Skocz do zawartości
daniello256

Ciemne słodkawo karmelowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

 

zastanawiam się powolutku nad kolejną warką ;) 

tym razem chciałbym uwarzyć coś ciemnego i chętnie słodkawo-karmelowego, może z jakimś dodatkiem ziaren kawy?  :) mam kilka słodów karmelowych więc można coś ciekawego wykombinować ;)

 

taka prostą recepturkę wymyśliłem przeglądając jakie mam jeszcze słody :)

 

Monachijski typ 2 - 4 kg

Caramel sweet - 0,5 kg 

 

zastanawiałem sę nad dodaniem jeszcze ok 0,3 carared ;) może jeszcze trochę wiedeńskiego? :) czy już za dużo kombinuję? jak sądzicie?

 

chmielić wymyśliłem sobie 40 g Saaz ( mam to i lubelski i szyszki sylva i comet)

 

ma  wgl sens ten skład? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z bazą w postaci Municha II to niezły zamulacz może wyjść i bardziej będzie chlebowy niż karmelowy.

 

Ja słodkiego karmelowca zrobiłbym na pilsie (czy Pale Ale) jako bazie (może z 20% Municha) do tego z 0,5kg jasnego karmelu (z 60-80EBC) i z 0,3kg ciemnego karmelu (koło 300EBC), chmiel na z 30 IBU (może nawet mniej zależy już jak chcesz balans przesunąć).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, kantor napisał:

Z bazą w postaci Municha II to niezły zamulacz może wyjść i bardziej będzie chlebowy niż karmelowy.

mam w tej chwili jeszcze 4 kg wiedeńskiego, 1 kg pilzneńskiego, manachijskiego 15ebc 1,5 kg,  proponujesz monacha II zastąpić? czym? nada się coś z tych co mam?jasny karmel też jeszcze znajdę :D  caramel pils 0,7 kg cara clair chyba to tez jasny 😜  z chmielem to raczej w tym przypadku bardziej na aromat niż gorycz ale na pewno nie zbyt mocno zeby jakos w miare sie komponowało :) bo zaraz jakiś ulep z tego wyjdzie :D  a że nie mam doświadczenia w układaniu receptur dlatego Was pytam o zdanie :) fajnie gdyby coś się udało ułożyć z tego co mam i żeby w składzie to nie było z miliona słodów :D 

 

to może coś na wiedeńskim z udziałem pilzneńskiego?np.

wiedeński 3kg

pilzneński 1kg

monach typ1 1,5kg? 

caramel sweet 0,5kg 

cara clair 0,3kg? 

lepiej? w dobrym kierunku kombinuję?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie chcesz blg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, kantor napisał:

akie chcesz blg?

przy moim "doświadczeniu" z warzeniem, ciężko mi się wypowiedzieć konkretnie jak na razie w tej kwestii... na razie sam sprawdzam i się uczę co zmieniają różne poziomy początkowego blg  czy tylko alkohol czy coś wiecej, ale wstępnie myślałem o ok 12-16? nie chce też żeby było jakieś mocno ciężkie piwo czy mega alkoholowe. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niedecydowany coś jesteś ;)

 

To może tak:

wiedeński 3kg

pilzneński 1kg

monach typ1 0,5kg? 

caramel sweet 0,5kg 

cara clair 0,2kg?

 

Chmiel tylko na goryczkę na koło 30 IBU, neutralne drożdże.

 

Powinno wyjść koło 13-14 °Blg, powinno być lekko słodko i karmelowo, tylko kolor to będzie max ciemny bursztyn.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, kantor napisał:

Niedecydowany coś jesteś ;)

 

Zmieniłem zdanie troszkę skoro z monacha II ma wyjśc chleb i to cięzki 😜 Może źle się wypowiedziałem 😜 zdecydowany na tyle, że wiem co chcę osiągnąć ale na razie nie jestem pewien jakich składników użyć i jakie BLG celować ;) i dlatego proszę Was o pomoc ;)

1 godzinę temu, kantor napisał:

To może tak:

wiedeński 3kg

pilzneński 1kg

monach typ1 0,5kg? 

caramel sweet 0,5kg 

cara clair 0,2kg?

wszystko mam i też mniej więcej o czymś podobnym myślałem ;) więc możliwe że to pójdzie ;) 

 

1 godzinę temu, kantor napisał:

Chmiel tylko na goryczkę na koło 30 IBU, neutralne drożdże.

nada się saaz albo lubelski? drożdże S-04 będą ok(takie mam :D i dolniaki mam ale chyba za ciepło jeszcze :D )?

