Jump to content
Saladyn

Zakwasznie problem

Recommended Posts

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Saladyn napisał:

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

dokwasisz na cichej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st.

 

czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy.

poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, nike21 napisał:

jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st.

 

czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy.

poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach?

 

Nie używałem ale pomysł jest średni... Jak powstrzymasz granaty? Przy fermentacji mlekowej wydziela się też CO2, więc dla mnie trochę z czapy pomysł ładowanie takiego piwa niedofermentowanego i niezakwaszonego w butelki. Ja bym przy użyciu tego szczepu dobrze natlenił brzeczkę, a następnie przetrzymał piwo z miesiąc na fermentacji nawet. Sprawdzając co jakiś czas smak. dopiero lał w butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz, że to co napisze sklep to zazwyczaj przetłumaczone nieudolnie bełkoty z stron producenta? Potem się domyślaj co autor miał na myśli. Generalnie też nie napisali źle, dojrzewanie w butelkach po zakończonej fermentacji powinno mniej więcej dla tego piwa tyle wynosić. Ja tam polecam przeczytać: 

https://pspd.org.pl/blog/wiki/berliner-weisse/

 

Przekonywałbym się do słów Codera o długiej fermentacji, a potem po zakończonej fermentacji do dłuższego leżakowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Undeath napisał:

Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało ;)

 

Jest jakiś wzór lub kalkulator żeby wiedzieć ile mniej więcej dodać kwasu mlekowego żeby zbić ph do pożądanej wartości ? (nie chce przesadzić  z ilością )

Edited by Saladyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma za bardzo. Ogólnie 4 ml na 1 litr przy normalnym pH piwa zakwasza go już mocno (kwas mlekowy 80%). Więc kwestia prób i błędów raczej - każdy ma inny poziom kwaśności w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Saladyn napisał:

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

Próbowałeś brzeczki czy tylko zmierzyłeś pH? Bo pomiary paskami do niczego się nie nadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak czuć kwas to raczej na pewno nie jest pH 4,5. Brzeczka nie będzie jakoś oporowo kwaśna, bo jest tam tona kontrujących kwaśność cukrów. Po fermentacji wyjdzie bardziej. 

 

Jeszcze kwestia jaki probiotyk w jakiej ilości i temperatura zakwaszania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...