Skocz do zawartości
Teleseil

Cydr przestał pracować po 8 dniach - 5blg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku. 

Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).

Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).

Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie te drożdże w cydrze pracowały nawet krócej niż 8 dni. Przelej do innego fermentora i zostaw jeszcze na co najmniej tydzień albo nawet 2-3. W ten sposób cyrd wyklaruje się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem jeszcze cydru, który z 11-12 blg nie zszedł do 0. Temperatura nie jest za niska. Po 8 dniach blg powinno być niżej już, właściwie to już  po burzliwej. Co masz za sok?

 

2,5 g? Mało trochę. Napisane było na ile litrów soku to wystarczy?

Edytowane przez oxy96

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na drożdżach napisane jest, że porcja 5g wystarczy na 10-15 litrów, dałem troszkę więcej niż połowę. Sok Riviva z biedronki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli dałeś ze 3 gramy drożdży i zgaduję że tego nie napowietrzyłeś.....

Za dużo to ich tam nie miałeś, robiły co mogły i zdechły z przepracowania. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Teleseil napisał:

Na drożdżach napisane jest, że porcja 5g wystarczy na 10-15 litrów, dałem troszkę więcej niż połowę. Sok Riviva z biedronki.

Za mało drożdży.  Sok z biedronki zjadają od ręki;)

55 minut temu, INTseed napisał:

Przenieś w troche cieplejsze miejsce.

Poczekaj te 14 dni i butelkuj.

 

Chyba tylko tyle Ci zostało. Będziesz miał na słodko. Tylko po butelkowaniu kontroluj czy nie dojadają. Żeby granatów nie zrobić. 

Chyba, że masz może gęstwe jakaś, to ona by ruszyła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz sprawdzić czy ci odfermentowało już do końca to odlej z pół szklanki i dosyp drożdzy. Daj to do ciepłego i zmierz po dwóch dniach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem dzisiaj Blg i jest na poziomie 0-1.

 

Poczekać jeszcze czy zlewać do butelek? Dodam, że cydr nie musi być klarowny, może zachować swoją mętność.

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To fajnie, że dojadły, ale chyba trwało do dłużej ze względu na małą ilość drożdży.

A może z pomiarem było coś nie tak? Bo 2 dni różnicy i po właściwej burzliwej dojadły 4-5 blg, to dziwne.

A robiłeś coś z tym cydrem czy zostawiłeś tak jak był?

Jeśli Ci się nie śpieszy to daj mu jeszcze przynajmniej 2 dni, a najlepiej jeszcze chwilę dłużej, jeśli przez 2 dni dojadły aż 4-5 blg to jeszcze parę rzeczy muszą ogarnąć po sobie.

 

Co do mętności, to z tego co pamiętam (dawno już tego soku nie używałem), to ładnie się sklaruje w butelkach ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Być może poprzedni pomiar był niedokładny przez bąbelki w cydrze.

 

Przez cały czas z cydrem nic nie robiłem. Ksylitolu dodam, bo jak dla mnie jest zbyt wytrawne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×