 

 

1 godzinę temu, kantor napisał:

Powinno wyjść koło 13-14 °Blg, powinno być lekko słodko i karmelowo, tylko kolor to będzie max ciemny bursztyn.

i bardzo fajnie ! :D  lepiej by było mocno ciemne ale to też coś ciekawego :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dowolny chmiel będzie ok, na S-04 to wyjdzie owocowo-karmelowe ale też będzie ciekawie, powinien być taki Bittter, tylko ze ściętym chmielem.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

saaz na goryczke sie nada? niby to jest aromatyczny ;) mam jeszcze jakies z gozdawy z brewkitu coopersa, zdaje sie pilsner, moze te? chyba ze jakies inne polecisz bardziej? czy nie kombinowac i dawac S-04?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, kantor napisał:

Z bazą w postaci Municha II to niezły zamulacz może wyjść i bardziej będzie chlebowy niż karmelowy.

 

Kiedyś uwarzyłem piwo z takim zasypem 

2.0 kg Monachijski II
1.8 kg Monachijski I
0.4 kg Owsiany
0.2 kg zakwaszający
0.2 kg Karmelowy 30
0.0 5kg Pszeniczny czarny ( dodatek do wysładzania )

I było jak piszesz - póki jeszcze było dość świeże i goryczka i aromat chmielowy był mocniejszy to w zimie i wczesnej wiosny piło się znośnie ( ale optymalnie to 2x 0.5 pt ) to z wiekiem traciło na pijalności 

Edytowane przez FurioSan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, daniello256 napisał:

saaz na goryczke sie nada? niby to jest aromatyczny ;) mam jeszcze jakies z gozdawy z brewkitu coopersa, zdaje sie pilsner, moze te? chyba ze jakies inne polecisz bardziej? czy nie kombinowac i dawac S-04?

 

Nada, ja mając tylko te do wyboru dałbym S-04, po prostu piwo będzie bardziej estrowe.

 

edit:

11 minut temu, FurioSan napisał:

Kiedyś uwarzyłem piwo z takim zasypem (...)

 

Na samym Monachu robiłem ale bez karmelu i trochę ciężkie były, tak z 20-30% dodatek pilzneńskiego dodaje pijalności ale to wychodzą piwa słodowo-chlebowe, karmelowca robiłbym na pilzneńskim :)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobra to chyba zrobie to co mi ostatnie @kantor napisałeś :D na wiedeńskim i pilzneńskim  a co powiecie jak bym dał typ2 zamiast typ1? ma to sens?  wyjdzie np cos takiego: 

 

wiedeński (3kg-4kg?) dla 3 kg ok 52%

pilzneński 1kg                            ok  17% 

monach typ2 (0,5kg-1 kg?)    ok 17 % dla 1 kg

caramel sweet 0,5kg                ok 8,6 %

cara clair 0,3kg                          ok5,2%

a może carared?( 40-60 EBC przyciemni piwko?)

 

 

czy wtedy Saaz dać na 60' gotowania? jak uważacie? 40 g nie za duzo?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, daniello256 napisał:

czy wtedy Saaz dać na 60' gotowania? jak uważacie? 40 g nie za duzo?

Na 60' co do ilości wrzuć sobie recepturę do jakiegoś kalkulatora i wylicz na 30 IBU uwzględniając ilość AK chmielu,  poza tym wtedy będziesz miał też przewidywalne blg z tego zasypu.

 

Co do zamiany nie umiem Ci poradzić, po prostu profil słodowy będzie trochę inny, a ja nie wiem czego oczekujesz od tego piwa, ja jakbym chciał piwa karmelowego (jak pisałeś w pierwszym poście) to zrobiłbym na pilzneńskim + karmele, co już pisałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, kantor napisał:

wylicz na 30 IBU uwzględniając ilość AK chmielu,  poza tym wtedy będziesz miał też przewidywalne blg z tego zasypu

Dzięki :D będę próbował i dam znać co z tego wyjdzie :D ciekawi mnie co wyjdzie na wiedeńskim :D niby jest bardzo podobny do pizneńskiego więc ma to jakiś sens chyba 😜

 

później jeszcze na spokojnie przed warzeniem przeanalizuje kolejno słody razem i osobno i zobaczę czy zostawię to tak jak wyżej :D  ale chyba tak zostanie :P 

tylko nie wiem czy dać tam jeszcze ten 1kg monacha typ2 :P czy to nie będzie poprostu za dużo :D

 

a co sądzicie o zacieraniu? jakim sposobem ?jakieś podpowiedzi? jednotemperaturowo? (66-70oC) dwu? (68oC 60' i 72 oC 30'?) może coś jeszcze innego?

Edytowane przez daniello256

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, daniello256 napisał:

ciekawi mnie co wyjdzie na wiedeńskim :D niby jest bardzo podobny do pizneńskiego więc ma to jakiś sens chyba

No nie do końca ;)

 

Tak naprawdę to zrób na dowolnym zasypie i będziesz korygował w następnym warkach, trudno jest analizować wpływ słodów nie wiedząc co one wnoszą.

Dydaktycznie najlepiej jest robić piwa z jak najprostszymi zasypami.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 16.10.2018 o 14:35, daniello256 napisał:

a może carared?( 40-60 EBC przyciemni piwko?)

mam rację ? czy już za dużo z tym kombinuję? wszelkie uwagi mile widziane bo jutro przewiduję warzenie :D pomożecie? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×