Skocz do zawartości
Saladyn

Zakwasznie problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Saladyn napisał:

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

dokwasisz na cichej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało ;)

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st.

 

czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy.

poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, nike21 napisał:

jutro planuję swoją warkę Berlinera na drożdżach Wyeast 3191. z tego co doczytałem to po prostu zaszczepiam drożdżami z bakteriami które są w opakowaniu i po fermentacji ma to dojrzewać w butelkach. czy tak właśnie ma być? czy może zrobić coś inaczej? planuję zacieranie 60", chmielenie 15' na 4,1 IBU (wg BS) i fermentację w temp ok 20st.

 

czytałem też że można dorzucić chmielu na cichą który zahamuje proces kwaśnienia ale w tym przypadku chyba nie ma sensu skoro piwo ma kwaśnieć w butelkach do 6 m-cy.

poradzi ktoś jak to najlepiej wykonać na w/w drożdżach?

 

Nie używałem ale pomysł jest średni... Jak powstrzymasz granaty? Przy fermentacji mlekowej wydziela się też CO2, więc dla mnie trochę z czapy pomysł ładowanie takiego piwa niedofermentowanego i niezakwaszonego w butelki. Ja bym przy użyciu tego szczepu dobrze natlenił brzeczkę, a następnie przetrzymał piwo z miesiąc na fermentacji nawet. Sprawdzając co jakiś czas smak. dopiero lał w butelki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, że to co napisze sklep to zazwyczaj przetłumaczone nieudolnie bełkoty z stron producenta? Potem się domyślaj co autor miał na myśli. Generalnie też nie napisali źle, dojrzewanie w butelkach po zakończonej fermentacji powinno mniej więcej dla tego piwa tyle wynosić. Ja tam polecam przeczytać: 

https://pspd.org.pl/blog/wiki/berliner-weisse/

 

Przekonywałbym się do słów Codera o długiej fermentacji, a potem po zakończonej fermentacji do dłuższego leżakowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Undeath napisał:

Dodaj kwas mlekowy jak skończy się burzliwa, albo do rozlewu. Przed tym spróbuj piwo czy faktycznie nie jest już kwaśne, bo może akurat będzie Ci odpowiadało ;)

 

Jest jakiś wzór lub kalkulator żeby wiedzieć ile mniej więcej dodać kwasu mlekowego żeby zbić ph do pożądanej wartości ? (nie chce przesadzić  z ilością )

Edytowane przez Saladyn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za bardzo. Ogólnie 4 ml na 1 litr przy normalnym pH piwa zakwasza go już mocno (kwas mlekowy 80%). Więc kwestia prób i błędów raczej - każdy ma inny poziom kwaśności w smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, Saladyn napisał:

Witam uwarzyłem przed wczoraj Berliner Weisse, brzeczkę zakwaszałem w kotle(probiotykiem).Niestety po 48 godzinach ph spadło mi tylko do 4,5 i stąd tez moje pytanie czy da się teraz jeszcze coś zrobić by obniżyć  chodź trochę ph?. Piwo jest obecnie na etapie fermentacji burzliwej. Pozdrawiam 

Próbowałeś brzeczki czy tylko zmierzyłeś pH? Bo pomiary paskami do niczego się nie nadają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak czuć kwas to raczej na pewno nie jest pH 4,5. Brzeczka nie będzie jakoś oporowo kwaśna, bo jest tam tona kontrujących kwaśność cukrów. Po fermentacji wyjdzie bardziej. 

 

Jeszcze kwestia jaki probiotyk w jakiej ilości i temperatura zakwaszania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×