Skocz do zawartości
Joosto

Browar Radmir

Rekomendowane odpowiedzi

#100 Brown Ale 11,5°Blg 

11.10.2018

Rozpocząć jakoś trzeba, tak więc rozpoczynałem dziewięćdziesięcioma dziewięcioma warkami. Dzisiaj pyknie setna, ale nie że jakoś spektakularnie. Prosto, zwyczajnie.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka: ok. 25 IBU

Barwa: ok. 22 EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 1,8 v/v

 

Zasyp:

MepAle Malteurope 5EBC 4000g

Brown Crisp 120-150EBC 300g

Czekoladowy Castle 900 EBC 90g

Zacieranie:

15 litrów wody 

52°C - 10min

66-65°C - 60min

72°C - 10min 

74°C

Wysładzanie:

15L wody 78°C.

Vorlauf – 4litry

Chmielenie:

Bramling Cross 7,5% 20g/MH

Bramling Cross 7,5% 30g/60min

Czas gotowania: 90min

Mech irlandzki uwodniony 5g /10min

 

 

Drożdże: Wyeast 1098 British Ale nr.serii 11091018, bujane na starterze 16h

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C + litrowy starter

Fermentacja burzliwa :

14-15 °C /4dni

17°C/ trwa

Notatki:

11.10.2018 Końcówka słodu z worka MepAle jakaś trefna. Sporo nieodkiełkowanego ziarna.

Drożdże szybki start (4h), schładzam niżej do 14°C.

12.10.-15.10.2018 - 14-15 °C.

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#101 Beliner Weisse z owocami  ?°Blg 

14.10.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 5°Blg (mierzona już po 27 godzinnym działaniu L. plantarum)

Goryczka: ok. 6 IBU

Barwa: ok. ? EBC

Gęstość końcowa: ?Blg

Alkohol: ?%

Nagazowanie: ? v/v

 

Zasyp:

Chateau Pilsen Castle Malting 3-3.5EBC 1400g

Wheat Bestmaltz 3.5-6EBC 1400g

Zacieranie:

8 litrów wody 

63-62°C - 15min

71-70°C - 60min

72°C - 5min 

74°C

Wysładzanie:

15L wody 78°C.

Vorlauf – 5 litrów

Chmielenie:

Hallertauer Blanc 8.9 % - 6g/60min.

Czas gotowania: 60min

Drożdże: planowane – Safale US-05 nr.serii 01 2021 - rehydratyzowane

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa : Po napowietrzeniu wiertarką i dodaniu drożdży ( 18°C) poszło na balkon - 11°C. Potem stopniowe podnoszenie temperatury.

Dodatki:

Owoce mrożone( ? )

Notatki:

14.10.2018 Po wysładzaniu gotowanie 15min, chłodzenie do 40st. C. Dodana zawartość 15 kapsułek Sanprobi IBS (L. plantarum). Ogrzewanie kocem elektrycznym 35-37 st.C od godz. 15.00, przyjmując, że koc osiąga temp. roboczą w 30 min.

15.10.2018 Zakwaszanie zajęło w sumie 27h/temp. 34°C. Kwaśność fajna, lekka, nie wykrzywia twarzoczaszki.

Edytowane przez Joosto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×