Skocz do zawartości
walluk79

AIPA 17 blg wg Domowe Piwo Banachowicza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

 

Mam pytanie dotyczące początkowego blg do AIPA wg Domowe Piwo- Banachowicza. 

Przechodząc do rzeczy: 

Słód:

- Strzegom Pale Ale 5kg

- Strzegom Monachijski typ I- 1kg

Miało wyjść 17 blg. początkowego. Sprawdziłem po wysładzaniu (około 11 blg po uwzględnieniu poprawki temp). Fakt miałem około 28l brzeczki - czyli jakby ze dwa litry za dużo. No ale nawet gdy to odparuję podczas gotowania to i tak 17 blg  nie uzyskam.

Wydaje mi się, że musiałem zacieranie zepsuć, zapominałem zrobić "mash out". Zlałem już do wiadra na filtrację. I po tym jak sobie przypominałem o podniesieniu temp do 78, przelałem z powrotem do gara i podgrzałem.

1-sze pytanie: Sądzicie, że może to miało wpływ na wydajność?  

Po gotowaniu brzeczki: blg 12,6

2-gie pytanie:

- Co w takim przypadku? dodać cukru na początku fermentacji?  Kupić suchy ekstrakt i dodać?

 

Z góry dziękuję za info. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świerzy jestem. Zapodałem tą ilość do BS i przy 26 litrach szacunkowa gęstość początkowa wyszła jakieś 13 blg wydaję mi się że poszło wszystko ok. 

 

Ja bym nie dodawał cukru, dodał drożdże i czekał na koniec. do butelek i znów czekał. Będzie dobre 😄

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile finalnie miało byc tego piwa?

edyta- znalazłem, myślę że to na 20l. Jeśli tak to z palcem w ... można tyle wyciągnąć

 

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydajność wyszła Ci fatalna. Ja bym już nie dodawał tylko zostawił jak jest. Gdybyś chciał dodać cukru aż do otrzymania 17 blg to wyszłoby fatalne piwo 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, niestety - nie bardzo rozumiem dlaczego wydajność kiepska? Słód? Zacieranie? Ktoś miał kiedyś taki przypadek? Żułem młóto - niesłodkie. Próbowałem brzeczki końcowej - też niesłodka - Hmm nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, walluk79 napisał:

No, niestety - nie bardzo rozumiem dlaczego wydajność kiepska? Słód? Zacieranie? Ktoś miał kiedyś taki przypadek? Żułem młóto - niesłodkie. Próbowałem brzeczki końcowej - też niesłodka - Hmm nie rozumiem.

Napiszę jeszcze raz z tej ilości to bez problemów wyjdzie 22-23l 18blg. Patrząc na przepis to Adrian też tyle wyciągnął. Będę Go widział w piątek to mogę dopytać

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, anteks napisał:

Napiszę jeszcze raz z tej ilości to bez problemów wyjdzie 22-23l 18blg

Przy zasypie 6 kg to już wydajność rzędu 90-95%, a to nie realne na początku przygody z domowym warzeniem piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Mibor napisał:

Przy zasypie 6 kg to już wydajność rzędu 90-95%, a to nie realne na początku przygody z domowym warzeniem piwa.

Zależy od sposobu liczenia :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niezależnie od metody i wysokości procentów, to raczej ciężko tyle wyciągnąć z pierwszych warek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Mibor napisał:

Niezależnie od metody i wysokości procentów, to raczej ciężko tyle wyciągnąć z pierwszych warek.

trzeba było zrobić mniej piwa o wyższym blg albo nie trzymać się dokładnie receptury :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@anteks i @Mibor trzeba to policzyć :). Taki zabieg okolicznosci, że właśnie  czytam o scukrzaniu skrobii i nie mogę sobie odmówić.  Mam nadzieję, że nie walne się w rachunkach, bo będzie trzecia strona dyskusji;)

Teoretyczny maksymalny uzysk to 80%. W zasadzie nierealny w domowych warunkach. Dodatkowo sporo monachijskiego, który jest często robiony ze słabszego jakościowo jęczmienia. Ale niech tam będzie 80%.

