Jump to content
Tommi

glukoza do pszenicznego

Recommended Posts

Witam,

Właśnie jestem tuż przed butelkowaniem swojego pierwszego piwa pszenicznego (niemieckie Hefewiezen). Ale nie do końca wiem ile użyć glukozy do fermentacji (18litrów, temperatura brzeczki 20 stopni, butelki będą stały w temperaturze ok. 15 stopni).

https://brewness.com/calculator/pl/carbonation - w tym kalkulatorze po podstawieniu danych (18 l., 20 stopni, 3,8 vol) wychodzą 232 g glukozy

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ - w tym kalkulatorze po podstawieniu tych samych danych wychodzi 169 g

https://www.morebeer.com/content/priming_sugar_calculator - z kolei w tym kalkulatorze wychodzi, podobnie jak w pierwszym przypadku - 233 g

 

Prosiłbym o pomoc we wskazaniu, który wynik jest prawidłowy?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewersfriend pokazuje 232,5, czyli wszystko się zgadza.

 

image.png.5dad2101c4886e8fca19eeb9e682950b.png

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki...

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Jancewicz napisał:

Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki...

Tak, blg nie spada od 3 dni. Ale nie chce przegazować piwa, więc może lepiej trochę mniej glukozy sypnąć np. 200 g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze sypie jakieś 40 g (przy sugestii ok130 g) mniej niż pokazuje brewness i mam dobrze nagazowane piwka. Kolega do swojej ipy dał zgodnie z wyliczeniem i piana wychodziła na spacer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, rob7320 napisał:

232 to trochę życie na krawędzi , sypnij po 5g na butelkę czyli 180g i będziesz zadowolony.

Potwierdzam, sypnąłem 12,5g/l i miałem przegazy + 1granat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuje uproszczony schemat (na 20l):
- niskonasycone np stout - 80g glukozy
- piwa standardowe - 120g
- piwa wysokonasycone Np witbier, waizen -160g

Jest dobrze


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo powyżej 3,0 już jest ryzyko, że butelka nie wytrzyma, jak ma jakąś skazę. Poza tym powyżej 3,0 to już praktycznie przegazowanie, które psuje odbiór piwa. Do bardzo nielicznych stylów to pasuje. Według jakiego kalkulatora dajesz 3,5?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w przypadku na przykład Belgów wysokie nagazowanie powyżej 3.0 nie jest jakieś rzadkie. Według tego co piszą wesmalle ma 4.0, duvel 4.25 a orval 5.0 i widać czuć że są mocno nagazowaneże trzeba się postarać żeby na raz zmieścić całe piwo do szkła. Niemniej zgadza się to z tym co pisze oskaliber na temat butelek. Wymienione wyżej browary maja butelki z grubego szkła,  grubszego niż standardowe zwrotne butelki 0.5l a butelka orvala 0.33  mam wrażenie ze wazy tyle co dwie butelki 0.5 używane w polskim krafcie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...