Skocz do zawartości
kacperro35

Przelewanie piwa na cichą z pewnej wysokości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Zjedzcie mnie na żywca jeżeli na forum jest podobny wątek, ale mi się niestety go nie udało znaleźć. 

 

Dzisiaj rano przelewałem na cichą swojego BDSA. Niestety po przelaniu do fermentora okazało się, że kranik przecieka i piwo leje się w tempie wręcz ekspresowym (wszystko wcześniej sprawdziłem, ale jak widać uszczelka nie wytrzymała ciśnienia spowodowanego 10cioma litrami piwa, fermentor jest 15l). Pobiegłem więc po drugi fermentor, na prędce go zdezynfekowałem OXI (mam nadzieję że nie za krótko trwała ta dezynfekcja) i przelałem piwo bezpośrednio z fermentora do drugiego fermentora. Starałem się jak najmniej napowietrzyć, ale mimo wszystko pewna piana się zrobiła. Oczywiście odczekam do końca fermentacji cichej i zobaczę co z tego wyszło, ale powiedzcie drodzy koledzy i koleżanki czy mieliście już kiedyś podobne doświadczenia i czym może skutkować takie przelanie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z ciekawości - po co przelewałeś na cichą?

 

co się może stać - masz szansę załapać syfa w piwie, ja bym się też obawiał że z piwa zrobi się ocet. jest też szansa że piwo się szybko utleni w butelkach. no i jest też opcja że nic się nie stanie - taką bym przyjął i nie panikował. wylać zawsze zdążysz 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za odpowiedź!

 

1 minutę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

z ciekawości - po co przelewałeś na cichą?

 

Dodawałem płatki dębowe Olorosso, ot taki eksperyment :)

 

3 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

 ja bym się też obawiał że z piwa zrobi się ocet

 

Po jakim czasie może się to ujawnić?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minutes ago, kacperro35 said:

Dzięki wielkie za odpowiedź

 

Po jakim czasie może się to ujawnić?

 

Ujawni się od razu,  w sensie przed butelkowaniem. Potem w trakcie dojrzewania niestety wada może wychodzić na pierwszy plan. 

W niskich temperaturach natlenienie nie następuje zbyt szybko,  więc jest spora szansa,  że co2 wypchnie powietrze z piwa. 

Polecam używanie wiadra z kranikiem tylko do rozlewania. Płatki mogłeś na bawełnianym sznurku zawiesić w piwie nad drozdzami. 

Trzymam kciuki za piwerko. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Jankasper napisał:

W niskich temperaturach natlenienie nie następuje zbyt szybko,  więc jest spora szansa,  że co2 wypchnie powietrze z piwa. 

 

Czy zniesienie piwa do chłodnej piwniczki może pomóc zapobiec negatywnym skutkom natlenienia? Czy tyczy się to tylko momentu przelewania?

 

Edytowane przez kacperro35

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo się utleni, konkursu pewnie nie wygra. Ale czy będzie nie do wypicia? Ciekaw jestem, czy w ogóle nuty utlenienia będą dla Ciebie wyczuwalne, daj znać proszę za parę tygodni jak to piwo wyszło. Czy czuć papier/mokry karton/miód/czarną porzeczkę/kocią kuwetę (innych oznak utlenienia nie pamiętam).

 

Niektórzy przelewają z wiadra do wiadra bez wężyka i się nie przejmują (wiadomo, nie zalecam). 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Glowa napisał:

Piwo się utleni

Albo i nie utleni. Zachowaj spokój i pogodę ducha. Wierzysz w zabobony ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 hours ago, zielony07 said:

Albo i nie utleni. Zachowaj spokój i pogodę ducha. Wierzysz w zabobony ?

 

Utlenienie to zabobon?

Edytowane przez Szczerba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, Glowa napisał:

Piwo się utleni, konkursu pewnie nie wygra. Ale czy będzie nie do wypicia? Ciekaw jestem, czy w ogóle nuty utlenienia będą dla Ciebie wyczuwalne, daj znać proszę za parę tygodni jak to piwo wyszło. Czy czuć papier/mokry karton/miód/czarną porzeczkę/kocią kuwetę (innych oznak utlenienia nie pamiętam).

 

Za 4 tygodnie będę zlewał do butelek więc pewnie w okolicach Bożego Narodzenia będzie premierowa degustacja. Dam znać jak wyszło :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwko zabutelkowane. Przy rozlewie nie wyczuem nic niepokojacego (moze poza leciutkim rozpuszczalnikiem). W swieta bede robil degustacje i wtedy tez dam znac co ostatecznie wyszlo :)

Edytowane przez kacperro35

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rozpuszczalnik to zbyt wysoka temperatura fermentacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 30.10.2018 o 11:56, kacperro35 napisał:

Czy zniesienie piwa do chłodnej piwniczki może pomóc zapobiec negatywnym skutkom natlenienia? Czy tyczy się to tylko momentu przelewania?

 

W dniu 30.10.2018 o 12:13, Jankasper napisał:

Niestety tylko w momencie przelania. 

Nie jest to prawda. Niska temperatura przechowywania piwa w butelkach znacznie zwalnia procesy utleniania/starzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, DonBeer napisał:

rozpuszczalnik to zbyt wysoka temperatura fermentacji ;)

 

Wiem, wiem :) Ale też z moich doświadczeń wynika, że przy takich ilościach jakie ja wyczułem, po pewnym czasie leżakowania rozpuszczalnika już nie czuć :) 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, kacperro35 napisał:

 

Wiem, wiem :) Ale też z moich doświadczeń wynika, że przy takich ilościach jakie ja wyczułem, po pewnym czasie leżakowania rozpuszczalnika już nie czuć :) 

 

Tu się z tobą zgodzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×