Jump to content
sołtys

Wydłużająca się fermentacja burzliwa

Recommended Posts

Witam serdecznie! 

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zauważyłem dziwne zjawisko przy mojej 5 warce. Przy poprzednich fermentacja burzliwa trwała zazwyczaj 7-10 dni piana opadała, blg spadało znacznie i przelewałem na cichą, tym razem cały proces trwa 3 tygodnie i nie widać końca. Zacieranie pełne, słód pilzneński + 5% słód karmelowy, blg początkowe 13, drożdże Gozdawa Czech Pilsner 10g, 23l brzęczki, przy zacieraniu dodałem również 100g płatków owsianych, temperatura fermentacji 10-12 stopni. Jak wcześniej wspomniałem minęło 3 tyg i na wierzchu nadal utrzymuje się nieznaczna piana natomiast Blg spadło tylko do 7. W smaku wydaje się w porządku.

Wydaje mi się że przy zadawaniu drożdży mogłem nieodpowiednio napowietrzyć brzęczkę, czy to może być powód takiego stanu rzeczy?

Standardowe pytanie, co według Państwa mogło pójść nie tak, ewentualnie jakieś rady jak dalej postępować? 

Za mało drożdży? Przestawić w cieplejsze miejsce? Czekać cierpliwie aż blg spadnie? 

Z góry dziekuję za odpowiedzi,

pozdrawiam gorąco. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem, spróbuj zadać drożdże do brzeczki. Z brzęczkami różnie bywa.

 

Trochę mało tych drożdży zadałeś (chociaż ich opis u dostawcy jest bardzo enigmatyczny). Hydratyzowane były?

Może zacieranie było na słodko?

Spróbuj podnieść temperaturę do ok. 14/15 stopni i po 2-3 dniach zmierz BLG. Czasami pomaga też zamieszanie zawartości fermentora.

 

Skoro piszesz, że mogłeś nieodpowiednio napowietrzyć brzeczkę, to pewnie tak było.

 

Spróbuj podnieść temperaturę i dostaniesz odpowiedź.

 

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...