advisorylyrics 11 Report post Posted November 6, 2018 Cześć. Tak jak w temacie. Chcę kupić garnek do warzenia o pojemności około 20l. 30l wydaję mi się trochę zbyt duży i będę starał się coś uwarzyć w ciut mniejszym Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 134 Report post Posted November 6, 2018 13 minut temu, advisorylyrics napisał: Cześć. Tak jak w temacie. Chcę kupić garnek do warzenia o pojemności około 20l. 30l wydaję mi się trochę zbyt duży i będę starał się coś uwarzyć w ciut mniejszym Jakie warki chcesz robić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 6, 2018 (edited) . Edited November 6, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 6, 2018 13 minut temu, Gawron napisał: Jakie warki chcesz robić? 20l i 10l (zależy od zasypu). Do tej pory radziłem sobie w garnku 10l przy warkach 10l. Taki garnek 21l faktycznie ma zapewne pojemność 22 więc i przy uzyskaniu 14blg na 20l warkę powinienem sobie poradzić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 134 Report post Posted November 6, 2018 34 minuty temu, advisorylyrics napisał: 20l i 10l (zależy od zasypu). Do tej pory radziłem sobie w garnku 10l przy warkach 10l. Taki garnek 21l faktycznie ma zapewne pojemność 22 więc i przy uzyskaniu 14blg na 20l warkę powinienem sobie poradzić Przemyśl sprawę. Ja do warek 20 l używam garnka 35l i nie uważam, aby był on za duży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 62 Report post Posted November 6, 2018 A za parę miesięcy będziesz szukał większego. Uwierz Gawronowi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 7, 2018 (edited) 12 godzin temu, Gawron napisał: Przemyśl sprawę. Ja do warek 20 l używam garnka 35l i nie uważam, aby był on za duży. 9 godzin temu, zielony07 napisał: A za parę miesięcy będziesz szukał większego. Uwierz Gawronowi. Może być? Najtańszy chyba jaki znalazłem https://allegro.pl/garnek-emaliowany-gladki-30l-36cm-bialy-srodek-i5620921584.html Edited November 7, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konstoi 28 Report post Posted November 7, 2018 Też taki zamówiłem i przyszedł z obitą emalią. Co prawda zrobiłem na nim 20+ warek i nic się nie działo ale przesiadka na nierdzewke rozwiązała taki problem. Pamiętaj że ten z aukcji jest bez pokrywki. Jesli jestes zainteresowany to moge sprzedać mój gar w cenie 80 z pokrywką jak coś to PW. Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 7, 2018 (edited) 10 godzin temu, Konstoi napisał: Edited November 7, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 7, 2018 (edited) W końcu kupiłem ten. Jestem właśnie w trakcie zacierania i ku mojemu zdziwieniu garnek długo utrzymuje temperaturę. Już praktycznie minęło 50min. Wystarczy tylko zamieszać raz na jakiś czas https://m.olx.pl/oferta/garnek-z-pokrywka-25l-stal-nierdzewna-edelhoff-9139-CID628-IDxnnSb.html/#position=3&page=1 Edited November 14, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mansterius 0 Report post Posted November 20, 2018 Właśnie zastanawiam się nad kupnem gara do zacierania. Zastanawiam się nad tym: https://allegro.pl/garnek-garnek-prosty-stal-gastro-indukcja-gaz-20-l-i7670178974.html Ma ktoś doświadczenie z takimi garnkami? Czy lepiej kupić najpopularniejszy emaliowany? Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 20, 2018 20l to za mały. 25 minimum bierz żebyś zawsze mógł wyslodzic do tych ponad 20l a nie na styk.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mansterius 0 Report post Posted November 21, 2018 Bardziej mi chodzi o rodzaj garnka. Czy nie będę miał problemem z nagrzaniem na gazie itd? Co do wielkości garnka to póki co planuje małe Warki testowe, łatwiej wszystko zrobić na mniejszych warkach żeby się nauczyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marny_popis 3 Report post Posted November 21, 2018 Ja z powodzeniem robiłem w takim garnku warki 20 l metodą hgb, różne są opinie ale ja i Ci którzy pili moje piwka nie narzekali:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 21, 2018 2 godziny temu, Mansterius napisał: Bardziej mi chodzi o rodzaj garnka. Czy nie będę miał problemem z nagrzaniem na gazie itd? Co do wielkości garnka to póki co planuje małe Warki testowe, łatwiej wszystko zrobić na mniejszych warkach żeby się nauczyć. Na warki testowe wystarczy Ci garnek 10l i tyle piwka uwarzysz na raz. Może masz w domu taki ? Ja swoje pierwsze zacierałem w właśnie takim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 21, 2018 2 godziny temu, marny_popis napisał: Ja z powodzeniem robiłem w takim garnku warki 20 l metodą hgb, różne są opinie ale ja i Ci którzy pili moje piwka nie narzekali:) Spoko, ja aż do ostatniej warki robiłem takie 10litrowe w garnku również 10l. Ale gdy zaczęła rosnąć mi wydajność i wysladzalem do ponad 10l to musiałem to zagotować (dla dezynfekcji) w oddzielnym garnku, później oddzielnie chłodzić i dopiero zadawać do reszty. Więc teraz wiem że lepiej kupić kilka litrów większy. Cena i tak jest praktycznie ta sama. Na warki 20l mam garnek 25 chociaż polecają 30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
marny_popis 3 Report post Posted November 21, 2018 Mi wychodziły warki 15 litrowe i przed zadaniem drożdży dolewalem 5 l wody źródlanej z butli nie gotowanej, infekcji nie miałem, warunki pozwalały mi tylko na mały garnek, teraz przesiadłem się na coobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mansterius 0 Report post Posted November 21, 2018 7 godzin temu, advisorylyrics napisał: Na warki testowe wystarczy Ci garnek 10l i tyle piwka uwarzysz na raz. Może masz w domu taki ? Ja swoje pierwsze zacierałem w właśnie takim. Niestety warunki studenckie, wiec garnek muszę kupić:/ wiec lepiej zwykły emaliowany czy taki jak wrzuciłem w linku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marny_popis 3 Report post Posted November 22, 2018 Używałem dokładnie takiego jak w linku, sprawdził się znakomicie Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 604 1 Items Report post Posted November 22, 2018 22 godziny temu, advisorylyrics napisał: Spoko, ja aż do ostatniej warki robiłem takie 10litrowe w garnku również 10l. Ale gdy zaczęła rosnąć mi wydajność i wysladzalem do ponad 10l to musiałem to zagotować (dla dezynfekcji) w oddzielnym garnku, później oddzielnie chłodzić i dopiero zadawać do reszty. Więc teraz wiem że lepiej kupić kilka litrów większy. Cena i tak jest praktycznie ta sama. Na warki 20l mam garnek 25 chociaż polecają 30 A ten 25l nie nie nadaje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 22, 2018 2 godziny temu, anteks napisał: A ten 25l nie nie nadaje? Słucham? Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 11 Report post Posted November 22, 2018 (edited) 18 godzin temu, Mansterius napisał: Niestety warunki studenckie, wiec garnek muszę kupić:/ wiec lepiej zwykły emaliowany czy taki jak wrzuciłem w linku? Lepiej nierdzewny czyli np. ten z linku. Pewnie byś znalazł jeszcze taniej, taki z kilku warstwowym dnem co to byś nie musiał podgrzewać podczas zacierania. Edited November 22, 2018 by advisorylyrics Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 62 Report post Posted November 22, 2018 Z ciekawością obserwuję ten serial. Quote Share this post Link to post Share on other sites