Jump to content
advisorylyrics

Kupię garnek do warzenia o pojemności około 21l

Recommended Posts

13 minut temu, advisorylyrics napisał:

Cześć. Tak jak w temacie. Chcę kupić garnek do warzenia o pojemności około 20l. 30l wydaję mi się trochę zbyt duży i będę starał się coś uwarzyć w ciut mniejszym

Jakie warki chcesz robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Gawron napisał:

Jakie warki chcesz robić?

20l i 10l (zależy od zasypu). Do tej pory radziłem sobie w garnku 10l przy warkach 10l. Taki garnek 21l faktycznie ma zapewne pojemność 22 więc i przy uzyskaniu 14blg na 20l warkę powinienem sobie poradzić 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, advisorylyrics napisał:

20l i 10l (zależy od zasypu). Do tej pory radziłem sobie w garnku 10l przy warkach 10l. Taki garnek 21l faktycznie ma zapewne pojemność 22 więc i przy uzyskaniu 14blg na 20l warkę powinienem sobie poradzić 

Przemyśl sprawę. Ja do warek 20 l używam garnka 35l i nie uważam, aby był on za duży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Gawron napisał:

Przemyśl sprawę. Ja do warek 20 l używam garnka 35l i nie uważam, aby był on za duży.

 

9 godzin temu, zielony07 napisał:

A za parę miesięcy będziesz szukał większego. Uwierz Gawronowi.

Może być?  Najtańszy chyba jaki znalazłem 

https://allegro.pl/garnek-emaliowany-gladki-30l-36cm-bialy-srodek-i5620921584.html

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też taki zamówiłem i przyszedł z obitą emalią. Co prawda zrobiłem na nim 20+ warek i nic się nie działo ale przesiadka na nierdzewke rozwiązała taki problem. Pamiętaj że ten z aukcji jest bez pokrywki.

 

Jesli jestes zainteresowany to moge sprzedać mój gar w cenie 80 z pokrywką jak coś to PW.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu kupiłem ten. Jestem właśnie w trakcie zacierania i ku mojemu zdziwieniu garnek długo utrzymuje temperaturę. Już praktycznie minęło 50min. Wystarczy tylko zamieszać raz na jakiś czas https://m.olx.pl/oferta/garnek-z-pokrywka-25l-stal-nierdzewna-edelhoff-9139-CID628-IDxnnSb.html/#position=3&page=1

 

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej mi chodzi o rodzaj garnka. Czy nie będę miał problemem z nagrzaniem na gazie itd? Co do wielkości garnka to póki co planuje małe Warki testowe, łatwiej wszystko zrobić na mniejszych warkach żeby się nauczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Mansterius napisał:

Bardziej mi chodzi o rodzaj garnka. Czy nie będę miał problemem z nagrzaniem na gazie itd? Co do wielkości garnka to póki co planuje małe Warki testowe, łatwiej wszystko zrobić na mniejszych warkach żeby się nauczyć.

Na warki testowe wystarczy Ci garnek 10l i tyle piwka uwarzysz na raz. Może masz w domu taki ? Ja swoje pierwsze zacierałem w właśnie takim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, marny_popis napisał:

Ja z powodzeniem robiłem w takim garnku warki 20 l metodą hgb, różne są opinie ale ja i Ci którzy pili moje piwka nie narzekali:)

Spoko, ja aż do ostatniej warki robiłem takie 10litrowe w garnku również 10l. Ale gdy zaczęła rosnąć mi wydajność i wysladzalem do ponad 10l to musiałem to zagotować (dla dezynfekcji) w oddzielnym garnku, później oddzielnie chłodzić i dopiero zadawać do reszty. Więc teraz wiem że lepiej kupić kilka litrów większy. Cena i tak jest praktycznie ta sama. Na warki 20l mam garnek 25 chociaż polecają 30

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wychodziły warki 15 litrowe i przed zadaniem drożdży dolewalem 5 l wody źródlanej z butli nie gotowanej, infekcji nie miałem, warunki pozwalały mi tylko na mały garnek, teraz przesiadłem się na coobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Na warki testowe wystarczy Ci garnek 10l i tyle piwka uwarzysz na raz. Może masz w domu taki ? Ja swoje pierwsze zacierałem w właśnie takim. 

Niestety warunki studenckie, wiec garnek muszę kupić:/ wiec lepiej zwykły emaliowany czy taki jak wrzuciłem w linku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Spoko, ja aż do ostatniej warki robiłem takie 10litrowe w garnku również 10l. Ale gdy zaczęła rosnąć mi wydajność i wysladzalem do ponad 10l to musiałem to zagotować (dla dezynfekcji) w oddzielnym garnku, później oddzielnie chłodzić i dopiero zadawać do reszty. Więc teraz wiem że lepiej kupić kilka litrów większy. Cena i tak jest praktycznie ta sama. Na warki 20l mam garnek 25 chociaż polecają 30

A ten 25l nie nie nadaje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Mansterius napisał:

Niestety warunki studenckie, wiec garnek muszę kupić:/ wiec lepiej zwykły emaliowany czy taki jak wrzuciłem w linku?

Lepiej nierdzewny czyli np. ten z linku. Pewnie byś znalazł jeszcze taniej, taki z kilku warstwowym dnem co to byś nie musiał podgrzewać podczas zacierania.

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...