Skocz do zawartości
Karolus

coldcrash a chmielenie na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na cichej piwko któremu planuje zaaplikować chmielenie na zimno i cold crash, pytanie tylko jak połączyć jedno z drugim?

tzn czy chmielić na zimno w czasie cold crashu, czy najpierw chmielenie a potem do lodówki (tylko czy wtedy chmiel na zimno nie będzie zbyt długo moczył się w piwku?)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja daje na dwa dni chmiel w temp pokojowej, później dzień, dwa cold crasha z chmielem w piwie..

Edytowane przez fotohobby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Karolus napisał:

Mam na cichej piwko któremu planuje zaaplikować chmielenie na zimno i cold crash, pytanie tylko jak połączyć jedno z drugim?

tzn czy chmielić na zimno w czasie cold crashu, czy najpierw chmielenie a potem do lodówki (tylko czy wtedy chmiel na zimno nie będzie zbyt długo moczył się w piwku?)

 

Ile dni tego cold crusha planujesz? Ja bym dodał chmiel na 2-3 dni w pokojowej i potem schłodził to na coldcrush 4-5 dni, potem w butelki. Niby w niskiej temperaturze można spokojnie chmiel trzymać do 2 tygodni ale zawsze jest ryzyko, że trawa wyjdzie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako ze najwięcej czasu zawsze w weekend, to zazwyczaj wszelkie działania przy piwku są wielokrotnością 7 dni :)

Więc dziś jak wrócę do domu dodam chmiel na cichą, postoi tak do poniedziałku (temp ~ 18C) a potem do lodówki (~ 4C) i w następną sobotę butelkowanie.

Z tego co piszesz to nawet jak mi "następna" sobota przesunie się o tydzień to tragedii być nie powinno :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Karolus napisał:

Jako ze najwięcej czasu zawsze w weekend, to zazwyczaj wszelkie działania przy piwku są wielokrotnością 7 dni :)

Więc dziś jak wrócę do domu dodam chmiel na cichą, postoi tak do poniedziałku (temp ~ 18C) a potem do lodówki (~ 4C) i w następną sobotę butelkowanie.

Z tego co piszesz to nawet jak mi "następna" sobota przesunie się o tydzień to tragedii być nie powinno :)

 

8 dni chmielenia na zimno to trochę ryzyko, że wyjdzie trawa o czym wyżej wspomniał @Undeath. Ja na Twoim miejscu wrzuciłbym chmiel w poniedziałek podczas przenoszenia do lodówki. Co to za chmiele i jakie ilości?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo w stylu American Amber Ale, warka 10L, na zimno 15g wakatu

a za tydzień cicha skończy black ipa, tam na zimno będzie 17,5g pekko i 7,5g cascade (tez 10L warka)

Ilości skalowane z 20L zestawów dlatego takie mało okrągłe ilości chmielu

Edytowane przez Karolus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Karolus napisał:

Jako ze najwięcej czasu zawsze w weekend, to zazwyczaj wszelkie działania przy piwku są wielokrotnością 7 dni :)

Więc dziś jak wrócę do domu dodam chmiel na cichą, postoi tak do poniedziałku (temp ~ 18C) a potem do lodówki (~ 4C) i w następną sobotę butelkowanie.

 

To jest dobry plan. Nie przeciągałbym to jeszcze do następnej soboty.

 

23 minuty temu, Karolus napisał:

Piwo w stylu American Amber Ale, warka 10L, na zimno 15g wakatu

a za tydzień cicha skończy black ipa, tam na zimno będzie 17,5g pekko i 7,5g cascade (tez 10L warka)

Ilości skalowane z 20L zestawów dlatego takie mało okrągłe ilości chmielu

 

Bardzo małe ilości tych chmieli rzucasz, wychodzą on e w aromacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam wielkiego doświadczenia jeszcze, bazuje na gotowych zestawach, dla mnie chmiel jest wyczuwalny, czy wystarczająco dla stylu to już całkiem inna sprawa, tego nie jestem w stanie ocenić.

 

ps. nie wiem czy zwróciłeś uwagę że to małe warki po 10L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak widziałem :D z ciekawości dopytuje, a nie złośliwości. Tak przeliczając z 20 litrówych gdzie minimum moim zdaniem to 50 g na zimno średnio intensywnego chmielu to takie 15 g wydaje się mało stąd pytanie. Amerykanie zazwyczaj na takie wybicia też dają minimum 1oz-28 g pi razy drzwi, może to być podyktowane tym też że takie mają po prostu paczki dostępne chmielu i zużywają na raz :D Browamator swojego czasu poszedł w ich ślady i tak po dziś dzień głownie paczki po 30 g są u nich dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmmmm to zrobię eksperyment, ponieważ kupiłem zestaw na duża warkę, a podzieliłem sobie sam na dwie małe, to teraz do tych 10L dam na zimno 30g wakko, a drugą połówkę albo zostawię bez chmielenia na zimno, albo dam jakiś inny chmiel, może citre, fajnie mi się komponowała w ubiegłym roku w innym piwku.
Zawsze będzie to jakiś eksperyment :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×