Skocz do zawartości
Kaniutek

Obniżenie IBU brewkitu

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy,

zabieram się za pierwsze warzenie w zyciu. Czekałem z tym do dzisiaj, aby uniknąć aktywności muszek owocówek i wyeliminować jeden z ewentualnych problemów, który zawsze spędza sen z powiek przy fermentacji. Poza tym, bedzie mi łatwiej kontrolować temperaturę w posiadanych pomieszczeniach teraz, niż latem.

Oczywiscie, na pierwszy rzut idzie brewkit, żeby było łatwiej, chociaż już tam kiedyś cos w życiu zacierałem i nie jest to nic trudnego. Wybrałem więc na dwie pierwsze warki brewkity amerykańskiej firmy Brewer's Best. Dlaczego te? A, bo tak wyszło...

Najpierw będzie to Black IPA, a potem, kiedy temperaturę w garażu będę miał około 2-3 stopnie (czyli niedługo) i da się lagerować bez lodówki, uwarzę ich drugi kit Continental Pilsner.

Mój problem dotyczy IBU. Nie jestem wielkim fanem gorzkich piw. Wręcz z dużą rezerwą podchodze do piw rzemieślniczych, własnie z powodu wysokiego ich chmielenia. A w zasadzie, powinienem napisac wprost, że niechętnie pijam. A Black IPA wg karty będzie miała IBU na pioziomie 80-85. Trochę mnie to przeraża, że "nawarzę piwa", którego nie będzie komu w domu wypić. Dlaczego więc mam ten brewkit, a nie wziąłem czegoś innego? To długa historia o braterskiej przyjaźni, stosunku starszego brata, do młodszego, i zjawiska zwanego "a co tam gówniarz wie"! Nie ma się co rozwodzić nad nią. Po prostu, mam taki kit i przecież go nie wyrzucę...

A więc do sedna. Zapewne jest gdzies na forum na to klarowna odpowiedź, ale nie znalazłem/niedoczytałem/umknęło mi/nie umiem znaleźć.

Czy, jeśli zredukuję ilość zawartego w kicie chmielu do połowy, uda mi się obniżyć IBU? Czy może powinienem krócej chmielić tą samą ilością?

 

Kit składa się z:

FERMENTABLES
3.3 lb. Dark LME (ekstrakt płynny)
3.3 lb. Amber LME (ekstrakt płynny)
1 lb. Amber DME (ekstrakt suchy)
SPECIALTY GRAINS
8 oz. Biscuit (słód biszkoptowy)
8 oz. Cara Brown
4 oz. Chocolate Wheat
HOPS
1 oz. El Dorado (http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/el-dorado/)
2 packs 1 oz. Falconer’s Flight® (http://www.hopslist.com/hops/dual-purpose-hops/falconer-s-flight/)
1 pack 2 oz. Lemondrop (https://www.hopsteiner.com/variety-data-sheets/Lemondrop/)
YEAST
1 Sachet

 

Instrukcja mówi, aby dodac:

- jako pierwszy El Dorado i gotować 20 minut

- następnie dodać pierwszą paczkę (1 oz. = 28,35g) Falconer's Flight i gotować 25 minut

- następnie dodać drugą paczkę (1 oz. = 28,35g) Falconer's Flight i gotować 15 minut

Teraz zakończyć gotowanie.

- Lemondrop nalezy dodać w całości przy dekantacji na cicha fermentację

 

Może ktoś mnie posądzi o zamach na charakter tego piwa, ale tak jak wcześniej napisałem boję się tak wysokiej goryczy i że po 3-4 butelkach będę zmęczony smakiem... Ale może walory wynikające z dobranych słodów i ekstraktów przykryją tę gorycz i sharmonizują smak na tyle, że nie mam się czego obawiać?

Ktoś doradzi, żeby może na początek spróbował innego kitu, a ten zostawił na później. To dobry pomysł, ale ten kit już mam. Na inne musiałbym czekać - to jest dla mnie pewien kłopot organizacyjny.

 

Czy może jest tu ktoś, kto zna to piwo?

