Skocz do zawartości

Zrozumieć nazwę piwa – część I (A-D)


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwy piw rzemieślniczych potrafią zaskoczyć nawet zaawansowanych znawców piwa. Czasem opis stylu piwa jest po prostu trudny do zrozumienia. Brzmi niczym szyfr dla wtajemniczonych.

A przecież kupując piwo chcemy zrozumieć, co ma do przekazania piwowar. Wiedzieć, na co można liczyć w piwie, którego butelkę ogląda w sklepie. Dlatego postanowiliśmy złamać ten kod i odkryć tajemną wiedzę. Niniejszy słowniczek pomaga wyjaśnić, co kryje się piwie. Poniżej część pierwsza słowniczka, od litery A do D.

 

abbey(tradycja) czyli klasztorne, określa się w ten sposób piwa które wywodzą się z tradycji belgijskich mnichów-piwowarów, Trapistów

amber (barwa) bursztynowe, czyli jaśniejsze niż brązowe (brown), ciemniejsze niż jasne (pale)

american (surowiec) piwo z wyraźnym dodatkiem nowofalowego chmielu, zazwyczaj importowanego ze Stanów Zjednoczonych, posiada intensywny cytrusowy, owocowy i żywiczny aromat, może też posiadać wyraźną goryczkę chmielową

barrel aged, BA, wood aged – (proces) leżakowane, czyli przetrzymywane w beczce w celu uzyskania od niej aromatu. Często są to beczki w którym już wcześniej leżakował inny alkohol, najczęściej destylat lub wino. Przeważnie wówczas oznacza się rodzaj beczki typem alkoholu np. cognac, burbon, whisky. Bywają też oznaczane konkretną marką lub rodzajem alkoholu np. Jack Daniels, Rioja, wówczas nazwa wydłuża się do np. rioja barrel aged imperial stout.

BApatrz: barrel aged

black(barwa) czarne, choć w przypadku piwa może to być również ciemnobrązowe

breakfast(tradycja) piwo śniadaniowe, spożywane o poranku. Są to najczęściej piwa lekkie pasujące do posiłku. W dawnej Europie piwo było stałym składnikiem porządnego śniadania. W niektórych regionach tradycja jest kontynuowana. W Bawarii rano spożywa się piwa pszeniczne, które pasują do białej kiełbasy i precla, w Anglii klasyczne są to lekkie ale lub stouty. Browary rzemieślnicze z USA kontynuując tradycje piwa śniadaniowego tworzą piwa najczęściej na bazie stoutu, czasem także z „śniadaniowymi” dodatkami takimi jak kawa, bekon, czy słodszymi jak syrop klonowy, donuty, muffiny czy czekolada.

brett(proces) skrót od Brettanomyces . Drożdże spontanicznej fermentacji. Nazwa Brettanomyces w mikrobiologii nie jest już stosowana, obecnie te drożdże określa się jako Dekkera. Jednak w przemyśle spożywczym nazwa Brettanomyces nadal jest powszechna. Bretty nadają alkoholom specyficzny aromat i smak, który najczęściej jest określany jako stajenny, zwierzęcy, skórzany, tytoniowy, fenolowy, przypiekany, przyprawowy, serowy.  Brettanomyces bywają niechętnie widziane w winach i piwach o czystym profilu, gdzie bywają wadą. Jednak są piwa, w których dzikie drożdże używane są z premedytacją. Tradycyjnie stosuje się je do niektórych piw belgijskich, jak lambic czy flanders. Piwowarzy rzemieślniczy chętnie eksperymentują z dodatkiem drożdży, wówczas dodając na etykiecie słowo brett. Użycie sformułowania „brett conditioned” oznacza, że prowadzone były dwie fermentacje, pierwsza czystymi kulturami drożdży szlachetnych, a dopiero druga brettami. W przypadku piwa „100% brett” od początku fermentowano drodżami brettanomyces.

brown (barwa) brązowe, piwo ciemniejsze niż bursztynowe/ amber, ale jaśniejsze niż czarne/ black

christmas, Xmas – (tradycja) piwo sezonowe, świąteczne, związane z świętami Bożego Narodzenia. Tradycyjne pojawiają się grudniu. Często są to piwa mocne i słodkie, choć nie zawsze. Zazwyczaj zawierają rozgrzewające dodatki kojarzone ze świętami, do których zaliczać się mogą np. miód, skórki pomarańczy, piernikowe przyprawy korzenne, goździki, kardamon, imbir, anyż, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, wanilia, suszone śliwki, syrop klonowy. Nazwa ta może oznaczać oddzielny styl: Christmas Ale, lub wariację na temat jakiegoś stylu np. Chrmistmas Stout. Tradycyjne piwa świąteczne zagranicą: Bières de Noël, Julebryg, Juleøl.

cloudypatrz: hazy

cryo, powder – (surowiec) ekstrakt z chmielu preparowany specjalistyczną metodą: separacji kriogenicznej w azocie. Metoda ta pozwala na uzyskanie wysokiej jakości skoncentrowanych substancji aromatycznych. Ma postać zielonego proszku, przez co zwany też jest sproszkowaną lupuliną (powder lupulin). Stosowany jest do uzyskiwania wysokiego aromatu chmielowego w piwach. Cryo Hops®  jest znakiem zastrzeżonym amerykańskiej firmy YCH HOPS.

coffee (dodatek) kawowe, z dodatkiem kawy lub czasem o bardzo kawowym charakterze wynikającym ze słodów. W nazwie może znaleźć się także doprecyzowanie dotyczące sposobu parzenia, pochodzenia lub rodzaju kawy np. espresso imperial stout, vietnamese coffee stout, Jamaica blue coffee IPA.

double(moc) podwójne, oznacza zdecydowanie mocniejszą wersję piwa, choć nie koniecznie dwukrotnie mocniejszą. często termin równoważny z Imperial, np. double IPA

DDHpatrz: double dry hopped

double dry-hopped, DDH – (proces) podwójnie chmielone na zimno, oznacza piwo bardzo mocno wychmielone na aromat techniką chmielenia na zimno. Przez co piwo uzyskuje świeży, bardzo wysoki, intensywny aromat chmielu nowofalowego, owocowy, tropikalny, cytrusowy. Double dry-hopped nie jest terminem precyzyjnym. Może oznaczać zarówno większą ilość chmielu użytą na zimno, może też oznaczać wydłużony czas chmielenia, dwukrotnie przeprowadzony proces w różnych temperaturach lub, po prostu, bardzo intensywnie pachnące chmielem piwo. Dla browarów opracowuje się specjalne urządzenia do chmielenia, umożliwiające wydobycie wyższych aromatów, niekiedy stosuje się także sproszkowany chmiel (patrz: cryo). Termin Double dry-hopped często stosowany jest przy ekstremalnie chmielonych na aromat piwach, takich jak np. NEIPA. Niekiedy stosuje się nawet termin Triple Dry-hopped, czyli potrójnie chmielone.

dunkel (barwa) niem. ciemny, stosuje się w piwach wywodzących się z niemieckich tradycji. Jeśli słowo używane jest pojedynczo, oznacza tradycyjny niemiecki styl brązowego piwa dolnej fermentacji o mocnym słodowym charakterze. Jeśli słowo dunkel poprzedza styl, np. dunkel weizen oznacza ciemną wersję piwa, w tym przypadku pszenicznego. Dunkel oznacza barwę od ciemno bursztynowego do ciemno brązowego, ale nie czarnego.

The post Zrozumieć nazwę piwa – część I (A-D) appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.