Skocz do zawartości

Les_Grossman

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Chciałbym troszkę podkoloryzować zasyp  (z racji resztek słodów kolorowych).

 

Czy coś takiego nie będzie za ciężkie:

~20l, 15blg

 

- 5kg pale ale zero

- 0,35kg cookie (lub 0,5kg bez czekolady)

- 0,15kg czekoladowy jasny (lub red ale lub 0,05kg barwiącego lub ciemnego czekoladowego)

 

zacieranie w 67°C 60min pale ale + cookie + ~16l wody

10min w 76°C + czekoladowy

 

78°C - filtracja + wysładzanie ~5+4+3l

 

Chmielenie:

20g Magnum 60min

20g Magnum + 30g Cascade na ostatnie 5min

Chłodzenie chłodnicą do ~21°C w ~20min

Na zimno (na cichej): 30g Chinook, 30g Cascade, 30g Simcoe

 

Drożdże uwodnione US-05 lub gęstwa po imbirowym (~10blg). Fermentacja w 20-21°C.

 

czy ilość chmielu nie zabije całego posmaku słodów? Jest sens ich stosowania? Czy może zmniejszyć trochę chmielu na cichej? np. wywalić cascade.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

usuń te karmele nie wolno takich słodów dawać do piwa, ostatnio inspektorzy kraftowi mi sie wrypali na chate i kazali brzeczke spuścić w kiblu.

 

a tak serio to zasyp wygląda okej, tylko z tego magnum na 5' chmielenia to zrezygnuj, to nie wypali. chinook bym przesunął na 5', ale to już tam jak lubisz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, celowałem w te ~40IBU, i tak mniej więcej z tym magnum by było. Dorzucę ze 2 granulki więcej na początku, i tak efekt końcowy będzie pewnie inny niż zamierzam a dam chinooka wtedy zamiast magnum na 5'. 

 

A z tą czekoladą czekać na koniec czy od początku dać? Nie będzie za duży aromat od początku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możesz wrzucać śmiało od początku, piwo wg beersmitha nie wyjdzie Ci jakoś specjalnie ciemne. inna kwestia że nie nastawiaj się na jakieś cuda z tym słodem cookies. fajnie się nazywa i fajnie go opisują, ale nie wyjdzie Ci z tego piwerko o smaku piegusków

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.