Skocz do zawartości
Urbixturbix

Żywotność startera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem bo nie wiem czy muszę kupić nowe drożdże. W tamtym tygodniu zamierzałem się z uwarzeniem piwka, jednak miałem drożdże 3 miesiące po terminie. Zrobiłem starter w środę 10 października no i tak wszystko się układa, że jeszcze nie zacząłem warzyć. Jaka może być żywotność takiego startera? Kupować nowe drożdże?  Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże to drożdże,nie ważne czy z gęstwy czy że startera. Jeśli przechowujesz w lodówce nic mi nie powinno być . Jeśli boisz się o kondycję,daj im trochę jedzonka i podkręć jeden dzień.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 17.10.2018 o 05:57, Thorgall napisał:

Drożdże to drożdże,nie ważne czy z gęstwy czy że startera. Jeśli przechowujesz w lodówce nic mi nie powinno być . Jeśli boisz się o kondycję,daj im trochę jedzonka i podkręć jeden dzień.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 


 

 

A czy suche też trzeba trzymać w lodówce?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
54 minuty temu, garot napisał:

A czy suche też trzeba trzymać w lodówce?

@garot najlepiej w lodówce, wtedy tracą tylko kilka procent żywych komórek w skali roku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 godzin temu, Daniel() napisał:

@garot najlepiej w lodówce, wtedy tracą tylko kilka procent żywych komórek w skali roku. 

dzięki za informację, ja cały czas trzymałem gdzieś w paczce do czasu warzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×