Jump to content

Cydr się nie nagazował.


Recommended Posts

Witam,  tak jak w temacie - dałem po 4g cukru na butelkę 0,5 litra. Minęły prawie 2 tygodnie i zero gazu. Przy butelkownaiu dawałem również cukier brzozowy. Przez te 2 tygodnie cydr stał pare dni w cieple, potem wynioslem na kilka dni do pomieszczenia okolo 10 stopni i jak sie zorientowałem, że nienagazowany znowu w cieple.

 

W fermentatorze trzymalem niecałe 3 tygodnie. Dużo mętów mi latało więc zlewałem 2 razy znad osadu. Za ostatnim razem przefiltrowałem przez gąbkę na tyle ze pozbyłem się osadu prawie całkowicie. Czy możliwe ze do butelek trafiło zbyt mało drożdży do refermentacji?

Link to post
Share on other sites

Hmm. Skoro pozbyłeś się drożdży niemal całkowicie, to co by miało prowadzić refermentację? :) Jeśli tak dokładnie filtrowałeś i masz perfekcyjnie klarowny płyn, to nie spodziewałbym się jakiegokolwiek nagazowania. ;)

Link to post
Share on other sites

Jest dosyć klarowny ale... takimi metodami chałupniczymi można tak odfiltrować, żeby drożdży było za mało? przecież drożdże  są w całej objętości płynu, nie tylko to co na dnie. Piwo jak się zlewa znad osadu do butelek nieraz jest bardziej klarowne od tego cydru a daje rade się nagazować.

 

Z drugiej strony nie dałem pożywki do fermentacji. Są jakieś inne sugestie jeszcze dlaczego mogło się tak stać? Chciałbym w przyszłości uniknąć takich niespodzianek.

Link to post
Share on other sites

Zawsze są jakieś drożdże, wcześniej czy później się nagazuje.

Jak dużo ksylitolu (cukru brzozowego) dałeś? To on może być przyczyną braku gazu jeśli jest go sporo
 

Cytat

 Xylitol seems to act against microorganisms exerting an anti-adherence effect. Some research studies have demonstrated its action against Gram-positive and Gram-negative bacteria and yeasts. However, a clear explanation of how xylitol is effective has not been completely established yet. Some evidence shows that xylitol acts on gene expression, down-regulating the ones which are involved in the microorganisms' virulence, such as capsule formation. Another possible clarification is that xylitol blocks lectin-like receptors. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Current+Pharmaceutical+Biotechnology%2C+2015%2C+16%2C+35-42

Link to post
Share on other sites

Połowa partii dostała po 12g na butelkę a druga połowa 20g. Ale nie ma żadnej różnicy, po prostu nie nagazował się w ogóle.

A filtrować starałem się dokładnie bo w zeszłym roku dla odmiany gejzery miałem w co drugiej butelce, co podejrzewam było spowodowane jakimiś małymi cząstkami jabłek, które wyciskałem sam  i trochę ich się przedostało do butelek. Nagazowane było pięknie, ale nie używałem wtedy ksylitolu.

Link to post
Share on other sites

Niestety nie pamiętam dokładnie, bo to była partia brata, ale chyba już przy ok 10g/l byly problemy z refermentacją (ostatecznie zaszła, ale dużo słabiej gazowany niż odpowiednik bez ksylitolu)

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Jako, że minął blisko miesiąc postanowiłem podsumować sytuację z brakiem nagazowania. Trzymałem kolejne 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Pojawił się baardzo delikatny gaz w butelkach, ale niestety dalej ciężko mówić o nagazowaniu się. Trafiły się 2 butelki z wyraźnym osadem na dnie butelki - podejrzewam że mogły być one z dla fermentatora i poszło więcej osadu drożdżowego i one jako jedyne były nagazowane tak jak należy.

 

Czyżby faktycznie w rozlanym cydrze było za mało drożdży? Tak by to wyglądało....

Link to post
Share on other sites

Pisałem z doświadczenia (niewielkiego, ale jednak). Jeśli masz naprawdę klarowny płyn, to drożdży jest zbyt mało (praktycznie nie ma ich wcale). Nie nagazuje się nigdy. Przynajmniej cydr.

Edited by Czeslaw
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.