Skocz do zawartości
Karol Karol

Fermentacja i przelewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czy i jaki wpływ może mieć przelanie warki z drożdżami z jednego fermentora do drugiego. Chwilę po dodaniu drożdży. Była nieszczelność w jednym fermentora. Dzięki z odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomijając kwestie sterylności, która powinna być oczywiście zachowana, to jeżeli przelewasz tuż po zadaniu drożdży nie będzie to miało żadnego wpływu na piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa.  Piwo to PALE Ale 

20181021_112345.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa.  Piwo to PALE Ale 

20181021_112345.thumb.jpg.394b7573ab938f9feaaf724bfb4582ac.jpg

Jaka temp. fermentacji? Jakie drożdże?

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/UK-India-Pale-Ale.html to jest to, nie wiem jakie drożdże tam były... temperatura 25 stopni 

Górna granica dla drożdży wg opisu ze strony. Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp. Dlatego piana krótko się utrzymywała.

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, josephson napisał:

Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Fradio napisał:

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być

Cieszę się, że w końcu ktoś to napisał :) Niestety okazało się, że w tym przypadku kolega Karol martwi się o to, o co nie powinien się martwić. Jakikolwiek wpływ na piwo związane z jego przelewaniem to w sumie pikuś przy tej strasznie wysokiej temperaturze fermentacji. To piwo będzie po prostu niedobre i średnio pijalne, a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×