przepuszczaja aromaty bardzo dobrze a drobinki chmielu sie nie wydostaja. Jest to bardzo praktyczne rozwiazanie. A czy te woreczki to same w sobie nie zainfekują brzeczki? Nie trzba ich jakoś dezynfekować? Tez nigdy takiego czegoś nie miałem ale bardzo fajny patent. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hanys93 8 Zgłoś Napisano 9 Styczeń Nie trrzeba ich specjalnie dezynfekowac. Przetrzymuj je w zamknietym opakowaniu i staraj sie robic wszystko czysto to infekcji nie powinno spowodowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 9 Styczeń Jeśli koniecznie trzeba coś takiego zdezynfekować to na 10 sekund do mikrofalówki. Każdy organizm się upiecze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Pawlicki 16 Zgłoś Napisano 10 Styczeń A może by po prostu to wynurzać w Oxi jak cała resztę sprzętu i nie czarować zbytnio? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony07 49 Zgłoś Napisano 10 Styczeń Tej mikrofali to ja nie wymyśliłem. Metoda do szybkiej dezynfekcji małych, niemetalowych przedmiotów. Lekarz mi zalecił do dezynfekcji czegoś co miałem przykładać do oka. No i myślę że kraniki (a tak, używam) też będę tak traktował. Po wyjęciu ze Starsanu. Jak do tej pory nie miałem infekcji, mimo różnych głupot na początku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrowarJakośĆidzie 0 Zgłoś Napisano 13 Styczeń Taka, że chmiel na zimno wrzucony w woreczku nawet jeśli nie przepuści drobinek do piwa, to nie odda tyle, ile odda wrzucony luzem (z wierzchu następuje ekstrakcja a często jak wyciagniesz potem taki woreczek to w środku "kulki" chmiel jest nadal suchy) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaRobiłem Warkę gdzie chmiel wrzucałem luzem i takie gdzie chmieliłem w worku nylonowym i nie odczułem różnicy w aromacie i smaku. Ja wybieram nylonowy worek ze sklepu Twojbrowar.pl za niecałe 16 zł. Zero problemu z chmieleniem w trakcie gotowania i z chmieleniem na zimno! Pozdro! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach