Skocz do zawartości

Ziemisty/torfowy smak młodego piwa


Bartek1977

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zawsze gdy robię APA/AIPA/IPA w 4-5 dniu burzliwej wychodzi mi smak ziemisto/torfowy. Raz całkowicie dominujący, raz subtelny ale zawsze jest. Z czasem nie znika.W innych piwach nie mam tego broblemu.

 

Dane ferm :

- temp fer. 16,5 stopnia

- odkarzam nawet ściany ;)

- zawsze świerze drożdże ( US 04/ US 05 )

 

Dane zasypu:

- słody viking malt 

- drożdże US 04 a czasem US 05

- chmiele używane Chinook i Citra

 

Dane zacierania :

- jednotemp 65  do negatywnej próby jodowej

- PH 4,25

- wysładzanie mash-out

 

Dane gotowania :

 

- 30 minut na odparowanie syfu

- 60 minit na chmielenie

- schładzanie spiralą do 25 stopni 

 

Nie pisze konkretnej receptury bo nieważne co zmieniałem zawsze to wychodziło.

 

Jakieś pomysły bo mi już brak...

 

Pozdrawiam.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W opisie cech sensorycznych piwa: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf przy ziemistym stoi, że niektóre chmiele wnoszą podobne aromaty. Mi się nie trafiły takie nuty, ale sam jestem ciekaw źródła. 943799573b1620411b0ba64b3c8308ef.jpg&key=1528e7da477cf3fd1e269ec0f64328ba83fc7358b5e7680adec50ef154fd9792

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Dzięki, może i te bakterie ale przy ostatnich 3 warkach, utrzynywałem stan sanitarny na poziomie placówek epidemiologicznych. Chmiel odpada używałem dwóch chmieli i to we wszystkich kombinachach SH i mieszane.

 

Może za słabe natlenienie ?

 

Może to smak drożdży i powinienem czekac to pełnego sklarowania ?

 

Tylko czemu przy pszwnicy, stout, red ale, ale nigdy nie miałem nic podobnego. Jedynie co różni te style to mniejsza ilość chmielu w trakacie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie torfowość w piwie bez torfu to apteka (etylofenchol to bardziej aromat zapleśniałej ściany), czyli infekcja.

 

Niestety trzeba poprawić warunki sanitarne, ja zacząłbym od wymiany całego plastiku mającego kontakt z fazą zimną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. 

 

Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok.

 

Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Bartek1977 napisał:

Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. 

 

Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok.

 

Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty.

 

Pozdrawiam.

Najlepiej daj piwo komuś ogarniętemu sensorycznie, będziesz wtedy wiedział na pewno co to za wada i co robić dalej.

 

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.