Skocz do zawartości
Joosto

Browar Radmir

Rekomendowane odpowiedzi

#100 Brown Ale 11,5°Blg 

11.10.2018

Rozpocząć jakoś trzeba, tak więc rozpoczynałem dziewięćdziesięcioma dziewięcioma warkami. Dzisiaj pyknie setna, ale nie że jakoś spektakularnie. Prosto, zwyczajnie.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka: ok. 25 IBU

Barwa: ok. 22 EBC

Gęstość końcowa: 2,5Blg

Alkohol: 4,5%

Nagazowanie: 2,0 v/v

 

Zasyp:

MepAle Malteurope 5EBC 4000g

Brown Crisp 120-150EBC 300g

Czekoladowy Castle 900 EBC 90g

Zacieranie:

15 litrów wody 

52°C - 10min

66-65°C - 60min

72°C - 10min 

74°C

Wysładzanie:

15L wody 78°C.

Vorlauf – 4litry

Chmielenie:

Bramling Cross 7,5% 20g/MH

Bramling Cross 7,5% 30g/60min

Czas gotowania: 90min

Mech irlandzki uwodniony 5g /10min

 

 

Drożdże: Wyeast 1098 British Ale nr.serii 11091018, bujane na starterze 16h

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C + litrowy starter

Fermentacja burzliwa :

14-15 °C /4dni

17°C/ trwa

Notatki:

11.10.2018 Końcówka słodu z worka MepAle jakaś trefna. Sporo nieodkiełkowanego ziarna.

Drożdże szybki start (4h), schładzam niżej do 14°C.

12.10.-15.10.2018 - 14-15 °C.

16.10.2018 - 17 °C

10.11.2018 Butelkowane. Refermentacja syropem z 90g cukru. Piwo bardzo klarowne. WY 1098 całkiem niezłe -  pociągnę jeszcze kilka warek na gęstwach. Póki co ,część drożdży idzie w fiolkę z solą - na pewno do nich wrócę. Wyszło 41 butelek zacnie zapowiadającego się piwa.

 

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#101 Beliner Weisse z owocami  5°Blg 

14.10.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 5°Blg (mierzona już po 27 godzinnym działaniu L. plantarum)

Goryczka: ok. 6 IBU

Barwa: ok. ? EBC

Gęstość końcowa: 3Blg

Alkohol: 1%

Nagazowanie: 3,5% v/v

 

Zasyp:

Chateau Pilsen Castle Malting 3-3.5EBC 1400g

Wheat Bestmaltz 3.5-6EBC 1400g

Zacieranie:

8 litrów wody 

63-62°C - 15min

71-70°C - 60min

72°C - 5min 

74°C

Wysładzanie:

15L wody 78°C.

Vorlauf – 5 litrów

Chmielenie:

Hallertauer Blanc 8.9 % - 6g/60min.

Czas gotowania: 60min

Drożdże: planowane – Safale US-05 nr.serii 01 2021 - rehydratyzowane

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : Po napowietrzeniu wiertarką i dodaniu drożdży ( 18°C) poszło na balkon - 11°C. Potem stopniowe podnoszenie temperatury.

6 dni/14-15°C 

od 7 dnia/ 17°C

 

Dodatki:

Owoce mrożone : mieszanka czerwonych i czarnych porzeczek, maliny, jagody, jeżyny.

Notatki:

14.10.2018 Po wysładzaniu gotowanie 15min, chłodzenie do 40st. C. Dodana zawartość 15 kapsułek Sanprobi IBS (L. plantarum). Ogrzewanie kocem elektrycznym 35-37 st.C od godz. 15.00, przyjmując, że koc osiąga temp. roboczą w 30 min.

15.10.2018 Zakwaszanie zajęło w sumie 27h/temp. 34°C. Kwaśność fajna, lekka, nie wykrzywia twarzoczaszki.

22.10.2018 Dodane 2kg mrożonych owoców.

11.11.2018 Butelkowanie. Na owocach wyrosły jakieś dzikusy. Zapach ok, więc poszło w butelki. Będę musiał kontrolować nagazowanie, żeby nie wyprodukować handgranatów.

