Skocz do zawartości
daniello256

Drożdże dolne czy górne?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję że odpowiedni dział ;)

 

gotuję właśnie kolejną warkę, i potrzebuję pomocy w wyborze drożdży ;) mam s-04 (górne) i w-34 (dolne) piwko będzie stało w piwnicy gdzie teraz jest ok. 13 stopni.... i tu jest mój problem, otóż chciałbym zadać dolniaki ale czy to nie za wysoko dla nich? tym bardziej że jak mamy teraz cieplejsze dni to i w piwnicy moze sie podniesc temperatura o te 2 czy 3 stopnie.. wtedy bedzie ok 16.. 

 

jak uważacie? jest sens dać dolne czy od razu s-04?nie bedzie za nisko dla gorniakow ok 13-16 stopni?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, daniello256 napisał:

jest sens dać dolne czy od razu s-04?nie bedzie za nisko dla gorniakow ok 13-16 stopni?

Poszedłbym bez zawahania w s-04.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w tej chwili mam 14 stopni... więc raczej będą musiały pójść s-04 a w-34 będą musiały poczekać na porterka... 😜 

 

piwko to miałbyć porter właśnie ale zle coś wyliczyłem i zabraklo mi mocno ciemnych karmelowych wec zmienilem troche zasyp i w sumie cos w stylu kozlaka ale troszke ze zwiekszonymi karmelowymi :) pierwotnie wzorowałem się na Bock'u ze strony twój browar.pl tylko delikatnie go zmodyfikowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, zasada napisał:

Poszedłbym bez zawahania w s-04.

też już to widzę ;) po tym choćby że o tej porze dalej mam 14stopni.... sorki za zamieszanie ;) a dolne poczekają na chłodniejsze dni i pójdą do portera bałtyckiego ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, daniello256 napisał:

dolne poczekają na chłodniejsze dni i pójdą do portera bałtyckiego

Pamiętaj rozpędzić je wcześniej na jakimś cienkuszu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, zasada napisał:

Pamiętaj rozpędzić je wcześniej na jakimś cienkuszu.

a jeśli standarowo uwodnie i dodam do brzeczki? nie pójdą w ten sposób?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, daniello256 napisał:

a jeśli standarowo uwodnie i dodam do brzeczki? nie pójdą w ten sposób?

Porter Bałtycki zaczyna się od 14,7 a kończy na 22 BLG.

Jak jedna saszetka ma to opękać?

Zrób 20 litrów 10 BLG na dwóch saszetkach albo 10 litrów 10 BLG na jednej i gęstwę daj do tego mocarza.

Serio, serio. A jeszcze lepiej sam poczytaj i użyj kalkulatorów.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O widzisz. To dzieki za cenna wskazowke! A jakbym dal dwie paczuszki? Ma to jakikolwiek sens?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, daniello256 napisał:

O widzisz. To dzieki za cenna wskazowke! A jakbym dal dwie paczuszki? Ma to jakikolwiek sens?

Policz przy pomocy kalkulatorów online, niezbędną ilość drożdży i zobacz. Druga rzecz to rozpędzone drożdże będą lepsze niż dopiero obudzone.

Jakie blg i litraż tego bałtycka planujesz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, daniello256 napisał:

O widzisz. To dzieki za cenna wskazowke! A jakbym dal dwie paczuszki? Ma to jakikolwiek sens?

Jakikolwiek tak, ale lagery wymagaja mniej wiecej dwa razy wiecej komorek drozdzowych niz ale. 

Najlepiej zrob jak pisze Zasada, 1 warka slabego piwa kolo 10-12blg na 2 saszetkach 11gram i mocniejsze lagery dopiero na gestwie. 

Ja tak robilem i polecam. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Mi z powodzeniem się udało zrobić warkę 22 litry/8blg na 1 saszetce W34/70 w temp. 10 stopni. Fakt, lag był niecałe 2 doby, ale piwo wyszło przepyszne, no może z lekkim diacetylem. Cała fermentacja zakończyła się w 2 tygodnie. Gęstwa z tego poszła do mocniejszych piw. 

Robiłem też lagery na 2 paczkach od początku i różnica dla mnie niewyczuwalna. 

I jak piszą poprzednicy, do portera musi pójść solidna porcja dobrej gęstwy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra, to plan jest taki żeby zrobić jakiś lekki stout (ok12-14 blg) milk albo chocolate ;) na w34 w temp ok 10-12, zebrać gęstwe drożdżową do słoiczka i zadać ją do portera bałtyckiego (>20blg). Co o tym sadzicie? 

Tu jeszcze jedno pytanie o zebranie gestwy, moedzy zebraniem a zadaniem bedzie pewnie ok 2-3 tygodnie. 

Zebrać łyżką do słoika? A później poprostu wlać do brzeczki? Czy potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi? Czytałem o jakimś płukaniu gęstwy ale nie mogę znaleźć szczegółów... oczywiście wszystko zdezynfekowane ;) tyle wiem ;) nigdy nie zbierałem gęstwy wiem ne bijcie :) noni czy ta gęstwa może stac w temp ok 10stopni? 

No i przy robieniu stouta na dolniakach potrzebne jest jakieś dłuższe stanie na cichej czy coś czy normalnie jak na górniakach? Woem że to nie typowy lager ale jednak dolne...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, portera zrób na gestwie po stoucie. Ja gestwy nie przemywam. Zbieram do słoika po 3 tygodniowej fermentacji i w ciągu kilku dni zadaję. Czasem, jak rozlew poprzedniego piwa zbiega się z warzeniem to zadaję gęstwę bezpośrednio z jednego fermentora do drugiego. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Jancewicz napisał:

i w ciągu kilku dni zadaję

a jeśli zadałbym po dłuższym czasie? np ze 2-3 tygodnie? 

3 godziny temu, Jancewicz napisał:

zadaję gęstwę bezpośrednio z jednego fermentora do drugiego.

tu nawet bym się pokusił o zalanie świeżą brzeczką poprzedniej gęstwy :D  przy okazji ładnie się napowietrzy :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, daniello256 napisał:

a jeśli zadałbym po dłuższym czasie? np ze 2-3 tygodnie? 

tu nawet bym się pokusił o zalanie świeżą brzeczką poprzedniej gęstwy :D  przy okazji ładnie się napowietrzy :D 

Może wyjść overpitching aczkolwiek niektórzy tak robią i jest wg nich ok. Trzeba tylko pilnować temperatury aby nie wzrosła zbyt mocno i gwałtownie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, Jancewicz napisał:

overpitching

muszę pierw poszukać co to wgl jest :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×