Jump to content
Sign in to follow this  
JacekKocurek

Browar Dziadka

Recommended Posts

Piwo przywiezione z Brennej, brak opisów. Kolor żółto-pomarańczowy, nagazowanie potężne ale piwo nie wychodzi z butelki. Piana wysoka, grubo pęcherzykowa, trwała, stale podtrzymywana przez wydzielający się CO2. W zapachu słód i chmiel. Smak czysty, słodowy, goryczka na niezbyt wysokim poziomie szczególnie mocno wyczuwalna na finiszu, trochę pozostająca (marynka?). Dwutlenek węgla mocno szczypie w język. Moim zdaniem doskonałe piwo do posiłku, jest lekkie i niebezpiecznie wzmaga apetyt. Zaraz zajrzę do lodówki....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za recenzje,staram sie jak moge,ale ja oczym innym.Córka przywiozła mi z Chin cztery puszkowe piwa.Jedno wyproduktowane w Szanghaju skład:Water,Malted Barley,Beer syrup,Rice,Hops. Alc.4,7% Original Gravity 12 P.Kolor słomkowy,nagazowanie minimalne,smak nijaki,goryczki i aromatu chmielu brak.Słowem do niczego.Drugie jeszcze gorsze,alc 3,7% ,11 P reszta same krzaczki.Za następne chyba się nie wezme bo mi szkoda kubków smakowych.Niema to jak nasze dobrze nagazowane i chmielone.;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz Dziadek rację.

Ja również wolę domowe. Często mam przyjemność poczęstować swoim piwem a na dokładkę daję jakieś komercyjne. Zdziwnienie jest wielkie gdy się dowiadują co piją (tylko reklamowane produkty).

Ale najbardziej cieszy mnie fakt że lubią porterówkę. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale najbardziej cieszy mnie fakt że lubią porterówkę. ;)

Porterówka jest dobra ;) na każdą okazję ;) teraz rozważam zrobienie jakiejś większej ilości ale tym razem może dodam miodu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg receptury z książki p. Cieślaka ( mam nadzieję, żenie pomyliłem nazwiska) w składzie jest miód.

Wczoraj właśnie przygotowałem zestaw na porterówkę wg p.Cieślaka. Jeszcze 14 dni macerowania i do dzieła. Przepis szczegółowy podawał chyba BIELOK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam z innej książki o nalewkach, ale Cieślaka też mam więc może teraz na tej wstawię. Chociaż bez miodu też była dobra ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem porterówką w Brennej, była wytrawna i stara przeterminowana - miała 4 lata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja miałem porterówką w Brennej, była wytrawna i stara przeterminowana - miała 4 lata.

nie przeterminowana, tylko dobrze dojrzała i odleżakowana ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.