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#102 KLON CZ/C6 11,5°Blg : INFEKCJA, śmierdzi kiszoną kapustą, na powierzchni biofilm dzikich. Kanał

25.10.2018

Nazwa to trochę zmyła, bo to nie klon jakiegoś piwa tylko piwo z polskim eksperymentalnym chmielem ( a właściwie to chmiel hodowlany, który nie uzyskał statusu odmiany), z którego chcę wydobyć aromat. Poza przybliżoną zawartością alfa kwasów nie wiadomo nic. Po roztarciu szyszki aromat ziołowy, trochę żywiczności, nikła cytrusowość (cytryna ?). Właściwie to eksperyment dwuwymiarowy, bo jeszcze drożdże pozyskane z butelki sposobem @Daniel()

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka: ok. 22 IBU

Barwa: ok. 8 EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: 2,5 v/v

 

Zasyp:

Chateau Pilsen Castle Malting 3-3.5EBC 3100g

MepAle Malteurop 4-8EBC 400g

Toasted Wheat Crisp 22-33EBC 400g

Dekstrynowy Viking 10-16EBC 100g

Zacieranie:

12 litrów wody

52 °C – 5min

68-66°C - 60min

72°C - 10min 

74°C

Wysładzanie:

16L wody 78°C.

Vorlauf – 5 litrów

Chmielenie:

Zeus 14,4%  10g/FWH

Klon CZ/C6 ok. 5%aa  szyszka 15g/ 0min

Klon CZ/C6 szyszka 16g/hopstand 20min. 76°C

Czas gotowania: 60min

Mech irlandzki 4g uwodniony/15min

Drożdże: Grodziskie + German Ale starter III (IV?) stopniowy (butelka, kolba 300ml, 1000ml, 2000ml)

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 25.10-28.20 : aktywna fermentacja w temp. 11-14°C

Notatki:

25.10.2018 Drożdże tydzień wcześniej pozyskane z Dobosza, stopniowo namnażane. Przy każdym starterze dość uparcie próbowały wyleźć z kolby.

28.10.2018 Zaczyna śmierdzieć Belzebubem, burzliwa w pełni lecz śmiało idzie w niskich temperaturach.

31.10.2018 Po 5 dniach fermentacji temperatura podniesiona do 18 °C. Piana obfita, wysoka (5cm)

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#102 MILK STOUT 14°Blg 

08.11.2018

Warka na zasadzie pozbywania się starszych zapasów słodów i chmieli. Wybór padł na Waiter’a z Brokreacji tylko ma być lżej, czyli zamiast kelnera powstała kelnerka.

 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14°Blg

Goryczka: ok. 47 IBU

Barwa: ok. 39 EBC

Gęstość końcowa: 5,6Blg

Alkohol: 5,2%

Nagazowanie: 1,9% v/v

 

Zasyp:

Pale Ale Bestmaltz 5-7EBC 2100g

MepAle Malteurop 4-8EBC 600g

Czekoladowy jasny Viking 350-450EBC 170g

Cafe Light Castle 250EBC 150g

Cafe Castle 500EBC 150g

Carafa III Weyermann 100g

Zacieranie:

15 litrów wody

68-67°C - 75min

72°C - 10min 

74°C

Wysładzanie:

16L wody 78°C.

Vorlauf – 6 litrów

Chmielenie:

Pekko 17,5%  15g/60min

Zeus 14,4% 7g + Pekko 17,5% 7g/25min

Czas gotowania: 60min

Laktoza 500g/5min

Drożdże: gęstwa FM 13 ( I ). Imprezę rozkręcił DJ Mieszadło.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 17 °C.

 

Notatki:

08.11.2018. Carafa III 100g – cold brew – dodana do wysładzania. Przy wysładzaniu zawrócone 6L filtratu, bo sraczwężyk zamiast leżeć poziomo, zrobił jakieś wygibasy. Pod koniec filtracja zwolniła i trzeba było nacinać złoże. Schłodzona brzeczka do 18 st. Wyszło 24l, blg 14 (więcej piwa – mniej balingów :)).

01.11.2018 Kelnerka nabita w butelkę . Syrop z 105g cukru.

 

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#103 RED IPA 15,5°Blg 

22.11.2018

Przymiarka do Rzeźnika z Brokreacji.

 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,5°Blg

Goryczka: ok. 77 IBU

Barwa: ok. 29 EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: ? v/v

 

Zasyp:

Pale Ale Bestmaltz 5-7EBC 4500g

Carafa III Weyermann 100g

Zacieranie:

15 litrów wody

66-65°C - 60min

72°C - 10min 

74°C

Wysładzanie:

12L wody 78°C.

Vorlauf – 6 litrów

Chmielenie:

Tomahawk 15.8%  10g/60min

Citra 14.2% 15g + Pekko 17,5% 15g/30min

Citra 14.2% 15g + Pekko 17,5% 15g + Huell Melon 6.8% 15g/15min

Czas gotowania: 90min

Odparowanie bardzo wysokie, a to ze względu na wiatr i niską temperaturę na balkonie.

Drożdże: gęstwa Wyeast 1098 British Ale ( I ). Imprezę rozkręcił DJ Mieszadło.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 15st.

