Jump to content
Sign in to follow this  
logout

Czy to już zakażone?

Recommended Posts

Witam,

jestem tutaj nowy, więc witam wszystkich na początek.

 

To jest moje pierwsze warzenie i nie wiem, czy przypadkiem nie zakaziłem brzeczki.

 

Jest to witbier, fermentowałem 3 tyg. w sumie, nie przelewałem na cichą, żeby przypadkiem nie zakazić, a za pierwszym razem żeby cokolwiek wyszło. Kilka razy otwierałem zobaczyć jak się fermentuje i była ładna brązowa piana, po samo wieczko prawie, ale dzisiaj kiedy otworzyłem żeby zabutelkować już, piany nie było prawie wcale i wydaje mi się, że jest zakażone. Patrzyłem na kilka fotek z zakażonego piwa i dwie były dość podobne, ale nie jestem pewien, czy to zakażenie.

 

Zaznaczam, że piwo nie śmierdzi jakoś specjalnie, podczas fermentacji w pierwszych dniach i później podobnie było.

 

Załączam fotki i proszę o fachową opinię :)

 

Pozdrawiam,

logout.

Edited by logout

Share this post


Link to post
Share on other sites

fotek brak

ale to normalne że piana opada po burzliwej fermentacji.

na powierzchni pozostają czasami brązowe pozostałości chmielin

myślę że nic złego sie nie wydarzyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zwróciłem uwagi, że są za duże.

Trochę mnie josefik uspokoiłeś, ale rzuć jeszcze proszę okiem na te foteczki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże musiały ostro pracować, więc na powierzchni pozostała taka skorupka.

dlatego warto robić cichą wtedy jest jeszcze czas na "ułożenie" się piwa i pozbycie się takich osadów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie śmierdzi ani nie jest strasznie kwaśne to zabutelkuj. Wylać zawsze jeszcze zdążysz :). Według mnie nic się nie dzieje. Piwo na końcu może mieć trochę pozostałości po chmielu, martwych drożdżach, resztki piany itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dekantuj delikatnie /bez tych osadów/ do innego zbiornika i śmiało możesz rozlewać

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dobrze radzą. Ulej najpierw sobie do garnuszka i spróbuj. Powinno smakować jak wygazowane lekko zwietrzałe młode piwo. Jak natomiast smak jest rozjechany i jest niepijalne to będzie jeszcze gorzej .........

Share this post


Link to post
Share on other sites

No spokojnie. Wygląda na końcówkę fermentacji burzliwej.

Jeśli chcesz to najlepiej zlej na cichą, jak nie to butelkuj nie zapominając o dodaniu cukru.

Wszystko będzie ok. :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak tam próbowałeś na smak? Tylko nie próbuj za dużo bo nie będzie co butelkować:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki serdeczne za pomoc.

 

A było to tak....

Po godzinie, dwóch, brązowa piana zeszła do zera. Ściągnąłem delikatnie łychą pozostałości, wszystko co tam pływało, wylałem.

Spróbowałem i było ok, wygazowane, smak średni, trochę kwaskowate, dużo kolendry czuć. Ja byłem bardzo krytyczny, ale dwie inne osoby spróbowały i mówią, że bardzo dobre.

Dodałem oczywiście glukozy spożywczej i rozlałem. Obawiam się tylko, że za dużo tej glukozy, bo wg przepisu miało być 150g na 20l, a mnie wyszło po zabutelkowaniu 30 butelek, więc na oko 15l. Poza tym domowej roboty głowica do kapslownicy (z przejściówki PCV podszlifowanej od środka do prawie-stożka 1:8) nie jest przesadnie rewelacyjna.

 

Także dzięki jeszcze raz i życzę udanych warek.

 

Pozdrawiam,

logout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko trochę dziurawego :), bo próbowałem kiedyś sam zainstalować kranik w pojemniku fermentacyjnym, ale że przy robieniu dziury pękł, to teraz się leje z niego. Kupiłem nowy z pro-dziurą i kranikiem i w nim fermentowałem. Glukozę wsypałem na dno, wlałem brzeczkę, a później wyczyściłem pojemnik właściwy i wlałem do niego spowrotem. Zamieszałem trochę łychą, coby się dobrze rozpuściła glukoza i zabutelkowałem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.