Skocz do zawartości
Krystpl

Brewkit 5 blg podczas zlewania i tyle samo po otwarciu butelki. Ile ma procent ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem początkujący :) podczas zlewania brewkitu mangrove jacks blonde lager pomiar wskazywał 5 blg i zakończyła się fermentacja. Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo . Było 5 blg , zostawiłem więc jeszcze na dwa dni i sprawdzilem ponownie. 5 blg , więc zlalem do butelek. Po 3 tygodniach według instruktażu otworzylem piwko i znów zmierzylem winomierzem Biowin . Wynik 5 Blg. Smak bardzo dobry. Gaz jest , chociaż nie za dużo , właśnie takie piwo chcialem. Pytanie jest tylko jedno, czy faktycznie procentowo to jest tam 1,5℅?? 

 

Dziękuję i pozdrawiam,

Krystian 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaki był blg poczatkowy przed fermentacja? Bez tego nie wiadomo ile drożdże przejadly.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I tu chyba był mój błąd nowicjusza, że tego nie zmierzyłem? 
Zmierzyłem tylko jak zakończyła się fermentacja. Nie mam informacji ile wynosiło BLG przed niestety.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale to też można policzyć w szczególności jeżeli warzyles z ekstraktow. W sumie ze slodu tez.

Ilość alkoholi jest jednak mało istotne. To że masz 5blg to chyba sporo.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś mi podać wzór na to , jeżeli byś mógł? 
Szczerze mówiąc ekstraktu było 1,5 kg a potem dodałem jeszcze jakies 1,3 l słodu .
Całość miała 20 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

Słodu do brewkitu dodałeś? Chyba coś Ci się pomyliło i masz na myśli ekstrakt słodowy? Na ekstraktach i brewkitach czasem piszą jakie będzie Blg początkowe i można sobie z grubsza oszacować. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak. do mangrove dodałem ekstrakt słodowy gozdawa. 
to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. 
Ale po obliczeniu składników doszedłem, że to będzie ok. 4,5 % w piwku.
Dla innych z podobnym problemem podam tabelkę :
Dziękuję puradawid za pomoc.

Bez tytułu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, Krystpl napisał:

Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo .

Robiąc piwo z brewkita nie sugeruj się instrukcją ( piszą tam głupoty) . Tygodniowy czas fermentacji i brak bulgotania nie są żadnym wyznacznikiem końca fermentacji . Trzeba sprawdzać końcowe blg  jeżeli się nie zmienia można butelkować , chyba że drożdże zrobią sobie siestę poobiednią i trochę się zdrzemną i nie przefermentują do końca . 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, rob7320 napisał:

Trzeba sprawdzać końcowe blg  jeżeli się nie zmienia można butelkować

 

No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, Jancewicz napisał:

No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem)

Po tygodniu jak mierzymy przez dwa dni i jest takie same blg  to wg mnie trochę za wcześnie na wyciągnięcie wniosków( tymbardziej jak jest 5bblg )  o zakończeniu fermentacji . Ja jakiś czas temu robiłem pszenicę na W-06 po 10 dniach wydawało mi się że fermentacja się zakończyła  ( było 2blg ) mierzone  przez sakramentalne 3dni niemniej jednak drożdże cały czas pracowały niemrawo i przez kolejne dwa tygodnie zażarły do 1blg czyli butelkując za wcześnie piwo wylazło by z butelki bez otwierania kapsla .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, Krystpl napisał:

to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. 

W beershmit jest narzędzie którym możesz obliczyć gęstość początkową na postawie różnicy w odczycie między balingomierzem a refraktometrem. Kwestia posiadania obu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×