Skocz do zawartości
tomi1982

RIS 28,5 BLG - dofermentowanie ....

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszyskim!

 

mam pytanie co do RISa.

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha i piwko zeszlo na 12BLG.

 

A teraz pytanie. nie mam drozdzy winnych albo do champagne.

Czy waszym zdaniem warto dodac jeszcze jedna paczke US-05 albo US-04 zeby to piwko troche bardziej odfermentowalo?

 

Dziekuje z gory za porady.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, tomi1982 napisał:

dokladnie 10 dni temu robilem RISa wyszlo 28,5 BLG i 17L.

Dodalem US-05 die paczki. Wczoraj zlalem na cicha

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

Czym mierzyłeś blg?

Edytowane przez Jancewicz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Just now, Jancewicz said:

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

 

1. Brak doswiadczenie ;)

 

2. wszyskie drozdze opadly i od paru dni byl spokuj w fermentorze.

 

teraz Piwo z 15 - 16C w piwnicy przynioslem na gore do mieszkania gdzie jest jakies 22C

 

dzis widze ze mimo zlania jest osad da dnie fermentora z drozdy okolo 7 do 10mm

 

to moj pierwszy RIS wiec z innymi daje sobie rady ale z RISem to moja pierwsza warka.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To spokojnie może też już być dofermentowane piwo.

 

edit:

Chcesz żeby mocniej odfermentowało, bo jest za pełne, słodkie, mulące, czy po prostu cyferki Ci się nie podobają? ;)

 

Dodawanie tych samych drożdży, czy drożdży o tendencji do słabszego odfermentowania (np. winnych), nie spowoduje dalszej fermentacji piwa już odfermentowanego, jeśli chcesz żeby zeszło głębiej musisz dodać szczep o dużej żarłoczności (np. Bretty, belgijskie).

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 hours ago, Jancewicz said:

 

Co cię podkusiło, aby piwo o takiej gęstości zlewać po 10 dniach???

Czym mierzyłeś blg?

Mierzylem areometrem. Refraktometr uzywam tylko przy warzeniu potem juz tylko plywak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×