Jump to content
tommisww

Zatrzymana fermantacja.

Recommended Posts

Witam. Milk stout zatrzymał mi się na 10 Blg od początkowego 14,5 Blg. Fermentuje 2 tyg., Blg nie zmienne od czterech dni. Temp. fermentacji 21 stopni, US-04. Zasyp:

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

2 kg pale ale

1 kg pszeniczy

0,5 kg karmelowy

0,250 g czekoladowy i jęczmień prażony.

500 g laktoza

 

60 min w 69 stopniach, mash-out. Od początku drożdze pracowały dość mizernie w porównaniu do innych piw, ale że tak powiem "bulgało" dość regularnie.

 

Moje pytanie co robić w takiej sytuacji?

Zlewać? Dosypać cukru i nowych drożdży? Piwo w smaku dobre, infekcji nie widać ani nie czuć.

Edited by tommisww

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj zamieszać całym fermentorem, temperatura w miarę stała jest czy ma jakieś wahania mocne? S-04 to bardzo powolne drożdże, więc trochę cierpliwości ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bujałem już fermentorem, nie pomogło. Temp. stała. Może skoki o 1-2 stopnoe max.

Mierzyłem Areometrem. Jest nowy, na wodzie wskazuje 0,0. Na innym piwie wskazuje ok.

Edited by tommisww

Share this post


Link to post
Share on other sites

BLG mierzyłeś kiedy i jaka była temperatura brzeczki? Drożdże to US-05 czy S-04? Ile litrów wstawiłeś?

 

No generalnie, to odfermentowało Ci (nie licząc laktozy) 12->7,5BLG. Czyli 37,5%. Bardzo słabo nawet jak na S-04. Ja bym najpierw zaczekał co najmniej z tydzień, dwa, a jeśli nic się nie zmieni, to ponownie zadał kolejne drożdże, bo bałbym się, że S-04 znowu ruszą - w butelkach.
Coś musiałeś zepsuć, że Ci drożdże przestały pracować tak szybko. Może natlenienie brzeczki, może temperatura drożdży/brzeczki w momencie zadawania.

Edited by fizolof

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w miarę stałą temp. 21 stopni i w takiej mierze. Drożdże zdałem przy 19 stopniach. Drożdże S-04. Mam 18l. nastawu. A jakaś pożywka dla drożdzy? albo dosypanie 200g cukru pomoże? Bo i o takich sposobach słyszałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prędzej podniesienie temperatury o stopień czy dwa może pobudzić drożdże. Przy S-04 sprawdza się stopniowe podnoszenie temperatury podczas fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...