Mamy 6 kilogramów słodu. Zatem uzyskamy około 4.8 kg cukru. Przelicznik wagi do objętości cukru, to około 0.625. Czyli mamy wszystko do ułożenia proporcji. Daje to nam 3 litry ekstraktu 100 blg. Czysty cukier.

Rozcienczamy to do uzyskania 17 blg. Czyli (3 litry cukru * 100 blg) / 17 blg. Daje to około 17.5 litra.

 

Jezeli weźmiemy realną ekstraktywność 62-66% to będzie to pomiędzy 14 a 15 litrów o ekstrakcie 17 blg. Jeżeli to był gotowy zestaw to obstawiam, że właśnie taki był litraż docelowy. Względnie nie jest wymieniony cały rachunek zasypu.

 

6 godzin temu, walluk79 napisał:

Co w takim przypadku? dodać cukru na początku fermentacji?  Kupić suchy ekstrakt i dodać?

 

Ja bym nic nie robił. Przefermentowałbym to w takiej postaci jak wszyło. Będziesz miał więcej piwa w bardziej sesynym wydaniu.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Daniel() napisał:

14 a 15 litrów o ekstrakcie 17 blg. Jeżeli to był gotowy zestaw to obstawiam, że właśnie taki był litraż docelowy. Względnie nie jest wymieniony cały rachunek zasypu.

 

Przepis jest chyba z jakieś publikacji, a obstawiam słód śrutowany przez sklep. @anteks pewnie podważy Twoje wyliczenia ale ja wolę dosypać 0,5 kg podstawy i oszczędzić godzinę czasu na inne zajęcia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć 

- Tak, słód śrutowany przez sklep

- Przepis za A. Banachowiczem "Piwo Domowe"

- Rachunku słodu nie robiłem,

- Wg przepisu osiągnąć trzeba 26l brzeczki przed gotowaniem co da pewnie z 23-24 l brzeczki nastawnej. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, walluk79 napisał:

Wg przepisu osiągnąć trzeba 26l brzeczki przed gotowaniem co da pewnie z 23-24 l brzeczki nastawnej. 

To zależy u mnie z 26l odparowała by w granice 20l.  Nie mając konkretnej informacji można się tylko domyślać co autor miał na myśli.

Tak jak daniel zostawił bym tak jak jest, a do następnej zebrał komplet informacji przed działaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Fradio napisał:

 

 

Dziękuję za pomoc. Zostawiam jak jest. Tym bardziej, że już pracuje. Następnym razem będę przeliczał. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, Daniel() napisał:

Mamy 6 kilogramów słodu. Zatem uzyskamy około 4.8 kg cukru. Przelicznik wagi do objętości cukru, to około 0.625. Czyli mamy wszystko do ułożenia proporcji. Daje to nam 3 litry ekstraktu 100 blg. Czysty cukier.

Rozcienczamy to do uzyskania 17 blg. Czyli (3 litry cukru * 100 blg) / 17 blg. Daje to około 17.5 litra.

 

Jeszcze tylko mały głos w dyskusji. @Daniel() - Twoje wyliczenia wyglądają ok ale jednak coś tu się nie zgadza. Wg. mnie niepotrzebnie uwzględniasz fakt, że cukier ma mniejszą objętość niż woda. Skala blg to jednak procentowy udział cukru w roztworze wagowo. Zatem jeśli mamy 4.8kg cukru to w np. 20L roztworu będzie to 4.8/20 = 0.24 czyli 24blg. Niezależnie od tego, że tego cukru w ramach roztworu będzie 3L.

 

Generalnie w tym przypadku, po wklepaniu receptury w jakiś program wychodzi, że potrzebujemy wydajności około 80% (liczonej po amerykańsku) żeby uzyskać 20L 17blg po gotowaniu. Więc to nie jest jakaś tam oszałamiająca wydajność. Na pewno do uzyskania w domowych warunkach :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, sihox napisał:

 

Jeszcze tylko mały głos w dyskusji. @Daniel() - Twoje wyliczenia wyglądają ok ale jednak coś tu się nie zgadza. Wg. mnie niepotrzebnie uwzględniasz fakt, że cukier ma mniejszą objętość niż woda. Skala blg to jednak procentowy udział cukru w roztworze wagowo. Zatem jeśli mamy 4.8kg cukru to w np. 20L roztworu będzie to 4.8/20 = 0.24 czyli 24blg. Niezależnie od tego, że tego cukru w ramach roztworu będzie 3L.

