Skocz do zawartości

Odwrócona dekokcja -zacieranie ma słodko.


bielok

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

Czy taki plan ma sens?

 

38°C - 10'

64°C - 10'

72°C - do negatywnej próby jodowej

odlanie rzadkiej cześć od gęstego dekoktu

100°C - 15'

zmieszanie dekoktu z rzadką częścią ustalenie tem. na:

72°C - do negatywnej próby jodowej

 

 

dziękuję za wszelakie opinie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie problem aby uzyskać 72 °C po zmieszaniu dekoktu i rzadkiej części. Będziesz musiał długo poczekać aby gęste się schłodziło.

Po co chcesz zacierać w tak wysokich temperaturach? To piwo będzie bardzo treściwe i "ciężkie na żołądku".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

64°C to nie jest jakoś skrajnie słodko. A w ogóle co planujesz?

Z tym dekoktem to Darko ma rację. Z drugiej strony zawsze znajdzie się sposób na szybsze schłodzenie dekoktu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Oczywiście pod ręką będzie mieć trzeba zimną wodę aby po zmieszaniu było się z czym wspomóc w razie konieczności.

Planuję hefe-weizena na WB-06.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy technika osiągnięcie temperatur nie ma tu żadnego znaczenia.

Co sadzicie o możliwości otrzymania brzeczki której WB-06 nie odfermentują do 2 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy technika osiągnięcie temperatur nie ma tu żadnego znaczenia.

Co sadzicie o możliwości otrzymania brzeczki której WB-06 nie odfermentują do 2 blg.

Ta technika ma duże znaczenie.

Taką brzeczkę można, jak sądzę zrobić ale w nieco wyższych tempeaturach i przy skróconej dekstrynującej. Niektórzy doradzali niewielki dodatek laktozy. Jest trochę sposobów. Lepszych czy gorszych.

Z drugiej strony WB-06 są żarłoczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Darko napisze jeszcze raz żeby było wyraźnie: nie zastanawiam się nad technicznymi aspektami osiągnięcia temperatur. Zastanawiam się nad osiągnięciem słabo fermentowanej brzeczki przez manipulację temperaturami zacierania.

 

Z tego powodu przed dekokcją planuję podnieść temperaturę całości zacieru do 72°C żeby ubić b-amylazę, potem odlać rzadką cześć zacieru z enzymami. Zacier po dekokcji poddać działaniu a-amylazay (po zmieszaniu rzadkiej i gęstej cześci zacieru).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Czytałem. To jest o zacieraniu infuzyjnym. Mnie ciekawi czy dekokcją można tu coś osiągnąć - chodzi mi o etap zacierania po dekokcji w 72°C .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dekokcja czy infuzja i tak powstaną maltodekstryny które zeżrą te drożdże.

Na te drożdże pomoże tylko syrop skrobiowy (dekstryny) i będziesz miał piwko o końcowym °Blg 5

jak chcesz to podeślę razem z piwkami z pół kilo syropku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może tak, pomijam ferulikową i białkową to już jak kto lubi:

 

Przykład:

Słody 5,6 kg

Woda:słód=3:1

 

1. Maltozowa 68,5°C

2. Odbiór 2,5 L gęstego (lub pozostawiamy - obojętne, to i tak jest zwykła dekokcja)

3. Gotowanie

4. Powrót i mamy 72°Blg - Dekstrynowa

 

Brzeczka powinna wyjść bogata w dekstryny i słabiej odfermentować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

a gdyby gotować krócej i przed negatywnym wynikiem próby jodowej, ponieść temp na tyle żeby zabić enzymy?

określi się w którym miejscu warzenia miało by się to stać?

Skrobi bym jednak nie chciał w końcowym produkcie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w momencie gdy próba jodowa będzie nie fioletowa a czerwona. To oznacza że cząsteczki skrobi zostały już w znacznym stopniu pocięte na mniejsze kawałki. Można spróbować na małej ilości np odlać wcześniej z normalnej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.