Jump to content
Sign in to follow this  
tomi1982

RIS 28,5 BLG - dofermentowanie ....

Recommended Posts

Czesc wszyskim!

 

mam pytanie co do RISa.

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha i piwko zeszlo na 12BLG.

 

A teraz pytanie. nie mam drozdzy winnych albo do champagne.

Czy waszym zdaniem warto dodac jeszcze jedna paczke US-05 albo US-04 zeby to piwko troche bardziej odfermentowalo?

 

Dziekuje z gory za porady.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, tomi1982 napisał:

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

Czym mierzyłeś blg?

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Jancewicz said:

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

 

1. Brak doswiadczenie ;)

 

2. wszyskie drozdze opadly i od paru dni byl spokuj w fermentorze.

 

teraz Piwo z 15 - 16C w piwnicy przynioslem na gore do mieszkania gdzie jest jakies 22C

 

dzis widze ze mimo zlania jest osad da dnie fermentora z drozdy okolo 7 do 10mm

 

to moj pierwszy RIS wiec z innymi daje sobie rady ale z RISem to moja pierwsza warka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To spokojnie może też już być dofermentowane piwo.

 

edit:

Chcesz żeby mocniej odfermentowało, bo jest za pełne, słodkie, mulące, czy po prostu cyferki Ci się nie podobają? ;)

 

Dodawanie tych samych drożdży, czy drożdży o tendencji do słabszego odfermentowania (np. winnych), nie spowoduje dalszej fermentacji piwa już odfermentowanego, jeśli chcesz żeby zeszło głębiej musisz dodać szczep o dużej żarłoczności (np. Bretty, belgijskie).

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Jancewicz said:

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

Czym mierzyłeś blg?

Mierzylem areometrem. Refraktometr uzywam tylko przy warzeniu potem juz tylko plywak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...