Tommi 2 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 Witam, Właśnie jestem tuż przed butelkowaniem swojego pierwszego piwa pszenicznego (niemieckie Hefewiezen). Ale nie do końca wiem ile użyć glukozy do fermentacji (18litrów, temperatura brzeczki 20 stopni, butelki będą stały w temperaturze ok. 15 stopni). https://brewness.com/calculator/pl/carbonation - w tym kalkulatorze po podstawieniu danych (18 l., 20 stopni, 3,8 vol) wychodzą 232 g glukozy https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ - w tym kalkulatorze po podstawieniu tych samych danych wychodzi 169 g https://www.morebeer.com/content/priming_sugar_calculator - z kolei w tym kalkulatorze wychodzi, podobnie jak w pierwszym przypadku - 233 g Prosiłbym o pomoc we wskazaniu, który wynik jest prawidłowy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msto 17 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 (edytowane) Brewersfriend pokazuje 232,5, czyli wszystko się zgadza. Edytowane 19 Październik 2018 przez msto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jancewicz 117 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommi 2 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 5 minut temu, Jancewicz napisał: Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki... Tak, blg nie spada od 3 dni. Ale nie chce przegazować piwa, więc może lepiej trochę mniej glukozy sypnąć np. 200 g Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shveteq 0 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 Ja zawsze sypie jakieś 40 g (przy sugestii ok130 g) mniej niż pokazuje brewness i mam dobrze nagazowane piwka. Kolega do swojej ipy dał zgodnie z wyliczeniem i piana wychodziła na spacer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob7320 11 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 232 to trochę życie na krawędzi , sypnij po 5g na butelkę czyli 180g i będziesz zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fizolof 3 Zgłoś Napisano 19 Październik 2018 4 godziny temu, rob7320 napisał: 232 to trochę życie na krawędzi , sypnij po 5g na butelkę czyli 180g i będziesz zadowolony. Potwierdzam, sypnąłem 12,5g/l i miałem przegazy + 1granat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henx 54 Zgłoś Napisano 20 Październik 2018 3,8 v/v !? O panie, srogo :) Ja weizena gazuję na około 2,8 wg wskazań brewness. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zohan 18 Zgłoś Napisano 20 Październik 2018 Ja stosuje uproszczony schemat (na 20l):- niskonasycone np stout - 80g glukozy - piwa standardowe - 120g- piwa wysokonasycone Np witbier, waizen -160gJest dobrze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 377 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Październik 2018 3,8 vol? W normalnych butelkach wszystko powyżej 2,8-3,0 to już proszenie się o kłopoty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
punix 16 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Październik 2018 Dlaczego? Grodziskie czy pszenicę daję w granicach 3-3,5 i jak dotąd żadnych problemów z tym nie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 377 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Październik 2018 Bo powyżej 3,0 już jest ryzyko, że butelka nie wytrzyma, jak ma jakąś skazę. Poza tym powyżej 3,0 to już praktycznie przegazowanie, które psuje odbiór piwa. Do bardzo nielicznych stylów to pasuje. Według jakiego kalkulatora dajesz 3,5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
punix 16 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Październik 2018 Ostatnio korzystam z Brewness Fakt, powyżej 3 do większości stylów to już zdecydowanie za dużo, dlatego pisałem o pszenicy i grodziskim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fradio 35 Zgłoś Napisano 23 Październik 2018 Ale w przypadku na przykład Belgów wysokie nagazowanie powyżej 3.0 nie jest jakieś rzadkie. Według tego co piszą wesmalle ma 4.0, duvel 4.25 a orval 5.0 i widać czuć że są mocno nagazowaneże trzeba się postarać żeby na raz zmieścić całe piwo do szkła. Niemniej zgadza się to z tym co pisze oskaliber na temat butelek. Wymienione wyżej browary maja butelki z grubego szkła, grubszego niż standardowe zwrotne butelki 0.5l a butelka orvala 0.33 mam wrażenie ze wazy tyle co dwie butelki 0.5 używane w polskim krafcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach