Skocz do zawartości
tommisww

Zatrzymana fermantacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Milk stout zatrzymał mi się na 10 Blg od początkowego 14,5 Blg. Fermentuje 2 tyg., Blg nie zmienne od czterech dni. Temp. fermentacji 21 stopni, US-04. Zasyp:

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

2 kg pale ale

1 kg pszeniczy

0,5 kg karmelowy

0,250 g czekoladowy i jęczmień prażony.

500 g laktoza

 

60 min w 69 stopniach, mash-out. Od początku drożdze pracowały dość mizernie w porównaniu do innych piw, ale że tak powiem "bulgało" dość regularnie.

 

Moje pytanie co robić w takiej sytuacji?

Zlewać? Dosypać cukru i nowych drożdży? Piwo w smaku dobre, infekcji nie widać ani nie czuć.

Edytowane przez tommisww

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zamieszać całym fermentorem, temperatura w miarę stała jest czy ma jakieś wahania mocne? S-04 to bardzo powolne drożdże, więc trochę cierpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bujałem już fermentorem, nie pomogło. Temp. stała. Może skoki o 1-2 stopnoe max.

Mierzyłem Areometrem. Jest nowy, na wodzie wskazuje 0,0. Na innym piwie wskazuje ok.

Edytowane przez tommisww

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BLG mierzyłeś kiedy i jaka była temperatura brzeczki? Drożdże to US-05 czy S-04? Ile litrów wstawiłeś?

 

No generalnie, to odfermentowało Ci (nie licząc laktozy) 12->7,5BLG. Czyli 37,5%. Bardzo słabo nawet jak na S-04. Ja bym najpierw zaczekał co najmniej z tydzień, dwa, a jeśli nic się nie zmieni, to ponownie zadał kolejne drożdże, bo bałbym się, że S-04 znowu ruszą - w butelkach.
Coś musiałeś zepsuć, że Ci drożdże przestały pracować tak szybko. Może natlenienie brzeczki, może temperatura drożdży/brzeczki w momencie zadawania.

Edytowane przez fizolof

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam w miarę stałą temp. 21 stopni i w takiej mierze. Drożdże zdałem przy 19 stopniach. Drożdże S-04. Mam 18l. nastawu. A jakaś pożywka dla drożdzy? albo dosypanie 200g cukru pomoże? Bo i o takich sposobach słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prędzej podniesienie temperatury o stopień czy dwa może pobudzić drożdże. Przy S-04 sprawdza się stopniowe podnoszenie temperatury podczas fermentacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×