Jump to content
Sign in to follow this  
Matz

Outmeal Stout, Sweet Stout, Irish red Ale

Recommended Posts

Zakupiłem drożdże FM13 i chciałbym uwarzyć na nich parę warek. Nigdy nie miałem styczności z używaniem słodów palonych, a chcę uwarzyć IRA oraz parę Stoutów. Proszę powiedźcie mi czy receptury znalezione i zmodyfikowane są poprawne. 

 

Stout owsiany [13blg, 35L] : 

- Pale Ale - 6,125  kg 
- Karmelowy Caraaroma (300-400 EBC) - 0,875 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne - 1,4 kg
- Palony jęczmień - 0,44kg
 

 - Chmiel goryczkowy - 50g - 60'
 - Chmiel aromatyczny - 20g 10'
 

Zacieranie 70-65st.C - 120min

1.Czy ktoś ma jakiś pomysł jakich chmieli użyć? 
2. Jęczmień palony z łuską, czy bez? 


Irish red Ale [12Blg, 35L]

- Pale Ale - 6,9 kg
- Karmelowy 40-80 EBC - 0,75kg
- Jęczmień palony (bezłuski) - 100g
 

- Chmiel UK/Irish np. Challenger 45g - 60'

Zacieranie 66-68st.C - 60min
Słody palone przy 70-76St.C

3. Czy tu jest wszystko zgodne ze stylem? 

4. Czy mogę się spodziewać ciasteczkowego piwa? 


Sweet Stout [14blg, 35L] 
- Pale Ale - 6,65 kg 
- Karmelowy Caraaroma (300-400 EBC) - 0,45 kg
- Czekoladowy Fawcet (1100-1250 EBC) - 0,7 kg
 

- Chmiel Perle - 70g ( 20/20/30 - 60/30/5')
- Laktoza 0,9 kg - 15'
 

Zacieranie 66-68st.C - 60min
Słody palone przy 70-76St.C

5. Nie jestem pewnie co do tego jakie piwo uzyskam z tych słodów, czy będzie ono kawowo-mleczno-czekoaldowe? I czy będzie to milk/sweet stout? 

6. Czy chmielenie będzie odpowiednie dla stylu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to dużo za dużo karmeli. Prawie kilogram Caraaroma? Daj maks. 0,4kg albo i mniej na warkę 35l. To jest bardzo aromatyczny słód i może zdominować resztę zasypu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.11.2018 o 15:31, Jancewicz napisał:

Jak dla mnie to dużo za dużo karmeli. Prawie kilogram Caraaroma? Daj maks. 0,4kg albo i mniej na warkę 35l. To jest bardzo aromatyczny słód i może zdominować resztę zasypu. 

Zgadzam się z przedmówcą ilość karmeli jest kosmiczna, fajnym sposobem jest ja tak robię w programie Beersmith najpierw czytam sobie jaki udział procentowy ma dany słód, następnie ustawiam dany styl piwa w tym programie i bawię się wartościami danego słodu jednocześnie patrząc żeby ekstrakt nie wyszedł poza styl, jak lubię paloność daję więcej jednego słodu a ujmuję drugiego jeśli dobrze pamiętam to nigdy nie przekroczyłem 400 gram słodów palonych . Takim właśnie sposobem przekabaciłem żonę która zawsze kręci nosem gdy warzę piwo, po spróbowaniu BLACK IPY i MILK STOUTA jest zachwycona ciemnymi piwami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...