Link do recepty tego kitu: http://www.brewersbestkits.com/assets/1064_blackipa_recipe.pdf

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro w zestawie masz chmiel luzem możesz sam regulować sobie końcowe IBU  które zależy od ilości dodanego chmielu i czasu gotowania . Możesz skorzystać z wielu kalkulatorów  dostępnych w internecie lub na naszym forum   np http://www.beer-calc.pl/obliczIBU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, Kaniutek napisał:

uda mi się obniżyć IBU?

 

Oczywiście. Oblicz w kalkulatorze np. https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Weź też pod uwagę to, że redukcja ilości chmielu będzie miała wpływ na smak i aromat gotowego wyrobu. Możesz też przesunąć czas wrzucenia chmielu do gotowania i po prostu gotować krócej dany chmiel więc teoretycznie możesz nawet użyć całości chmielu z zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje slicznie. Pobawię się tymi kalkulatorami.

A powiedzcie mi jeszcze, czy chmiel w pierwszych minutach gotowania uwalnia inne aromaty, niż w nastepnych? Tzn, zastanawiam się, czy jeśli na przykład na początku wyługowuje się z niego np. gorycz, a potem aromat, to jeśli użyję połowy chmielu mam szanse na zachowanie całości aromatów, pomniejszonych tylko o to, co wynika z goryczy. Dobrze kombinuję, czy to jednak tak nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Kaniutek napisał:

Dziekuje slicznie. Pobawię się tymi kalkulatorami.

A powiedzcie mi jeszcze, czy chmiel w pierwszych minutach gotowania uwalnia inne aromaty, niż w nastepnych? Tzn, zastanawiam się, czy jeśli na przykład na początku wyługowuje się z niego np. gorycz, a potem aromat, to jeśli użyję połowy chmielu mam szanse na zachowanie całości aromatów, pomniejszonych tylko o to, co wynika z goryczy. Dobrze kombinuję, czy to jednak tak nie działa?

 

To tak nie działa. Te procesy zachodzą równocześnie. Im dłużej gotujesz chmiel tym więcej olejków "odparowuje" i mniej aromatu zostaje, a więcej goryczki przechodzi do brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z kalkulatorów wyszło mi, że gdybym dodał pół uncji El Dorado, po 10 minutach dodał uncję Falconer's  Flight, i zakończył gotowanie 20 minut później, IBU tego piwa wyniosłoby 40+. (obliczenia średnie arytmetyczne dla alfakwasów) To - podejrzewam - będzie dla mnie bardziej akceptowalny poziom.

Jeśli nikt nie odwiedzie mnie od tego pomysłu, tak zrobię. Coś mi podświadomie mówi, że będzie dobrze.

Dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Kaniutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Policz jeszcze jakie uzyskasz IBU jak wrzucisz wszystkie chmiele na 15 minut gotowania. Może będziesz bardziej zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Weź pod uwagę to, że dając mniej chmielu tracisz też na aromacie. Możesz zawsze dać mniej goryczkowego, a część z nich wrzucić na sam koniec gotowania. Po wyłączeniu grzania. Da to na pewno więcej aromatu, a mniej goryczki. Osobiście podchodzę do sprawy na zasadzie takiej że daje chmiel na goryczkę, tyle ile chce, a resztę odbieram sobie na ostatnie ok 10-5-0 minut. Albo na whirlpool.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W końcu uznałem, że nie będę kombinował. Przepis to przepis.

Oczywiscie, tak mnie zaabsorbowało filtrowanie chmielin po gotowaniu, że przy zadawaniu drożdży zapomniałem sprawdzić temperaturę brzeczki. I jak mi sie przypomniało, to już było po wszystkiemu.

Mam nadzieję że 23,5 stopnia jakoś nie zabije tego piwa. Pootwierałem okna w pokoju, gdzie stoi fermentor (stoi tuz pod jednym z nich) w nadziei, że może  uda się szybko obniżyć jeszcze temperaturę. W najgorszym wypadku, mam kolegę co wypije wszystko, co ma napisane IPA :)

Pierwsze gotowanie zaliczone :)

Edytowane przez Kaniutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×