Jump to content
EU8N

Blg za wysokie...

Recommended Posts

Witam.

  Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach  i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne?

Edited by EU8N

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temp. zacierałeś? Generalnie s-33 odferementowują dosyć płytko. Jeśli zatarłeś na słodko to raczej poniżej tych 5 blg nie zejdzie. Jeśli czułeś coś związanegi z jabłkiem to może byc aldehyd octowy, tym bardziej, że z czasem słabnie, albo podczas butelkowania rozlałeś piwo na szyjke i kapsel i teraz czuć taki ocet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, EU8N napisał:

Witam.

  Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach  i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne?

 

Cześć,

 

Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta.

 

I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

 

Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, elninio napisał:

No wkleił Ci kokega linka- tam wszystko masz

Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania.

Edited by EU8N

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Undeath napisał:

 

Cześć,

 

Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta.

 

I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

 

Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. 

Dziękuję za podpowiedź.Wiem ,że przy przelewaniu za dużo napowietrzalem.Bo fermentacja była ok do 2 blg spadło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, EU8N napisał:

Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania.

W ostatnim punkcie jest napisane o przchowywaniu w 12°C. Tylko czas może zredukować. Nie ma magicznych sposobów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...