 

Generalnie w tym przypadku, po wklepaniu receptury w jakiś program wychodzi, że potrzebujemy wydajności około 80% (liczonej po amerykańsku) żeby uzyskać 20L 17blg po gotowaniu. Więc to nie jest jakaś tam oszałamiająca wydajność. Na pewno do uzyskania w domowych warunkach :)

Skala Plato jest wagowa. Zatem 4.8 kg cukru w 20 kg roztworu da Ci 24 Plato. Ekstrakt ma większą gęstość zatem będzie go mniej jak 20 litrów. Po rozcieńczeniu do 20 litrów ekstrakt spadnie. Stąd moje przeliczenie. Mogę się mylić oczywiście. Zamieniłem kilogramy na litry by właśnie uzyskać teoretyczny ekstrakt 'płynny' 100 Plato. Wtedy w teorii, tak myślę, mogę już  posługiwać się litrami a nie kilogramami, bo przeliczenie już uwzględnia różnice waga/objętość. Jak się mylę to powiem tak: mylić się jest rzeczą ludzką :), wybaczać rzeczą @anteks;)

 

Jeszcze jedno, wydajność liczę w sposób jak podaje nasze Wiki Chcialem wstawic link ale akurat nie działa :). Uzyskuje u siebie w ten sosób wydajność prawie zawsze poniżej 70%. Często przy niesłodowanych dodatkach bliżej 60-65. W nielicznych przypadkach miałem 72% głównie tam gdzie bylo dużo pszenicy i bawiłem się w ustabilizowanie pH by uzyskać optimum pracy enzymów. Powołałem się na 80% jako teoretyczny maksymalny próg scukrzania słodów. Jest niewiele niższy aniżeli  zawartość  skrobii w slodzie. Ciężko będzie wycisnąć więcej, bo nie ma z czego. W przypadku pojawienia się innych źródeł cukru wszystkie powyższe obliczebia mogą nie mieć sensu :). Moze na liście składników brakuje powiedzmy 0.5kg cukru :).

 

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Daniel() napisał:

Skala Plato jest wagowa. Zatem 4.8 kg cukru w 20 kg roztworu da Ci 24 Plato. Ekstrakt ma większą gęstość zatem będzie go mniej jak 20 litrów.

Zgadza się :) Dlatego napisałem, że Twoje wyliczenia wyglądają ok. Jednak ciągle coś mi nie pasuje ;)

Bo weźmy w drugą stronę:

4.8kg cukru dopełnijmy wodą do 20kg - dolewamy 15.2L wody.

Sprawdźmy jaka objętość nam wyszła uwzględniając gęstość cukru: 15.2 + (4.8*0.625) = 18.2L

Więc mamy 18.2L 24blg - nadal więc lądujemy z innym wynikiem niż u Ciebie.

 

Oczywiście sam nie wiem jak to powinniśmy "poprawnie" policzyć ale widać, że gdzieś się mijamy z prawdą ;)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@sihox masz rację. Moje obliczenia wyglądają tylko na dobre :). Skoro zamieniłem wagę na objętość to ekstrakt muszę przecież też w proporcji zrobić. Policzę później.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra to i ja dodam coś od siebie. 20l brzeczki to 17l = 17kg wody plus 3l = 4.8kg cukru. A wiec max do wyciagniecia to 4.8/21.8 = 22 Blg. Teraz licząc po amerykańsku przy 80% wydajności można osiągnąć ca. 17.6 Blg. Co nie jest jakimś kosmicznym wynikiem. Ja regularnie wyciągam wydajność rzędu 90 - 95%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@wizi wg BS2 też mi wychodzi powyżej 90. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak ten program liczy. Też nie znam metodologii 'po amerykańsku'. Proszę zerknij na link na który się powołałem o maksymalnym uzysku że słodu. To że ekstrakt 17 blg jest możliwy do uzyskania z 6kg słodu pokazał już @sihox. Mi wychodzi licząc wg naszego wiki że jest już od wydajności lekko powyżej 60%. Czyli wydajność początkującego piwowara. Zamieszanie wprowadziłem nie przeliczajac ekstraktu odwrotnie proporcjonalnie do objętości. Wtedy wszystko się zgadza. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Daniel() napisał:

Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak ten program liczy. Też nie znam metodologii 'po amerykańsku'. Proszę zerknij na link na który się powołałem o maksymalnym uzysku że słodu.