 

Notatki:

22.11.2018. Carafa III 100g – cold brew 20h  – dodana do zacieru o temp. 74 st.

Ze względu na bardzo wysokie odparowanie wyszło 15l + korekta wody do 20 l

Schłodzona brzeczka do 18 st., napowietrzona wiertarką. Fermentor wystawiłem na balkon żeby schłodzić jeszcze bardziej i zacząć od 14 st. Jednak zacznę jeszcze niżej bo zapomniałem zabrać i stał całą noc ( a na zewnątrz 0 ). Zaczynam lubić te drożdże....fermentacja w pełni ! pomimo zimna.

09.12.2018 Po 14 dniach fermentacji dodano : Huell Melon 35g, Citra 20g, Pekko 20g, Tomahawk 20g

 

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#104 BRITISH GOLDEN ALE 12,5°Blg 

29.11.2018

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,5°Blg

Goryczka: ok. 34 IBU

Barwa: ok. 6 EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: ? v/v

 

Zasyp:

Pilzen Bestmatz 3-5EBC 2200g

Pale Ale Bestmaltz 5-7EBC 2100g

Pszenica niesłodowana 200g dodana podczas podgrzewania wody do 70 °C.

Zacieranie:

13 litrów wody

67-65°C - 60min

72°C - 15min 

74°C

Wysładzanie:

16L wody 78°C.

Vorlauf – 7 litrów

Chmielenie:

Tomahawk 15.8%  10g/60miin

EKG 5,8% 10g/30min

EKG 5,8% 30g/15min

EKG 5,8% 10g/1min

Czas gotowania: 60min

Mech irlandzki 5g/10min

Drożdże: gęstwa Danstar Notthingham ( I ). Imprezę rozkręcił DJ Mieszadło.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 15 °C

Notatki:

29.11.2018. Po gotowaniu w punkt 20 l, Blg 12,5

Schłodzona brzeczka do 18 st., napowietrzona wiertarką , dodane drożdże. Do chłodzenia na balkonie do 15 °C - po 7 godzinach od zadania drożdży, widoczne oznaki fermentacji.

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#105 PSZENICA Z TRAWĄ 11,5°Blg 

06.12.2018

Parametry:

Gęstość początkowa:11,5 °Blg

Goryczka: ok. ? IBU

Barwa: ok. 9 EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: ? v/v

 

Zasyp:

Wheat Bestmatz 3-5EBC 4000g

Toasted Wheat  Crisp 22-35EBC 300g

Pszenica niesłodowana 200g

Zacieranie:

15 litrów wody

67-65°C - 90min

72°C - 15min 

74°C

Wysładzanie:

16L wody 78°C.

Łuska ryżowa 200g

Vorlauf – 7 litrów. Filtracja ślamazarnie : 3h

Chmielenie:

Lubelski szyszka (zbiór własny) ?%aa/45g/MH

Hallertau Blanc 8,9%aa/15g/10min

Cascade szyszka (zbiór własny) ?%aa/45g/0min

Czas gotowania: 60min

Dodatki : Trawa cytrynowa 15g, Turówka wonna 5g / 0 min.

Drożdże: gęstwa Danstar Notthingham ( I ).

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 15 °C

 

Notatki:

06.12.2018. Po gotowaniu w punkt 20 l, Blg 11,5

Schłodzona brzeczka do 18 st., napowietrzona wiertarką , dodane drożdże. Dochłodzenie na balkonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#106  90 NA BOGA 10°Blg 

08.12.2018 Sesyjne czerwone Pale Ale. Zrobione „ NA BOGA”  :) 90 zacieranie/gotowanie.

Parametry:

Gęstość początkowa:10 °Blg

Goryczka: ok. 50 IBU

Barwa: ok. 22 EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: ? v/v

 

Zasyp:

Pale Ale Bestmatz 3-5EBC 2800g

Monachijski II Viking 300g

Płatki owsiane błyskawiczne 500g

Jęczmień prażony Viking 900EBC 70g

Zacieranie:

12 litrów wody

68-66°C - 75min

72°C - 15min 

74°C + jęczmień prażony

Wysładzanie:

19L wody 78°C.

Vorlauf – 8 litrów.

Chmielenie:

Tomahawk 15,8%aa/10g/FWH

Citra 14,2%aa 15g/15min

Cashmere 6,5%aa 15g/10min

Cashmere 6,5%aa + Citra 14,2%aa po 35g/0min

Plan na chmielenie na zimno : Huell Melon 50g + Hallertauer Blanc 15g

Czas gotowania: 90min

Dodatki :

Mech irlandzki 6,5g/ 10 min

Drożdże: gęstwa FM 13

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : 17 °C

 

Notatki:

08.12.2018. Po gotowaniu – za dużo o 1l -  21 l, Blg 10

Schłodzona brzeczka do 19 st., napowietrzona wiertarką , dodane drożdże. Do dochłodzenia na balkonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×