Skocz do zawartości
karmelsik

Cydr się nie nagazował.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  tak jak w temacie - dałem po 4g cukru na butelkę 0,5 litra. Minęły prawie 2 tygodnie i zero gazu. Przy butelkownaiu dawałem również cukier brzozowy. Przez te 2 tygodnie cydr stał pare dni w cieple, potem wynioslem na kilka dni do pomieszczenia okolo 10 stopni i jak sie zorientowałem, że nienagazowany znowu w cieple.

 

W fermentatorze trzymalem niecałe 3 tygodnie. Dużo mętów mi latało więc zlewałem 2 razy znad osadu. Za ostatnim razem przefiltrowałem przez gąbkę na tyle ze pozbyłem się osadu prawie całkowicie. Czy możliwe ze do butelek trafiło zbyt mało drożdży do refermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm. Skoro pozbyłeś się drożdży niemal całkowicie, to co by miało prowadzić refermentację? :) Jeśli tak dokładnie filtrowałeś i masz perfekcyjnie klarowny płyn, to nie spodziewałbym się jakiegokolwiek nagazowania. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest dosyć klarowny ale... takimi metodami chałupniczymi można tak odfiltrować, żeby drożdży było za mało? przecież drożdże  są w całej objętości płynu, nie tylko to co na dnie. Piwo jak się zlewa znad osadu do butelek nieraz jest bardziej klarowne od tego cydru a daje rade się nagazować.

 

Z drugiej strony nie dałem pożywki do fermentacji. Są jakieś inne sugestie jeszcze dlaczego mogło się tak stać? Chciałbym w przyszłości uniknąć takich niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze są jakieś drożdże, wcześniej czy później się nagazuje.

Jak dużo ksylitolu (cukru brzozowego) dałeś? To on może być przyczyną braku gazu jeśli jest go sporo
 

Cytat

 Xylitol seems to act against microorganisms exerting an anti-adherence effect. Some research studies have demonstrated its action against Gram-positive and Gram-negative bacteria and yeasts. However, a clear explanation of how xylitol is effective has not been completely established yet. Some evidence shows that xylitol acts on gene expression, down-regulating the ones which are involved in the microorganisms' virulence, such as capsule formation. Another possible clarification is that xylitol blocks lectin-like receptors. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Current+Pharmaceutical+Biotechnology%2C+2015%2C+16%2C+35-42

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Połowa partii dostała po 12g na butelkę a druga połowa 20g. Ale nie ma żadnej różnicy, po prostu nie nagazował się w ogóle.

A filtrować starałem się dokładnie bo w zeszłym roku dla odmiany gejzery miałem w co drugiej butelce, co podejrzewam było spowodowane jakimiś małymi cząstkami jabłek, które wyciskałem sam  i trochę ich się przedostało do butelek. Nagazowane było pięknie, ale nie używałem wtedy ksylitolu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie pamiętam dokładnie, bo to była partia brata, ale chyba już przy ok 10g/l byly problemy z refermentacją (ostatecznie zaszła, ale dużo słabiej gazowany niż odpowiednik bez ksylitolu)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aha, dla ścisłości pisząc cukier brzozowy miałem na myśli erytrytol, a nie ksylitol.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako, że minął blisko miesiąc postanowiłem podsumować sytuację z brakiem nagazowania. Trzymałem kolejne 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Pojawił się baardzo delikatny gaz w butelkach, ale niestety dalej ciężko mówić o nagazowaniu się. Trafiły się 2 butelki z wyraźnym osadem na dnie butelki - podejrzewam że mogły być one z dla fermentatora i poszło więcej osadu drożdżowego i one jako jedyne były nagazowane tak jak należy.

 

Czyżby faktycznie w rozlanym cydrze było za mało drożdży? Tak by to wyglądało....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pisałem z doświadczenia (niewielkiego, ale jednak). Jeśli masz naprawdę klarowny płyn, to drożdży jest zbyt mało (praktycznie nie ma ich wcale). Nie nagazuje się nigdy. Przynajmniej cydr.

Edytowane przez Czeslaw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze dopytać na FB w grupie Cydrowi Rzemieślnicy ;)

Typowo cydrowo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×