Jump to content
Sign in to follow this  
uups

Browar Kołaczów

Recommended Posts

Pomyślałem sobie że juz czas robić zapiski , ponieważ zacząłem warzyć na całego .

Sprzęt nie do końca skompletowany ale można już zacierać.

A więc tak :

 

sobota 24.04.2010

 

Warka nr. 07 WEIZEN

 

Zasyp

 

pilzneński 2,5kg

pszeniczny 3,0kg

lubelski 25g przez 60 min

lubelski 15g przez ostatnie 15min

 

zacieranie

zasyp 37 '

43' - 20min

51' - 15min

63' - 10min

67' - 20min

72' - 30min

podgrz do 78 i filtrowanie

 

gotownie 75min

drożdże WLP 300 zadane bezpośrednio do fermentatora

 

wyszło 23 l 12blg

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

sobota 01.05.2010

 

WARKA 08 weizenboock miodowy

 

pilzneński 2,5 kg

pszeniczny 3,0 kg

Carapils 0,5 kg

 

lubelski 45g

lubelski 10g

miód 0,6 kg

 

zacieranie

 

40' zasyp

44' - 10min

53' - 10min

63' - 15min

68' - 20min

72' - 30min

78' filtracja

 

chmielenie 85min

lubelski 45g od początku

lubelski 10g ost 10min

miód 0,6 kg ost 10min

drożdże gęstwa z poprzedniej warki WLP 300

 

wyszło 23 15blg

 

podziękowania dla józefika który podał przepisy i pomagał przy warzeniu online :)

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 09 Pale ale

zacieranie

 

10 min 53 '

45min 66'

20min 72'

78 koniec

 

zrzut po prawej jest aktualny tego po lewej nie mogę usunąć uparło się czy jak

wyszło 24 L 13,1 blg

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 10 SAISON według receptury Dori wprawdzie troszkę zmodyfikowany

 

Zacieranie

zacieranie

zasyp 53'

60min 64'

20min 72'

78 filtracja

 

 

 

Chmielenie 90 min

30g Marynki - 65 minut

 

20g saaz 20 minut

 

10g saaz 5 minut

miód dodany w 75 min gotowania

skórki pomarańczy w 80 min

wyszło 23 L 15,1 blg

 

proszę o rady , opinie mile widziane co zmienić , co poprawić itp

saisondori.png

 

Uploaded with ImageShack.us

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA NR 07

 

wczoraj butelkowane zeszło do 3,5 blg 145 g glukozy dodałem do 200g młodego piwa lekko go podgrzewajac

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 11 Dunkelweizen

 

zacieranie

zasyp 37 '

43' - 20min

51' - 15min

66' - 30min

72' - 30min

podgrz do 78 i filtrowanie

 

gotowanie 100 min

lubelski 60 min 30g

lubelski 30 min 10g

 

gęstwa WLP 300

 

wyszło 23 L 12,5 blg oraz rezerwa 1,5L

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA NR 12 DRY STOUT

 

zasyp 56 *

62 * - 20 min

67* 30 min

72* 30 min

78 filtracja

 

wyszło 24 L - 11blg

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 09 ALE PALE

po długich bojach ale pale poszło na cichą zeszło do 3,5 blg

 

 

WARKA 11 Dunkelweizen

 

zszedł do 2,5 blg więc nie dałem go na cichą tylko do butelek z dodatkiem 160g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 13 PALE ALE II

 

 

zasyp 47'

10 min 53 '

45min 66'

20min 72'

78 koniec

 

wyszło 23 L 14 blg troszkę za wysokie tak mi się wydaje przynajmniej

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 09 Ale pale poszło do butelek + 155g glukozy zeszło do 3,5 blg

 

WARKA 10 Saisonwedług dori

zszedł do 2,5 blg no i oczywiście poszedł na cichą

 

Dori czy twoje saisony są mętne ? na tym etapie ? ...pozdr

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori czy twoje saisony są mętne ? na tym etapie ? ...pozdr

Tak, są dość mętne, ale później ładnie się klarują :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 10 saison

 

zeszło do 2blg

dodałem 150g glukozy i w butelki 48 sztuk wyszło

wyglada bardzo ładnie zobaczymy jak będzie smakować

ile saison powinien leżakowac ?

możliwe że może mieć 9,3 % alkocholu ?

skoro miało 15,1 teraz ma 2 blg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka 10 saison

 

zeszło do 2blg

dodałem 150g glukozy i w butelki 48 sztuk wyszło

wyglada bardzo ładnie zobaczymy jak będzie smakować

ile saison powinien leżakowac ?

możliwe że może mieć 9,3 % alkocholu ?

skoro miało 15,1 teraz ma 2 blg ?

trzy miesiące minimum według mnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.