Skocz do zawartości
Skg

Fermentum Mobile FM602 Kolnaseta Raugs

Rekomendowane odpowiedzi

Za sklepem marxam.pl (producent jeszcze nie opisał tego szczepu na swojej stronie internetowej):

 

Cytat

 

Drożdże Fermentum Mobile Kolnaseta raugs FM602 to sezonowy szczep drożdży typu farmhouse, pochodzący z Łotwy. Tradycyjnie, szczep ten używany jest do fermentacji piw dymionych.

 

Typ fermentacji

górna

Zakres temperatur

20 - 25⁰C

Stopień odfermentowania

 

Flokulacja

wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie

 

Polecany do piw w stylu

farmhouse ale, piwa dymione

Profil zbliżony do szczepu

 

 

 

Tak jak w przypadku drugiego nowego szczepu z FM - czy wśród użytkowników jest może ktoś, kto miał do czynienia z tym szczepem? Jestem bardzo ciekaw jak się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chętnie bym się dowiedział czegoś na temat tolerancji na alkohol, przetestowałbym na wędzonym fesie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie z Litwy, jak napisano na fb Fermentum Mobile? default_smile.png

 

 

 

 

Dobra już doczytałem, ze będzie szczep i z Litwy i z Łotwy

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zadałem FM602 do FESa 15,5blg. Rozbujałem je jakieś 36h wcześniej na prowizorycznym starterze, ręczne mieszanie, jakieś 2litry.

Dość szybko ruszyły, po 10h była już 2cm czapka piany i charakterystyczny zapach w okolicach pokrywy (nieszczelna pokrywa), podniosły temperaturę z 20 do 22,7-22,9 stopni przy czym temperatura w pomieszczeniu to ok. 21-22 stopnie i utrzymały ją tak przez dwa dni, dzisiaj rano były 22 więc po pracy trzeba będzie wykombinować miejsce z wyższą temp. Piana dość rachityczna, jakieś 2-3cm, całe szczęście bo razem ze starterem wyszło ponad 23litry brzeczki.

Przed chwilą poszedłem a tam w fermentorze temperatura otoczenia, 0 piany i blg 5.5. W zapachu delikatna nuta drożdżowa ale zasadniczo 0 off flavors. Szatany nie drożdże. Mam nadzieję że jeszcze pozjadają do choćby tych 3-4 blg. Ostatecznie fermentacja stanęła na 5 blg. 0 "złych" aromatów, jedynie ze szklanki po energicznym zamieszaniu trochę zielonego jabłka. W trakcie fermentacji 0 dziwnych smrodów z fermentora.

 

Zasyp:

4,5kg Viking Pale Ale

1kg Viking wędzony brzozą

0,5kg Medium Peated Fawcett

0,5kg Carafa III Special

0,5kg Pszeniczny Czekoladowy

 

Zacieranie:

30 minut w 64 stopniach

30 minut 72 stopnie

 

Ostatecznie 23 litry brzeczki 15,5 blg.
 

Edytowane przez majlosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zlewałem FM602 po około 3 tygodniach fermentacji. Na skutek pewnych założeń i doświadczeń jakie miałem z drożdżami farmhouse to zacierałem je w wysokiej temperaturze. Fermentowałem w dolnej granicy. Start w 18 stopniach. Codziennie podnosiłem temperaturę o 1 stopień. Po 3 dniach z kawałkiem brak aktywności w rurce. Po 4 dniach w zasadzie ekstrakt się zatrzymał. Zgodnie z zapiskami trzymałem je kilka dni dłużej aniżeli FM601 w fermentorze. Podczas fermentacji miały delikatną siarkę, ale głównie pachniały słodko. Dlatego, że czułem siarkę to trzymałem je kilka dni dłużej. Przy kegowaniu oznak siarki zupełny brak, w zasadzie aromat zdominowała słodowość i aromaty pochodzące od cukru kandyzowanego. Zacierałem na lenia, start 72 spadło do około 68 w przeciągu godziny (garnek nie był zaizolowany i mieszadło powoli pracowało). Trochę powtórzę, to co mówiłem w wątku o FM601. Do tej pory drożdże saisonowe, które przerabiałem, pracowały różnie. Jedne dłużej inne szybko. Ale zawsze kończyły bardzo nisko z ekstraktem. W przypadku FM602 z około 12P zatrzymały się w okolicach 6P. Cieszy mnie to niezmiernie, bo zrobiły piwo o małej ilości alkoholu, niezwykle pełne, ale też trochę płaskie w smaku (to może się zmienić z czasem i nagazowiem, wypowiedź tyczy się młodego piwa). Zasyp który stanowił głównie PA, 10% monachijskiego i cukier kandyzowany 5%. Chmieliłem na około 25 IBU, na 0' Lublin i Perle. Aromatu chmielowego nie czuć, za to aromat zasypu i cukru kandyzowanego zdominował piwo. Jestem bardzo ciekawy co będzie jak piwo się nagazuje, wytrawi je to lekko i może być super. Kolejny raz jestem bardzo pozytywnie zaskoczony drożdżami od Fermentum Mobile. Bardzo się cieszę, że nie załamałem się zupełnie po FM600 i ciekawość dała za wygraną. Sam profil aromatu/smaku, powtarzam, jest dość płaski w młodym piwie. Na chwilę obecną wręcz za słodko. Czy to dobrze czy źle. Wg mnie dobrze, bo można zagrać zasypem i zrobić świetne piwa słodowe. Podbicie słodowe i słody palone (w znaczeniu podbicia kwasowości) mogą w tym zagrać.

 

Na koniec, jeżeli mogę mieć prośbę. Proszę wstaw w tym wątku kilka parametrów odnośnie zasypu, ekstratku początkowego, końcowego, schematu zacierania. Pozwoli to zebrać małą bazę wiedzy o tych drożdżach i wyciągnąć jakieś miarodajne parametry. Zostawimy wtedy ślad dla przyszłych piwowarów. Moje piwo było zacierane bardzo wysoko i parametry tych drożdży mogą ulec zmianie w niższych temperaturach zacierania. Jestem ciekawy jak będą się układały.

 

 

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, Daniel() napisał:

Na koniec, jeżeli mogę mieć prośbę. Proszę wstaw w tym wątku kilka parametrów odnośnie zasypu, ekstratku początkowego, końcowego, schematu zacierania. Pozwoli to zebrać małą bazę wiedzy o tych drożdżach i wyciągnąć jakieś miarodajne parametry. Zostawimy wtedy ślad dla przyszłych piwowarów. Moje piwo było zacierane bardzo wysoko i parametry tych drożdży mogą ulec zmianie w niższych temperaturach zacierania. Jestem ciekawy jak będą się układały.

 

Zrobione szefie :)

 

Cytat

Na chwilę obecną wręcz za słodko

U mnie mimo podobnego ekstraktu końcowego (5blg) wyszło zgoła inaczej, jest wręcz wytrawnie ale to słody palone faktycznie zbalansowały kwasowością tę słodycz, dodatkowo Carafa III mocno "wysuszyła" to piwo w smaku, drugi raz dodałbym samego pszenicznego czekoladowego.

 

Wczoraj testowo rozlałem 4 butelki po 2,5g cukru na butelkę, 2 na wyjazd w piątek, 1 na sprawdzenie w czwartek i jedna na wydanie :D

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×