Jump to content
Karol Karol

Fermentacja i przelewanie

Recommended Posts

Pomijając kwestie sterylności, która powinna być oczywiście zachowana, to jeżeli przelewasz tuż po zadaniu drożdży nie będzie to miało żadnego wpływu na piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa.  Piwo to PALE Ale 

20181021_112345.thumb.jpg.394b7573ab938f9feaaf724bfb4582ac.jpg

Jaka temp. fermentacji? Jakie drożdże?

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/UK-India-Pale-Ale.html to jest to, nie wiem jakie drożdże tam były... temperatura 25 stopni 

Górna granica dla drożdży wg opisu ze strony. Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp. Dlatego piana krótko się utrzymywała.

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, josephson napisał:

Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Fradio napisał:

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być

Cieszę się, że w końcu ktoś to napisał :) Niestety okazało się, że w tym przypadku kolega Karol martwi się o to, o co nie powinien się martwić. Jakikolwiek wpływ na piwo związane z jego przelewaniem to w sumie pikuś przy tej strasznie wysokiej temperaturze fermentacji. To piwo będzie po prostu niedobre i średnio pijalne, a szkoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...