To co Palmer nazwał maksymalnym uzyskiem, u nas nazywa się ekstraktywnością słodu.

 

za wiki https://www.wiki.piwo.org/Ekstraktywność:

Cytat

Ekstraktywność słodu uzależniona jest od jakości użytego ziarna i waha się w granicach 76-82%. W słodach ciemnych jest niższa o około 4%. Na podstawie ekstraktywności oblicza się wydajność i ustala wielkość zasypu

BS2 czy Brewtarget liczą wydajność właśnie po amerykańsku, odnosząc się do ekstraktywności słodu. Wydajność liczy się mierząc rzeczywiście uzyskaną ilość ekstraktu w stosunku do maksymalnego teoretycznego ekstraktu.

Wzór to mniej więcej:

Ilość ekstraktu w brzeczce [kg]  / (ekstraktywność [%] * zasyp [kg])

 

Liczenie po polsku pomija za to ekstraktywność i bierze pod uwagę jedynie zasyp w kg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@wizi dzięki wielkie. Ale wygląda mi to trochę na bardziej skomplikowanene. Bo zobacz, to podejście musi uwzględniać ekstraktywność każdej ze składowych. Bo jeżeli uzyskiem maksymalnym, wzgledem którego liczymy, będzie tylko ekstraktywność słodu to otrzymamy ponad 100%. W BS2 jakoś nigdy nie zauważyłem, a używałem sporych ilości  miodu i cukru. Miód ma ekstraktywność dużo większą jak 80%. Cukier kandyzowany bliską 100%. Dlatego wydaje mi sie, że program i podejście amerykańskie bierze teoretyczny uzysk każdej grupy składników. Dlatego też wydaje mi się wygodniejsze podejscie z wiki. Uzyskany cukier wagowo do łącznej wagi zasypu z której ten cukier pochodzi. Też ma swoje wady ale jest łatwiejsze w obliczaniu.

 

@sihox  co do mojej pomyłki w proporcjach. Jak już przeskalowałem cukier wagowo do objętości, to wypada to samo zrobić z ekstraktem. Ten wraz ze zmiejszeniem objętości koncentruje sie, czyli zwiększa. Tutaj się schowała pomyłka. Dla dokładniejszych rachunków warto też wziąć gęstość glukozy która wynosi 1.54 g/cm3 (wag * 0.65 = objętość ), bo ta dominuje w brzeczce. Wczesniejsza proporcja jest dla sacharozy, bo akurat pamiętałem. Wtedy zaczyna się wszystko zgadzać.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Daniel() napisał:

Ale wygląda mi to trochę na bardziej skomplikowanene. Bo zobacz, to podejście musi uwzględniać ekstraktywność każdej ze składowych

Dokładnie tak jest jak piszesz. Ja podałem uproszczony wzór dla jednego składnika. Jak chcesz zobaczyć jak to wygląda dla x składników to polecam użyć PPPP z naszej plikowni. Łatwo można prześledzić formuły.

 

Amerykańskie podejście jest wygodne gdy masz powtarzalną wydajność. Wtedy nawet przy podmianie składników względem pierwotnej receptury, łatwo jest trafić w punkt z Blg.

Edytowane przez wizi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.11.2018 o 22:51, Mibor napisał:

Przepis jest chyba z jakieś publikacji, a obstawiam słód śrutowany przez sklep. @anteks pewnie podważy Twoje wyliczenia ale ja wolę dosypać 0,5 kg podstawy i oszczędzić godzinę czasu na inne zajęcia.

Anteks nie będzie podważać. Na początku napisałem, że z tego zasypu można zrobić 20l 17blg. Pisałem nie jako teoretyk ale jako praktyk z 15 letnim stażem. Używam obecnie tylko brewnesa i przy piwach mocnych wychodzi mi około 80% a przy lżejszych ponad 85% wydajności. Zarówno w małych jaki i  w dużych garach.

ps nie ważne jak liczone ważne by liczy w jednym programie( wydajność, IBU) wtedy jest jakaś powtarzalność :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×