Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Mam w planach uwarzyć w najbliższym czasie New Englanda 15 blg na S-33. Następny w kolejce na jubileuszową 10 warkę miał być RIS, tylko celowałbym w jakieś 20-22 BLG, jako że wcześniej nie bawiłem się na takich wysokich ekstraktach, a trochę się obawiam. Moje pytanie to czy drożdże S-33 nadadzą się na RISa, a po drugie czy w ogóle gęstwa po 15 blg nie będzie za bardzo zmęczona, żeby posłużyć do następnego piwa, a w dodatku RISa? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie odpowiem na pierwsze pytanie (choć S-33 wydaje się, że są dość odporne na alkohol sądząc z opisu) , wracając do drugiego pytania -  uwarzyłem bardzo dobrego RIS'a opierając się na gęstwie po piwie AIPA gdzie miałem 16 Blg. Wystartowały bardzo dobrze i poradziły sobie z RIS'em bez problemu. Gęstwa była świeża.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, grzehu.jura napisał:

Nie odpowiem na pierwsze pytanie (choć S-33 wydaje się, że są dość odporne na alkohol sądząc z opisu) , wracając do drugiego pytania -  uwarzyłem bardzo dobrego RIS'a opierając się na gęstwie po piwie AIPA gdzie miałem 16 Blg. Wystartowały bardzo dobrze i poradziły sobie z RIS'em bez problemu. Gęstwa była świeża.

 

Co do pierwszej części to sama odporność na alkohol ie jest taka ważna w tym o co pytam, chodzi o to, że jednak w risie estry i te sprawy nie są pożądane, lepiej na pewno sprawdziły by się czystsze drożdże typu us-05 ale nie chce mi się specjalnie robić piwa na us-05, żeby miec gęstwę do RIS'a. 

 

Jeśli chodzi o wiadomość o stanie gęstwy po piwie 16 BLG to wielkie dzięki, czyli nie muszę się obawiać o ich kondycję. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×