Jump to content
heniek08

Czeski Pils z ekstraktu słodowego nie chmielonego

Recommended Posts

Witam wszystkich jestem po zrobieniu 1 piwka z brevkita.

Tym razem chciał bym zrobić tak jak w temacie Czeskiego Pilsa, chciał bym sbyvw smaku był jak stary dobry Pilsner pełny z wyczowalna goryczką, tyle z marzeń.

 

Realia są takie, że jestem totalnie ciemny w tym temacie i prosił bym was o listę zakupów i instrukcję.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, heniek08 napisał:

Witam wszystkich jestem po zrobieniu 1 piwka z brevkita.

Tym razem chciał bym zrobić tak jak w temacie Czeskiego Pilsa, chciał bym sbyvw smaku był jak stary dobry Pilsner pełny z wyczowalna goryczką, tyle z marzeń.

 

Realia są takie, że jestem totalnie ciemny w tym temacie i prosił bym was o listę zakupów i instrukcję.

 

 

Masz warunki na dolną fermentację? Tzn lodówkę ze sterowaniem temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W teorii bardzo proste. Zwykły jasny ekstrakt w ilości na 12blg, czyli an 20l jakieś 2 puszki 1.7kg. Do tego chmiel Saaz w dwóch dawkach, na 60 minut dla goryczki w zakresie 30-40 IBU i druga dawka na aromat na 10-20minut.

 

W praktyce, pils wymaga bardzo dobrej kontroli fermentacji. Przede wszystkim musisz zapewnić temperaturę około 10stopni. Masz takie możliwości? Nawet jeśli tak, to druga warka to trochę wcześnie żeby brać się za lagery. Ale myślę, że możesz zrobić piwo z którego będziesz zadowolony używając drożdży górnej fermentacji z czystym profilem i fermentując w dolnym ich zakresie. Pierwszą radą zwykle byłyby US-05, ale z nimi ostatnio są jakieś problemy, to może Danstar Nottingham. Dalej trzeba pilnować temperatury, ale tu wystarczy 16-18 stopni. Tylko wtedy nie mów że to Pils, tylko Kolsh albo 'jasne ale' i policja BJCP nie będzie się czepiać ;)

Ewentualnie są też drożdże Californian Lager, czyli dolna fermentacja, ale pracujące w wyższych temperaturach, ale nigdy ich nie używałem, więc nie wiem jak z nimi w praktyce. W wersji suchej dostępne chyba tylko jako Mangrove Jack's M54

Share this post


Link to post
Share on other sites

z temperaturą nie ma problemu mogę utrzymać stałą temp przez cały okres fermentacji byxliwej i cichej.  posiadam jedno pomieszczenie chłodnicze w którym jest 8-9 stopni i drugiej w którym jest 4-5 stopni

Po gotowaniu ile mam czasu na wychlodzenie.

Jak skończę gotować dodać jeszcze jakiś chmiel i czy w czasie gotowania chmiel trzymać w jakimś woreczku czy luzem.

muszę całe 20 litrów gotować czy mogę powiedzmy 15 i później dodać wody do ok 20 aby blg wyszło 12, 

Czy mogę więcej ekstraktu albo mniejvwody a Ty wyszło blg 13

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zerknij na mój niedawny wyrób (poniżej link); Zrobiłem 25l, użyłem 2x1,7kg jasnego ekstraktu oraz 0,5kg cukru aby piwu nadać większej wytrawności. Skorzystałem z drożdży us-05. Możesz je zamienić na jakieś dolniaki aczkolwiek ja fermentowałem w miarę nisko i jestem bardzo zadowolony z efektów.

 

 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie im szybciej tym lepiej. Jeśli nie masz chłodnicy, to możesz gotować w połowie wody, a drugą połowę kupić w baniakach i schłodzić je w lodówce. Po gotowaniu garnek chłodzisz w wannie do 20-30 stopni a zimną wodę dodasz już do fermentora osiągając temperaturę zadania drożdży. Jak masz chłodnicę to w sumie też tak możesz

Preferowane podejście to zadawanie drożdży w dolnym zakresie ich pracy, ale spotkałem się z zaleceniami, żeby przy pierwszym lagerze, zadać w około 15stopniach i dopiero schładzać. W ten sposób zmniejszamy stres związany z gwałtownym schłodzeniem drożdży z temperatury uwadniania do t. brzeczki. Założenie jest takie, że wyższa temperatura startu jest mniej szkodliwa niż za mała ilość drożdży.

Pamiętaj mocno napowietrzyć brzeczkę i zadaj 2 saszetki.

