Jump to content
Sign in to follow this  
Teleseil

Cydr przestał pracować po 8 dniach - 5blg

Recommended Posts

Witam,

8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku. 

Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).

Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).

Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie te drożdże w cydrze pracowały nawet krócej niż 8 dni. Przelej do innego fermentora i zostaw jeszcze na co najmniej tydzień albo nawet 2-3. W ten sposób cyrd wyklaruje się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem jeszcze cydru, który z 11-12 blg nie zszedł do 0. Temperatura nie jest za niska. Po 8 dniach blg powinno być niżej już, właściwie to już  po burzliwej. Co masz za sok?

 

2,5 g? Mało trochę. Napisane było na ile litrów soku to wystarczy?

Edited by oxy96

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Teleseil napisał:

Na drożdżach napisane jest, że porcja 5g wystarczy na 10-15 litrów, dałem troszkę więcej niż połowę. Sok Riviva z biedronki.

Za mało drożdży.  Sok z biedronki zjadają od ręki;)

55 minut temu, INTseed napisał:

Przenieś w troche cieplejsze miejsce.

Poczekaj te 14 dni i butelkuj.

 

Chyba tylko tyle Ci zostało. Będziesz miał na słodko. Tylko po butelkowaniu kontroluj czy nie dojadają. Żeby granatów nie zrobić. 

Chyba, że masz może gęstwe jakaś, to ona by ruszyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To fajnie, że dojadły, ale chyba trwało do dłużej ze względu na małą ilość drożdży.

A może z pomiarem było coś nie tak? Bo 2 dni różnicy i po właściwej burzliwej dojadły 4-5 blg, to dziwne.

A robiłeś coś z tym cydrem czy zostawiłeś tak jak był?

Jeśli Ci się nie śpieszy to daj mu jeszcze przynajmniej 2 dni, a najlepiej jeszcze chwilę dłużej, jeśli przez 2 dni dojadły aż 4-5 blg to jeszcze parę rzeczy muszą ogarnąć po sobie.

 

Co do mętności, to z tego co pamiętam (dawno już tego soku nie używałem), to ładnie się sklaruje w butelkach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...