Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jestem tu nowy,

Moje doświadczenie w warzeniu piwa kończy sie na brew-kitach.

Chciałbym uwarzyć piwko ze słodów ale mam parę pytań 

Wiem,że temat był ale proszę o odpowiedź jednoznaczną a nie typu warz 20l bo 10l to tyle samo roboty albo kup sobie mniejsze wiadro w castoramie.

Chcę uwarzyć 10l warki w fermentorze 30l, chodzi mi o proces

wysładzania, filtracji i fermentacji 10l brzeczki w fermentorze 30l

czy w fermentorze 30l robi sie to tak samo jak w mniejszym??

Fermentacja odbedzie sie tak samo??

I czy zadanie drożdży po rehydratacji przeznaczonych na 20l brzeczki to nie za dużo na brzeczke 10l ale w fermentorze 30l??

 

Bardzo proszę o pomoc.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. tak,

2. tak,

3. zwykle pewnie trochę za dużo - potrzebna ilość drożdży zależy od ilości i ekstraktu początkowego brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzieki za szybką odpowiedz.

 

Jeszcze jedno odnośnie drożdży. Jak zadam drożdze to żeby one ruszyły i sie namnożyły pochłaniają tlen dlatego trzeba spienic brzeczke. Jak w fermentorze 30l bedzie tylko 10l , to czy fermentacja ruszy mniej więcej w tym samym czasie??. Chodzi mi o to, że drożdże o wiele wiecej przestrzeni maja do wypełnienia dwutlenkiem w fermentorze. Czy fermentacja wtedy sie nie wydłuża?? Czy ma to jakiś wpływ na jakość piwa??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, AndrzejBB napisał:

Wielkie dzieki za szybką odpowiedz.

 

Jeszcze jedno odnośnie drożdży. Jak zadam drożdze to żeby one ruszyły i sie namnożyły pochłaniają tlen dlatego trzeba spienic brzeczke. Jak w fermentorze 30l bedzie tylko 10l , to czy fermentacja ruszy mniej więcej w tym samym czasie??. Chodzi mi o to, że drożdże o wiele wiecej przestrzeni maja do wypełnienia dwutlenkiem w fermentorze. Czy fermentacja wtedy sie nie wydłuża?? Czy ma to jakiś wpływ na jakość piwa??

Drożdże "nie widzą" ile mają przestrzeni na wypełnienie CO2 w fermentorze. Fermentacja powinna ruszyć w tym samym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedz

Pytanko odnośnie fermentacji.

Na sciankach fermentora po burzliwej malo piany. Osad sięga na ok 2 cm.

Obserwacja z zewnątrz nie zaglądałem do srodka. 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Norma, z czasem piana całkowicie może zaniknąć i po powierzchi będą pływać białe placki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3.

W książce pt. ,,Twoje domowe piwa - przepisy dla wszystkich stylów" piszą, że dawki drożdży podane na opakowaniach są zwykle dawkami minimalnymi i jak mamy jakieś drożdże na 20 litrów piwa, a warzymy 10 lub 15 to spokojnie można zadać ilość przeznaczoną na 20 litrów, a nawet jest to zalecane. 

Edytowane przez Glowa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×