Skocz do zawartości

Pierwsze warzenie z zacieraniem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje pomocy online, jestem na etapie gotowania brzeczki po wysładzaniu, wyszło 21 litrów, w temp 21 C 9-9,5 blg, ile trzeba odparowac zeby wyszło na poziomie 11 blg,

 

Gdzie mozna znaleźć przelicznik wskazania blg w zależności od temeperatury, np w temp 40 C, sciagnalem promash, ale nie wiem gdzie to znaleźć w programie,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jedno pytanie, gotowanie przez 60 minut, to od jakie temeperatury przyjmuje pojęcie że sie gotuje, wiadomo że trzeba najpierw osiągnąć temp bliską wrzeniu, jak mam 80 C to czas już liczę czy nie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak pogotujesz z 1h, to spokojnie dojdziesz do 11blg.

W ProMash szukaj Hydrometer Corection. Wcześniej w Option-Instrument Calibration, musisz wpisać 20C.

Gotowanie liczysz od momentu gdy zawrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.