Jump to content
vmario

Wydajność startera z gęstwy

Recommended Posts

Załóżmy, że mam 50ml gęstwy dwutygodniowej. Jeżeli zrobię z niej starter 1l 10Blg, to ile uzyskam komórek? Więcej czy mniej niż z 50ml drożdży ze sklepu? A może da się oszacować jakiś mnożnik, np. 1l startera z 50ml gęstwy odpowiada 100ml gęstwy w takim samym wieku? A może to po prostu czysta loteria?


Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Tu możesz sobie wyliczyć ilość komórek w starterze z dowolnej ilości startowej. Ile masz komórek na ml gęstwy możesz policzyć mrmaltym

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, vmario napisał:

Załóżmy, że mam 50ml gęstwy dwutygodniowej. Jeżeli zrobię z niej starter 1l 10Blg, to ile uzyskam komórek? Więcej czy mniej niż z 50ml drożdży ze sklepu? A może da się oszacować jakiś mnożnik, np. 1l startera z 50ml gęstwy odpowiada 100ml gęstwy w takim samym wieku? A może to po prostu czysta loteria?

 

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, bo nie wiadomo w jakiej kondycji masz drożdże. Teoretyzując. W miarę świeża gęstwa będzie miała od 1 do 4 miliardów komórek w 1 mililitrze. Duży rozstrzał. Ilość komórek zależy mocno od tego jak jest mocno zbita gęstwa, to też zależy od szczepu drożdży, ilość żywych komórek w dużej mierze zależy od ekstraktu piwa. Jeżeli masz bardzo mocno zbitą gęstwę i robiłeś słabe piwo, to możesz założyć, że masz około 2-3 miliardów komórek w 1 mililitrze gęstwy.  W takim wypadku nie licz na spektakularny przyrost komórek w starterze 1 litrowym. Drożdże nie namnożą się powyżej pewnej gęstości na mililitr w domowych warunkach. Jakiś czas temu odpowiadałem na pytanie bardzo mocno powiązane w tym wątku, zerknij, może Ci się przyda, jest tam wykres przyrostu komórek drożdżowych: 

 

 

Nie jest też to loteria. Jeżeli będzie ich za dużo, to nie osiągniesz przyrostu. Bonusem w takiej sytuacji może być ich odżywienie/rewitalizacja. O tym też pisałem ostatnio w tym miejscu:

 

Realnie na to patrząc, pewnie będziesz miał w takiej ilości gęstwy około 100 mld komórek. Wtedy warto zrobić starter, ale większy aniżeli 1 litr (przy założeniu, że szczepisz standardową brzeczkę 20l ~12-13P)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże nie namnożą się powyżej pewnej gęstości na mililitr w domowych warunkach. Jakiś czas temu odpowiadałem na pytanie bardzo mocno powiązane w tym wątku, zerknij, może Ci się przyda, jest tam wykres przyrostu komórek drożdżowych: 



Dzięki za odpowiedź, w szczególności za wyżej zacytowany fragment. Tak jak myślałem, nie bez powodu robi się startery wielostopniowe.

Chyba zrobię drożdżom rewitalizację, bo czekają już ponad tydzień w lodówce, a jeszcze parę dni zejdzie, zanim zabiorę się za warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, vmario napisał:

 


Dzięki za odpowiedź, w szczególności za wyżej zacytowany fragment. Tak jak myślałem, nie bez powodu robi się startery wielostopniowe.

Chyba zrobię drożdżom rewitalizację, bo czekają już ponad tydzień w lodówce, a jeszcze parę dni zejdzie, zanim zabiorę się za warzenie.

 

Rewitalizację rób na kilka kilkanaście godzin przed planowanym warzeniem. W innym przypadku rozbudzisz im apetyt i znowu zafundujesz głodówkę. Mogą nie być zadowolone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...