Jump to content
Sign in to follow this  
Les_Grossman

Cookie APA

Recommended Posts

Cześć

 

Chciałbym troszkę podkoloryzować zasyp  (z racji resztek słodów kolorowych).

 

Czy coś takiego nie będzie za ciężkie:

~20l, 15blg

 

- 5kg pale ale zero

- 0,35kg cookie (lub 0,5kg bez czekolady)

- 0,15kg czekoladowy jasny (lub red ale lub 0,05kg barwiącego lub ciemnego czekoladowego)

 

zacieranie w 67°C 60min pale ale + cookie + ~16l wody

10min w 76°C + czekoladowy

 

78°C - filtracja + wysładzanie ~5+4+3l

 

Chmielenie:

20g Magnum 60min

20g Magnum + 30g Cascade na ostatnie 5min

Chłodzenie chłodnicą do ~21°C w ~20min

Na zimno (na cichej): 30g Chinook, 30g Cascade, 30g Simcoe

 

Drożdże uwodnione US-05 lub gęstwa po imbirowym (~10blg). Fermentacja w 20-21°C.

 

czy ilość chmielu nie zabije całego posmaku słodów? Jest sens ich stosowania? Czy może zmniejszyć trochę chmielu na cichej? np. wywalić cascade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

usuń te karmele nie wolno takich słodów dawać do piwa, ostatnio inspektorzy kraftowi mi sie wrypali na chate i kazali brzeczke spuścić w kiblu.

 

a tak serio to zasyp wygląda okej, tylko z tego magnum na 5' chmielenia to zrezygnuj, to nie wypali. chinook bym przesunął na 5', ale to już tam jak lubisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, celowałem w te ~40IBU, i tak mniej więcej z tym magnum by było. Dorzucę ze 2 granulki więcej na początku, i tak efekt końcowy będzie pewnie inny niż zamierzam a dam chinooka wtedy zamiast magnum na 5'. 

 

A z tą czekoladą czekać na koniec czy od początku dać? Nie będzie za duży aromat od początku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...