Po 2-3 tygodniach możesz przenieść wiaderko do cieplejszego miejsca na tzw. przerwę diacetylową. Potem jak już będziesz miał pewność, że jest po fermentacji, możesz lagerować np.2 tyg. w 4 stopniach.

Zwiększyć blg możesz zarówno dając więcej ekstraktu jak i mniej wody, ale znów wyższy ekstrakt to więcej trudności dla drożdży.

Chmiel gotuj luzem, po chłodzeniu powinien opaść z innymi osadami i przelewasz do fermentora bez chmielin. A jak pójdzie 'z' to też nic się nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma wielkiego sensu chmielenie na 30 minut. Aromatu z tego wiele nie zostanie a goryczkę efektywniej osiągniesz wrzucając na 60 min. Więc możesz tą dawkę usunąć, albo przesunąć na np 10minut, a pierwszą dawkę zwiększyć do zakładanego IBU, 36 jako środek stylu brzmi sensownie.

Przy ekstrakcie nie ma chyba po co gotować aż 80 min. wystarczy 60, albo nawet i krócej (tylko wtedy nieco więcej chmielu potrzeba na goryczkę).

 

Jeszcze pytanie, jak chłodzisz i w jakiej objętości planujesz gotować. Wolne chłodzenie może zwiększyć IBU z ostatnich dawek, a z kolei gotowanie w większym ekstrakcie zmniejsza wydajność chmielenia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega @koval_blazej mądrze prawi. Gotuj 60 min. Nie wrzucaj chmielu na 30 min. Ja bym dał na 60,10 i 5 minut. Musisz ponownie obliczyć IBU... Zakładając, że masz ok. 100g chmielu to +/-: 50g na 60 min. 20g na 10 i 30g na 5. Uwzglednileś w kalkulatorze w jakim ekstrakcie będziesz gotował? Od początku wrzucasz całość ekstraktów? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

udało mi się zdobyć18 litrowy garnek.

Założenia:

gotuję 2 puchu ekstraktu słodowego Pilsner.

chmiel 50g na 60 min

20g na 20 min 

30g na 10 min 

chodzę do ok 15-20 stopni 

dolewamy wody do ok 20 litrów ale zakładał blg na poziomie 12-13

dodaje uwodnione drożdże 

przenoszę na burzliwą do 8 stopni

 

jak coś źle napisałem proszę o poprawę

dzięki za pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, heniek08 napisał:

jak coś źle napisałem proszę o poprawę

Przed zadaniem drożdży, przetrzymałbym wiadro w tych 8°C żeby zeszło do akceptowalnego poziomu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj wierzyłem piwo drożdże uwodnilem w wodzie o temp 15 stopni do brzeczki dodałem ta miała ok. 13 stopni minęło 20h i nic nie ruszyło. Ewentualnie mam zapasowe drożdże do grubej fermentacji. Brzeczke jest w temp 8 stopni co robic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej uwadniać w wyższej temp., nawet powyżej 30 stopni i potem chłodzić. Ale spokojnie, dolniaki wolniej startują, więc po prostu czekaj. Dałeś 2 saszetki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z metra przelewalem i rozbryzgiwalem. o 18 przeniosłem ja do 8 stopni o 2 w nocy dodałem drożdże jak się wychodziła. drożdże po dodaniu do wody zrobily troche piany na górze i woda zrobiła się metra i po pół godzinie słychać jak by syczala. Drożdże uwodnione  też przeniosłem o 18 do temp ok10-12 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rano zakładałem do brzeczki i cisza na powierzchni zero piany.

Mam drożdże Safale s-04 w jakich temp fermentowal na tych drożdżach?

I jaka temp. minimum musi mieć brzeczka żebym mógł je zadać?

 

I Pilsner poszedł się jeba***

Share this post


Link to post
Share on other sites

heniek08 -> Spokojnie, jeszcze nic straconego. Jeżeli masz możliwość, "leć" do najbliższego sklepu z artykułami dla piwowarów i kup jakieś "dolniaki". Zdążysz.

Mi porter bałtycki ruszył po tygodniu, a i przy tym musiałem mu pomóc mimo dobrego napowietrzenia i użycia pożywki dla drożdży. 😜

Następnym razem uwadniaj "grzybki" na pół godziny przed zadaniem, nie na początku gotowania brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zakupiłem drożdże,  uwodnilem je idę do wiadra i co. 

Stare drożdże ruszyły w rurze bulka w wiadrze piana SZOK

 

Dzięki wszystkim za pomoc. Ja nie to dawno miał bym brzeczke na drożdżach górnej fermentacji.

 

P.S. świeże uwodnione drożdże też dodałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...