Skocz do zawartości
leonzn

10 BLG - jak podbić pełnie w smaku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem sie Was poradzić jak podbić pełnie w smaku przy niskobalingowym piwie, tak aby nie było wodniste. Nie chciałbym dodawać słodów karmelowych, abbey etc. Chodzi o piwa zacierane w temp. ok 67C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak bez użycia dodatkowych słodów to płytko fermentujące drożdże + fermentacja razem z osadami białkowymi z gotowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- wyższa temperatura zacierania

- płatki owsiane do zacieru

- dłuższe gotowanie

- drożdże typowo angielskie

 

Też robię piwa w przedziale 10-13 i też nie czuję, żeby były wodniste...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dłuższe gotowanie. 

Słód wiedeński fajnie podbija pełnię. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×