Skocz do zawartości

Browar Kołaczów


Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem sobie że juz czas robić zapiski , ponieważ zacząłem warzyć na całego .

Sprzęt nie do końca skompletowany ale można już zacierać.

A więc tak :

 

sobota 24.04.2010

 

Warka nr. 07 WEIZEN

 

Zasyp

 

pilzneński 2,5kg

pszeniczny 3,0kg

lubelski 25g przez 60 min

lubelski 15g przez ostatnie 15min

 

zacieranie

zasyp 37 '

43' - 20min

51' - 15min

63' - 10min

67' - 20min

72' - 30min

podgrz do 78 i filtrowanie

 

gotownie 75min

drożdże WLP 300 zadane bezpośrednio do fermentatora

 

wyszło 23 l 12blg

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sobota 01.05.2010

 

WARKA 08 weizenboock miodowy

 

pilzneński 2,5 kg

pszeniczny 3,0 kg

Carapils 0,5 kg

 

lubelski 45g

lubelski 10g

miód 0,6 kg

 

zacieranie

 

40' zasyp

44' - 10min

53' - 10min

63' - 15min

68' - 20min

72' - 30min

78' filtracja

 

chmielenie 85min

lubelski 45g od początku

lubelski 10g ost 10min

miód 0,6 kg ost 10min

drożdże gęstwa z poprzedniej warki WLP 300

 

wyszło 23 15blg

 

podziękowania dla józefika który podał przepisy i pomagał przy warzeniu online :)

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 09 Pale ale

zacieranie

 

10 min 53 '

45min 66'

20min 72'

78 koniec

 

zrzut po prawej jest aktualny tego po lewej nie mogę usunąć uparło się czy jak

wyszło 24 L 13,1 blg

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 10 SAISON według receptury Dori wprawdzie troszkę zmodyfikowany

 

Zacieranie

zacieranie

zasyp 53'

60min 64'

20min 72'

78 filtracja

 

 

 

Chmielenie 90 min

30g Marynki - 65 minut

 

20g saaz 20 minut

 

10g saaz 5 minut

miód dodany w 75 min gotowania

skórki pomarańczy w 80 min

wyszło 23 L 15,1 blg

 

proszę o rady , opinie mile widziane co zmienić , co poprawić itp

saisondori.png

 

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 11 Dunkelweizen

 

zacieranie

zasyp 37 '

43' - 20min

51' - 15min

66' - 30min

72' - 30min

podgrz do 78 i filtrowanie

 

gotowanie 100 min

lubelski 60 min 30g

lubelski 30 min 10g

 

gęstwa WLP 300

 

wyszło 23 L 12,5 blg oraz rezerwa 1,5L

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 09 Ale pale poszło do butelek + 155g glukozy zeszło do 3,5 blg

 

WARKA 10 Saisonwedług dori

zszedł do 2,5 blg no i oczywiście poszedł na cichą

 

Dori czy twoje saisony są mętne ? na tym etapie ? ...pozdr

Edytowane przez uups
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 10 saison

 

zeszło do 2blg

dodałem 150g glukozy i w butelki 48 sztuk wyszło

wyglada bardzo ładnie zobaczymy jak będzie smakować

ile saison powinien leżakowac ?

możliwe że może mieć 9,3 % alkocholu ?

skoro miało 15,1 teraz ma 2 blg ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 10 saison

 

zeszło do 2blg

dodałem 150g glukozy i w butelki 48 sztuk wyszło

wyglada bardzo ładnie zobaczymy jak będzie smakować

ile saison powinien leżakowac ?

możliwe że może mieć 9,3 % alkocholu ?

skoro miało 15,1 teraz ma 2 blg ?

trzy miesiące minimum według mnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.