vmario 7 Zgłoś Napisano 17 Październik 2018 Załóżmy, że mam 50ml gęstwy dwutygodniowej. Jeżeli zrobię z niej starter 1l 10Blg, to ile uzyskam komórek? Więcej czy mniej niż z 50ml drożdży ze sklepu? A może da się oszacować jakiś mnożnik, np. 1l startera z 50ml gęstwy odpowiada 100ml gęstwy w takim samym wieku? A może to po prostu czysta loteria? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koval_blazej 75 Zgłoś Napisano 17 Październik 2018 https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Tu możesz sobie wyliczyć ilość komórek w starterze z dowolnej ilości startowej. Ile masz komórek na ml gęstwy możesz policzyć mrmaltym 2 josephson i vmario dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DanielN 867 Zgłoś Napisano 17 Październik 2018 Godzinę temu, vmario napisał: Załóżmy, że mam 50ml gęstwy dwutygodniowej. Jeżeli zrobię z niej starter 1l 10Blg, to ile uzyskam komórek? Więcej czy mniej niż z 50ml drożdży ze sklepu? A może da się oszacować jakiś mnożnik, np. 1l startera z 50ml gęstwy odpowiada 100ml gęstwy w takim samym wieku? A może to po prostu czysta loteria? Nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, bo nie wiadomo w jakiej kondycji masz drożdże. Teoretyzując. W miarę świeża gęstwa będzie miała od 1 do 4 miliardów komórek w 1 mililitrze. Duży rozstrzał. Ilość komórek zależy mocno od tego jak jest mocno zbita gęstwa, to też zależy od szczepu drożdży, ilość żywych komórek w dużej mierze zależy od ekstraktu piwa. Jeżeli masz bardzo mocno zbitą gęstwę i robiłeś słabe piwo, to możesz założyć, że masz około 2-3 miliardów komórek w 1 mililitrze gęstwy. W takim wypadku nie licz na spektakularny przyrost komórek w starterze 1 litrowym. Drożdże nie namnożą się powyżej pewnej gęstości na mililitr w domowych warunkach. Jakiś czas temu odpowiadałem na pytanie bardzo mocno powiązane w tym wątku, zerknij, może Ci się przyda, jest tam wykres przyrostu komórek drożdżowych: Nie jest też to loteria. Jeżeli będzie ich za dużo, to nie osiągniesz przyrostu. Bonusem w takiej sytuacji może być ich odżywienie/rewitalizacja. O tym też pisałem ostatnio w tym miejscu: Realnie na to patrząc, pewnie będziesz miał w takiej ilości gęstwy około 100 mld komórek. Wtedy warto zrobić starter, ale większy aniżeli 1 litr (przy założeniu, że szczepisz standardową brzeczkę 20l ~12-13P) 1 vmario dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vmario 7 Zgłoś Napisano 26 Październik 2018 Drożdże nie namnożą się powyżej pewnej gęstości na mililitr w domowych warunkach. Jakiś czas temu odpowiadałem na pytanie bardzo mocno powiązane w tym wątku, zerknij, może Ci się przyda, jest tam wykres przyrostu komórek drożdżowych: Dzięki za odpowiedź, w szczególności za wyżej zacytowany fragment. Tak jak myślałem, nie bez powodu robi się startery wielostopniowe.Chyba zrobię drożdżom rewitalizację, bo czekają już ponad tydzień w lodówce, a jeszcze parę dni zejdzie, zanim zabiorę się za warzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DanielN 867 Zgłoś Napisano 26 Październik 2018 Godzinę temu, vmario napisał: Dzięki za odpowiedź, w szczególności za wyżej zacytowany fragment. Tak jak myślałem, nie bez powodu robi się startery wielostopniowe. Chyba zrobię drożdżom rewitalizację, bo czekają już ponad tydzień w lodówce, a jeszcze parę dni zejdzie, zanim zabiorę się za warzenie. Rewitalizację rób na kilka kilkanaście godzin przed planowanym warzeniem. W innym przypadku rozbudzisz im apetyt i znowu zafundujesz głodówkę. Mogą nie być zadowolone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach